تقویم تاریخ در ۲۷ تیر ماه
_ خبرگزاری صدا و سیما نوشت: مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (یکشنبه، بیست و هفتم تیر سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
شهادت حضرت امام محمد باقر (ع)، امام پنجم شیعیان
۱۳۲۸ سال پیش در چنین روزی، هفتم ذیحجه سال ۱۱۴ هجری قمری حضرت امام «محمد باقر» (ع) نواده پاک رسول گرامی اسلام (ص) در ۵۷ سالگی، به شهادت رسید.
آن حضرت درسال ۵۷ هجری قمری در شهر مدینه دیده به جهان گشود. امام محمد باقر (ع) در عصری میزیست که حکومت در دست حاکمان جور و ظلم اموی بود. آن حضرت بعد از شهادت پدر بزرگوارش امام سجاد (ع)، امامت و رهبری مسلمانان را بر عهده گرفت. دوران امامت حضرت امام محمد باقر (ع) از یک سو با ضعف و فروپاشی دستگاه حکومتی امویان و انتقال حکومت به بنی عباس و از طرف دیگر با عصر ترجمه و نشر افکار و اندیشههای خارج از مرزهای اسلام، مقارن بود که این فضا خود زمینههای گسترش مباحث اعتقادی و تبادل افکار را در سطح جامعه فراهم کرده بود. دراین میان ابتکار و زمان شناسی امام محمد باقر (ع) که ریشه در تربیت الهی آن بزرگوار داشت، زمینه مناسبی برای نشر اندیشهها و علوم اسلامی مهیا کرد. امام باقر (ع) در فرصت کوتاه و مناسبی که به دست آمده بود، یکسره به تعلیم و نشر علوم اسلامی پرداخت و پایههای یک مرکز بزرگ علمی را که مملو از دانش پژوهان برجسته بود پی ریزی کرد. این موقعیت حساس، سرفصل بزرگی در تاریخ تمدن اسلامی گشود و رشد اسلام در دورههای بعد متاثر از آن بود. مقام علمی امام باقر (ع) به اندازهای بود که به آن حضرت لقب «باقرالعلوم» یعنی شکافنده علوم داده اند. مرقد پاک آن امام بزرگوار در قبرستان بقیع در شهر مدینه است. ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت آن امام بزرگوار، یکی از سخنان پندآموز حضرت امام باقر (ع) را برایتان نقل میکنیم که فرمود: «حریص بر دنیا همچون کرم ابریشم است که هرچه پیله را برخود بیشتر میپیچد، بیرون آمدنش مشکلتر میشود.»
تصویب قانون استقلال هند
نفوذ و سلطه اروپاییها بر هند از اوایل قرن شانزدهم آغاز شد. در قرن هجدهم، رقابت فرانسه و انگلیس برای استعمار و غارت هند شدت یافت. برنده این رقابتها انگلیسیها بودند. از آن پس انگلیسیها فشار بر مردم هند و تلاش برای چپاول منابع فراوان این کشور را تشدید کردند و با قیامهای مردمی متعددی مواجه شدند. از اوایل قرن بیستم، مقاومت منفی هندیها در برابر انگلیس به رهبری «مهاتما گاندی» گسترش یافت تا آنکه انگلیس، با توجه به خساراتی که در جنگ جهانی دوم دیده بود، حاضر شد از استعمار هند دست بردارد. پس از استقلال هند، در اثر اختلافاتی که دولت انگلیس در طول زمان میان هندوها و مسلمانان ایجاد کرده بود، هند به دو کشور هند و پاکستان تجزیه شد.
درگذشت جین آستین نویسنده انگلیسی و خالق غرور و تعصب
پدر جِین، کشیش بود و با خانواده خود در شهرستانهای مختلف اقامت می کرد. پس از مرگ پدر، جِین زندگی را میان افراد خانواده پر اولاد خود و دوستان شهرستانی و در محیطی محدود و یکنواخت می گذراند. همین محیط کوچک بعدها زمینه بسیاری از داستانهایش قرار گرفت. جِین که از ۱۴ سالگی کار نویسندگی را آغاز کرده بود، طی سالهای جوانی، داستانهای بعدی خود را نگاشت و به شهرت رسید. وی در سالهای اولیه قرن نوزدهم اولین داستانهایش را در مجموعه ای به نام عشق و دوستی فراهم آورد و پس از آنْ داستان غرور و تعصّب را منتشر کرد که پیروزی بسیار به دست آورد. جِین اوستین در تمام طول عمرش بیش از شش داستان ننوشت، ولی همین شش رمانْ، مقام والایى در تاریخ ادبیات انگلیس دارند. پیروزی اوستین در زمان حیات او قابل توجه نبود؛ تنها در اواخر زندگیش بود که نقدهایى آمیخته با ستایش از آثار وی به عمل آمد و هنر نویسندگی و سبک انشای دلپذیرش بر مردم انگلستان آشکار گشت. جِین اوستین در ماههای پایانی عمر به دستور پزشک برای مداوای طبی به وینچستر انگلیس سفر کرد و سرانجام در ۱۸ جولای ۱۸۱۷ م در ۴۲ سالگی درگذشت.
ترور زهیر محسن، مبارز فلسطینی توسط عوامل مشترک مصر و رژیم صهیونیستی
پذیرش قطعنامه ۵۹۸ توسط ایران و عراق
شورای امنیت در این قطعنامه، دو کشور ایران و عراق را به برقراری آتش بس و صلح دعوت کرده بود. جمهوری اسلامی ایران به دلیل ویژگیهای مثبت برخی از مفاد این قطعنامه، به ویژه بندهای مربوط به معرفی متجاوز و پرداخت غرامت جنگی، در چنین روزی، موافقت خود را با پذیرش آن اعلام کرد. با وجود پذیرش قطعنامه ۵۹۸ توسط جمهوری اسلامی ایران، رژیم سابق عراق که خود نیز قطعنامه را پذیرفته بود، تا زمان برقراری آتش بس رسمی در مرداد سال ۱۳۶۷ هجری شمسی (اوت ۱۹۸۸) به تهاجمات خود علیه ایران ادامه داد و خوی تجاوزگری خود را بار دیگر آشکار ساخت.
روز جهانی نلسون ماندلا
نلسون ماندلا نخستین رئیس جمهور آفریقای جنوبی است که در انتخابات دموکراتیک عمومی برگزیده شد. وی پیش از ریاست جمهوری، از فعالان برجسته مبارزه با آپارتاید در آفریقای جنوبی و رهبر کنگره ملی آفریقا بود. نلسون رولیهلاهلا ماندلا در هجدهم ژوئیه ۱۹۱۸ (برابر با ۲۶ تیر ۱۲۹۷ خورشیدی) در خانواده تمبو در روستای کوچک موزو در ناحیه متاتا، مرکز مناطق ترانسکی از استان کیپ از اتحادیه آفریقای جنوبی به دنیا آمد. وی از سال ۱۹۶۲ به دلیل مبارزه با نظام تبعیض نژادی حاکم بر آفریقای جنوبی به زندان افتاد و تا سال ۱۹۹۰ در زندان بود. ماندلا پس از آزادی از زندان در سال ۱۹۹۰، سیاستی صلح طلبانه در پیش گرفت. وی پس از مدتی رئیس جمهوری کشورش (از سال ۱۹۹۴ تا ۱۹۹۹) شد و روند آشتی ملی در آفریقای جنوبی را بنیان نهاد. ماندلا پس از یک دوره ۵ ساله، از صحنه سیاست خارج شد. وی پس از آن نقش میانجی را در مناقشات مختلف کشورها به ویژه در جنگ بوروندی برعهده داشت. در نوامبر ۲۰۰۹ مجمع عمومی سازمان ملل متحد، ۱۸ جولای، روز تولد نلسون ماندلا، رئیس جمهوری سابق آفریقای جنوبی و برنده جایزه صلح نوبل را به پاس خدمات وی در رواج فرهنگ صلح، روز جهانی "نلسون ماندلا" اعلام کرد. هدف از اعلام روز جهانی ماندلا، تقدیر از تلاشهای وی در گسترش فرهنگ صلح و مسائلی که سازمان ملل متحد از آن حمایت میکند، مانند حل مناقشهها و روابط میان قومیتها و نژادها و گسترش حقوق بشر و آشتی و مساوات میان نژادها اعلام شده است. نلسون ماندلا در ۵ دسامبر ۲۰۱۳ درگذشت.