تقویم تاریخ در ۲۲ تیر ماه
آتش سوزی بزرگ در شهر رم
۱۹۵۷ سال پیش، بنا بر اقوال تاریخی در روز سیزدهم ژوئیه سال ۶۴ میلادی آتش سوزی بزرگ در شهر رم پایتخت امپراتوری روم رخ داد.
از آنجا که بسیاری از بناها در آن زمان از چوب بود، در مدت کوتاهی قسمت اعظم شهر باستانی رم در کام آتش فرو رفت و عده زیادی از اهالی این شهر بزرگ کشته شدند. این آتش سوزی بهانه مناسبی به نرون، امپراتور خونریز روم داد تا با متهم کردن مسیحیان به دست داشتن در ایجاد حریق رم، بیش از ۱۰۰ هزار تن از آنها را قتل عام کند.
تشکیل قدیمیترین ارتش جهان
۶۲۱ سال پیش در جنین روزی ۱۳ ژوئیه سال ۱۴۰۰ میلادی قدیمیترین ارتش جهان در سوئیس تشکیل شد.
قدیمیترین ارتش جهان از بدو تأسیس تاکنون به همان صورتْ باقی مانده و حتی لباسهای افراد آن نیز عوض نشده است. تعداد افراد این ارتش کوچک و منظم، ۸۳ نفر و از مردم سوئیس بود. این ارتش که همیشه نفرات آن سوئیسی هستند در این روز برای حفاظت رهبر کاتولیکهایِ آن روز شکل گرفت و هنوز هم پس از گذشت بیش از ششصد سال، وظیفه حفاظت از پاپ را در واتیکان برعهده دارند.
بزرگترین نبرد تانک ها در تاریخ
۷۸ سال پیش در چنین روزی ۱۳ ژوئیه سال ۱۹۴۳ میلادی جهان، شاهد بزرگترین نبرد تانک در تاریخ خود بود.
در این روز در منطقه کورسک Kursk ـ نزدیک مسکو، در روی زمین شش هزار و سیصد تانک آلمان و شوروی و ۲ میلیون و ۲۴۰ هزار سرباز و در آسمان ۴ هزار و چهارصد هواپیمای طرفین به جان هم افتاده بودند که در مدتی نسبتا کوتاه دو هزار و نهصد تانک از میان رفت، ۲۳۸ هزار سرباز کشته و هفتصد هزار تن دیگر مجروح و از صحنه نبرد خارج شدند و هیتلر برای نخستین بار مجبور شد دستور عقبنشینی بدهد که آغاز پایان کار او بود. شدیدترین صحنه این نبرد تانک در ناحیه Prokhorovka صورت گرفته بود. این نبرد تانک در واقع از پنجم جولای آغاز شده بود که از دوازدهم این ماه (هفتمین روز) شدت گرفته و در ۱۳ جولای به اوج رسیده بود. این نبرد پس از آزاد شدن استالینگراد و خارکوف صورت گرفت.
درگذشت آیت الله سید محقق داماد
۵۴ سال پیش در چنین روزی برابر با دوم ذی الحجه ۱۳۸۸ قمری آیت اللَّه "سیدمحمد محقق داماد" استاد بزرگ حوزه علمیه قم درگذشت.
سیدمحمد محقق داماد، فرزند سیدجعفر موسوی در سال ۱۳۲۵ قمری در احمدآباد اردکان یزد متولد گردید. وی پدرش را پیش از تولد و مادرش را در ۶ سالگی از دست داد. علی رغم چنین حادثه غم انگیزی، آغاز به تحصیل نمود. آنگاه به یزد مهاجرت کرد و نزد اساتید آن شهر به تکمیل ادبیات و سطح پرداخت. سپس با توصیه استاد گرامی اش شیخ غلامرضا یزدی، به قم مهاجرت کرد و در درس اساتید بزرگ حوزه، بهره ها گرفت. آیت اللَّه شیخ عبدالکریم حائری یزدی ارادت خاصی به ایشان داشت و با وجود چنین شاگردانی، به آینده حوزه دلگرم بود. همین ارادت موجب شد که او را به دامادی خود بپذیرد و به لقب "داماد" ملقب گردد. ایشان بسیار به تدریس اهمیت می داد. هنگامی که در روزهای آخر عمر در بستر بیماری قرار داشت ازاین که نمی توانست در جلسه درس شرکت کند، می گریست. این بزرگوار پس از ۷۵ روز بیماری، سرانجام بر اثر سکته قلبی در ۶۳ سالگی دار فانی را وداع کرد و در صحن حرم حضرت معصومه (ع) به خاک سپرده شد.
درگذشت نادین گوردیمر، نویسنده آفریقای جنوبی و خالق روزهای فریبنده
۷ سال پیش در چنین روزی، ۱۳ ژوئیه سال ۲۰۱۴ میلادی نادین گوردیمر، نویسنده برنده نوبل ادبیات در گذشت.
نادین گوردیمر، (Nadine Gordimer) یکی از چهرههای سرشناس ادبیات جهان علیه آپارتاید بود و در اکثر آثارش به مفاهیم اجتماعی و سیاسی بهویژه مسألهٔ آپارتاید پرداخته است. گوردیمر زاده ۲۰ نوامبر ۱۹۲۳ در شهر کوچک اسپرینگز در ۵۰ کیلومتری ژوهانسبورگ است. او اولین داستانهایش را در سال ۱۹۳۷ در ۱۴ سالگی منتشر کرد و در سال ۱۹۷۴ برای رمان «محافظه کار» برنده جایزه بوکر شد. او که از اعضای ارشد کنگره ملی آفریقا بود، سالها برای آزادی نلسون ماندلا تلاش کرد. آخرین اثر او «هیچ زمانی مثل امروز» که در سال ۲۰۱۲ منتشر شد نیز درباره مبارزه علیه آپارتاید است. از دیگر آثار او میتوان به «روزهای فریبنده» (۱۹۵۳)، «سرزمین بیگانگان» (۱۹۵۸)، «فرصتی برای دوست داشتن» (۱۹۶۳)، «آخرین دنیای بورژوازی» (۱۹۶۶)، «دختر برگر» (۱۹۷۹) و ... اشاره کرد. «نادین گوردیمر» نویسنده و فعال سیاسی اهل آفریقای جنوبی و یکی از دوستان نزدیک «نلسون ماندلا» که در سال ۱۹۹۱ برنده جایزه نوبل ادبیات شده بود، روز ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۴ در سن ۹۰ سالگی درگذشت.
روز استقلال رومانی
۱۳ ژوئیه روز استقلال رومانی است.
در این روز در سال ۱۸۷۸ میلادی رومانی از امپراتوری عثمانی استقلال یافت. رومانی در جنوب شرقی اروپا و در غرب دریای سیاه است. جمعیت این کشور بیش از ۲۲ میلیون نفر بوده و مذهبشان ارتدوکس میباشد. رومانی از قرن پانزدهم تحت سلطه عثمانیها قرار داشت، ولی در سال ۱۸۷۷ رومانی با روسیه در جنگ علیه عثمانی متحد شد و تا ۱۸۷۸ به این جنگ ادامه داد. در ۱۳ ژوئیه این سال و بر اساس مصوبه کنگره برلین، رومانی رسماً مستقل شد و سه سال بعد استقلال کامل و قطعی خود را به دست آورد. روز ملی رومانی نیز اول دسامبر میباشد.