مهمترین اعمال شب و روز عید سعید «غدیر خم»/ضرورت الگوبرداری از سیره «امیرالمومنین (ع)»
محمد هادی هدایت در گفتوگو با پیرامون جایگاه عید غدیر خم گفت: عید غدیر خم بیعت با «امیرالمومنین (ع)» است، بیعت با «امیرالمومنین (ع)» یعنی پذیرش ولایت «امیرالمومنین (ع)» بدان معنا که وابستگی، دلبستگی و پیوستگی را به ولایت این امام بزگوار دنبال کنیم.
هدایت سخنان «امام صادق (ع)» پیرامون جایگاه و ارزش ولایت «امیرالمومنین (ع)» را مورد بررسی قرار داد و افزود: روزی یکی از یاران «امام صادق (ع)» نزد ایشان رفت و گفت: من بهشت را میخواهم «امام صادق (ع)» در پاسخ به وی فرمودند: «شما اکنون در بهشت هستید آیا شما ولایت ما را قبول دارید، اگر قبول دارید پس در بهشت هستید»، این امر نشان میدهد که کلید بهشت در حقیقت اتصال به ولایت است و هرکس از این کلید استفاده کرده و در کنار ولایت «امیرالمومنین (ع)» قرار گرفته قطعاً در بهشت جای دارد.
***بصیرت درونی، یعنی رسیدن به شناخت واقعیاز ولایت
وی دلیل احترام «ائمه معصومین (ع)» به سلمان فارسی را مورد بررسی قرار داد و ابرازکرد: اگر «ائمه معصومین (ع)» خصوصاً «امام صادق (ع)» همواره از سلمان فارسی یاد میکردند دلیلش این بود که سلمان خواستههای «امیرالمومنین (ع)» را بر خواستههای خود ترجیح میداد، این نگاه نگاهی ارزشمند است و سبک زندگی ارزندهای را برای افراد در بر دارد، ترجیح دادن خواستههای «حضرت علی (ع)» بر خود یعنی یک بصیرت درونی، یعنی رسیدن به شناخت واقعی در عین حال معرفت افزایی.
این کارشناس علوم قرآنی به کلام خداوند پیرامون ارزش و جایگاه «پیامبر اکرم (ص)» و «امیرالمومنین (ع)» اشاره و اظهار کرد: ولایت «امیرالمومنین (ع)» بسیار ارزشمند است خداوند نیز در قرآن کریم میفرماید: اگر شما زن و بچه و تجارت را بر «پیامبراکرم (ص)» ترجیح دادید از دشمنان خواهید بود.
*** فواید ولایت مداری
هدایت پیرامون تاثیر ولایت «امیرالمومنین (ع)» بر جامعه اظهار کرد: ولایت باعث اتصال افراد به یکدیگر میشود در حقیقت ولایت قلوب افراد را به هم نزدیک میکند و بدین ترتیب آنان را به هم متصل کرده و به یک قدرت تاثیرگذار تبدیل میکند.
این کارشناس علوم قرآنی به گسترش بیماری کرونا در ایام عید غدیر اشاره کرد و افزود: مقام معظم رهبری همدلی و مواسات را بهترین رویکرد در برخورد با بیماری کرونا دانستند، مواساتی که سبب میشود تا فاصلهها از بین برود، بسیاری از خانوادههای نیازمند به واسطه کمکهای افرادی دیگر از تنگناهای اقتصادی زندگی خارج شدند این مواسات و همدلی نتیجه الگوگیری از ولایت «امیرالمومنین (ع)» است.
***از هر ابزاری برای همراهی با ولایت استفاده کنیم
وی بی بصیرتی مردم در زمان ولایت «امیرالمومنین (ع)» اشاره و تصریح کرد: مردمی که در زمان ولایت «امیرالمومنین (ع)» میزیستند افرادی بی بصیرت بودند، آنان ولی جامعه خود را تنها گذاشتند این درسی بزرگ برای جامعه امروز ما بوده و ضروری است که از هر ابزاری برای همراهی با ولایت استفاده کنیم.
هدایت به روایتی پیرامون بی بصیرتی مردم در زمان «امیرالمومنین (ع)» اشاره و ابراز کرد: زمانی که عثمان به عنوان خلیفه انتخاب شد «امیرالمومنین (ع)» ناراحت بودند یکی از یاران این امام بزرگوار دلیل ناراحتی ایشان را پرسید، «امیرالمومنین (ع)» در پاسخ به او فرمودند: به نظر شما ۱۰ درصد این مردم حاضر هستند تا با جان و دل خود با من بیعت کنند، وی گفت: حتما همینطور است، حضرت «علی (ع)» در پاسخ فرمودند: من قبول ندارم، زیرا معتقدم تنها ۲ درصد از این مردم حاضر هستند که با جان و دل با من من بیعت کنند. گمراهی و عدم بی بصیرتی مردم آن روزگار زمینه را برای مشکلات متعدد در زندگی آنان فراهم کرد این درسی بزرگ است و ما باید همواره این مهم را در نظر داشته باشیم که ولایت «امیرالمومنین (ع)» خط بطلانی بر تمام ناملایمات و مشکلات جامعه اسلامی است.
***اعمال خاص عید غدیر خم
وی به آداب و اعمال خاص عید غدیر خم اشاره و اظهار کرد: عید غدیر خم اعمال خاصی دارد بیشترین اعمال این عید مبارک حول محور ارتباط مومنین با یکدیگر است، ارتباط بیشتر با سایر مسلمانان اظهار شادمانی با حضوری آراسته و بوی خوش در بین مجامع عمومی و دوستان و آشنایان بسیار مورد تاکیید قرار گرفته است، در حقیقت این روز، روز اخوت و برادری بین مسلمانان است که به مستحکم کردن بصیرت و معرفت میانجامد.
این کارشناس علوم قرآنی اهمیت اطعام دادن مومنین و مسلمین را در روز عید غدیر خم مورد بررسی قرار داد و تاکید کرد: اطعام کردن مومنین و مسلمین در روز عید غدیر خم بسیار مورد تاکید قرار گرفته، نگاهی به سیره «امام حسن (ع)» نیز نشان میدهد ایشان در روز عید غدیر به میهمانداری میپرداختند این سیره «اهل بیت (ع)» است.
هدایت به تاکید گرامیداشت روز عید غدیر خم توسط «امام رضا (ع)» پرداخت و افزود: روز غدیر در آسمانها مشهورتر از روى زمین است، همچنین خداوند در این روز گناه ۶۰ ساله هر مرد مؤمن و هر زن مؤمنه و هر مرد مسلم و هر زن مسلمهای را مىآمرزد و از آتش آزاد مىکند، در برابر آنچه که در ماه مبارک رمضان و شب قدر و شب عید سعید فطر آزاد کرده است؛ و یک درهم انفاق در آن روز براى برادران عارف خود در مقابل هزار درهم است، بنابراین در این روز احسان خودت را بر برادرانت زیاد کن و هر مرد مؤمن و زن مؤمنهاى را شاد کن.
***الگوبرداری از سیره «امیرالمومنین (ع)»
وی الگوبرداری از سیره «امیرالمومنین (ع)» را یکی از بهترین اعمال و آداب روز غدیر دانست و ابراز کرد: سیره «امیرالمومنین (ع)» بر کمک به ایتام و مستمندان استوار گردیده است حال اگر در روز عید غدیر خم به مولا «امیرالمومنین (ع)» توسل کنیم و در جهت یاری به نیازمندان حرکت کنیم امری بزرگ است، تهیه جهیزیه عروس و دامادی که نمیتوانند به خاطر مشکلات اقتصادی به خانه بخت بروند و یا تقبل هزینه تحصیل بچههای بی بضاعت در این روز عزیز بسیار ارزشمند است.
این کارشناس علوم قرآنی به سایر اعمال روز عید غدیر خم اشاره کرد و افزود: غسل کردن، دعا و روزه در این روز بسیار مورد تاکید قرار گرفته، خواندن «دعای ندبه» نیز یکی از اعمال پر فضیلت عید غدیر خم است، اما آنچه بیش از هر عمل دیگری مورد تایید و تاکید قرار گرفته هدیه دادن به مومنان، به ویژه کودکان و نوجوانان است این مهم ارتباط و فرهنگ عید غدیر خم را گسترش میدهد.
***دستگیری از ایتام و نیازمندان
وی بار دیگر بر اطعام دادن در روز عید غدیر خم تاکید و اظهار کرد: دستگیری از ایتام و نیازمندان امری مهم در سیره «ائمه معصومین (ع)» است، شاد کردن دل مردم یکی از رویکردهای ارزشمند در عید غدیر محسوب میشود که تاثیرات روحی و معنوی فراوانی را خصوصاً بر کودکان در بردارد.
وی وجود بیماری کرونا را مانعی بر سر راه ارتباط بین مسلمانان و شیعیان ندانست و اظهار کرد: افزایش و گسترش بیماری کرونا هرگز نباید سبب شود تا ارتباطها قطع شود ما میتوانیم با کمک گرفتن از فضای مجازی و یا تماسهای تلفنی و یا پیامک این روز را گرامی بداریم.
هدایت گرامی داشتن عید غدیر را تنها متعلق به مسلمانان و شیعیان ایران ندانست و خاطرنشان کرد: افرادی از ادیانهای دیگر مانند سیلکهای هندو نیز در روز عید غدیر خم جشن میگیرند آنان به «امیرالمومنین (ع)» بسیار علاقهمند هستند، اما باید این مهم را در نظر بگیریم که علاقه به «امیرالمومنین (ع)» تنها کافی نیست بلکه باید شیفته خصوصیت ایشان و بصیرت لازم نسبت به «امیرالمومنین (ع)» را به دست بیاوریم، تفکر در اعمال و رفتارمان و بررسی آن نسبت به سیره «امیرالمومنین (ع)» امری بسیار مهم است، «امام صادق (ع)» همواره تاکید داشتند که شیعیان باید به گونهای عمل کنند که هر کس آنان را دید بداند که آنان نمونهای از شیعیان هستند.