میزبانی دولت سیزدهم از وزیر خارجه ژاپن بعد از سفر ویژه وزیر هندی به ایران؟
- خرداد ۹۸ بود که منابع ژاپنی از سفر شینزو آبه نخست وزیر وقت این کشور به جمهوری اسلامی ایران خبر دادند. این سفر که طول ۴ دهه گذشته بیسابقه بود، با چراغ سبز آمریکا و به گفته رسانهها با هدف رساندن پیام ترامپ رئیسجمهور پیشین آمریکا به ایران انجام شد.
آخرین نخست وزیر ژاپن در سال ۱۳۵۷ (۱۹۷۸ میلادی) کمی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، به ایران سفر کرده بود و پس از وی تا سال ۱۳۹۸ هیچ نخست وزیری از ژاپن به تهران سفر نکرده بود.
نخست وزیر ژاپن بعد از دیدار تشریفاتی با رئیس جمهور و وزیر امور خارجه کشورمان، با رهبر معظم انقلاب دیدار کرد. در ابتدای این دیدار نخستوزیر ژاپن خطاب به رهبر انقلاب اسلامی گفت: من قصد دارم پیام رئیسجمهور آمریکا را به جنابعالی برسانم.
رهبر انقلاب اسلامی خطاب به نخستوزیر ژاپن گفتند: ما در حسننیت و جدی بودن شما تردیدی نداریم؛ اما درخصوص آنچه از رئیسجمهور آمریکا نقل کردید، من شخص ترامپ را شایسته مبادله هیچ پیامی نمیدانم و هیچ پاسخی هم به او ندارم و نخواهم داد.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: مطالبی را که بیان خواهم کرد، در چارچوب گفتوگو با نخستوزیر ژاپن است، زیرا ما ژاپن را کشوری دوست میدانیم، اگرچه گلایههایی نیز وجود دارد.
این دیدار واکنشهای زیادی در بین رسانهها و مردم ژاپن داشت؛ به نقل از خبرگزاری کیودو، «شینزو آبه» نخستوزیر ژاپن پساز دیدار با آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی، به خبرنگار همراهش گفت: توانستم رهبر عالیقدر ایران را چهره به چهره ببینم و باورهای ایشان درمورد صلح را بشنوم. آنها (باورهای ایشان) قدم اصلی و روبه جلو برای تضمین صلح و ثبات در این منطقه است.
حالا با انتخاب آیتالله سید ابراهیم رئیسی به عنوان رئیسجمهور سیزدهم، رسانههای ژاپنی از سفر توشیمیتسو موتگی وزیر امور خارجه ژاپن به ایران در اواسط ماه اوت (اواسط مرداد) خبر میدهند. وزیر خارجه ژاپن قصد دارد با هدف دیدار با مقامات دولت سیزدهم و تأکید بر تمایل توکیو برای تقویت روابط دوستانه با جمهوری اسلامی، به تهران سفر کند.
در همین راستا، سفر هفته گذشته وزیر امور خارجه هند که حامل پیام نخست وزیر این کشور برای آیتالله رئیسی بود، نشان از آمادگی و استقبال کشورهای منطقه از رئیسجمهور جدید جمهوری اسلامی ایران دارد.
سوبرامانیام جایشانکار وزیر امور خارجه هند که برای تسلیم پیام کتبی تبریک دارمندرا مودی نخست وزیر هند به آیتالله رئیسی، رئیسجمهور منتخب کشورمان به ایران سفر کرده بود، بعد از دیدار تشریفاتی با محمدجواد ظریف، همتای ایرانی، به دیدار رئیسجمهور منتخب رفت.
وی با اعلام دعوت رسمی نخست وزیر هند از آیتالله رئیسی برای سفر به این کشور به عنوان رئیس جمهور جدید ایران، اظهار داشت: آقای نخست وزیر در پیام خود ابراز اطمینان کردهاند که روابط قدرتمندانه ایران و هند با مدیریت شما به رشد و گسترش خود ادامه خواهد داد.
با توجه به اینکه کشورهای منطقهای جزو اولین کشورهایی بودند که انتخاب آیتالله رئیسی را به عنوان رئیسجمهور منتخب تبریک گفتند، فرصتهای زیادی در حوزه سیاست خارجی پیش روی دولت سیزدهم قرار گرفته است؛ لذا دولت سیزدهم را میتوان دولت فرصتها دانست که میتواند به بهترین شکل از آنها استفاده کند.