احتمال وقوع سونامی اعتیاد با صدور مجوز توزیع داروهای ترک اعتیاد در داروخانه‌ها

12:05 - 16 شهريور 1394
کد خبر: ۷۳۹۸۸
خبرگزاری میزان- توزیع داروهای ترک اعتیاد در داروخانه‌ها باعث مطرح شدن نقدهایی از سوی کارشناسان شده است، همان‌طور که پس از توزیع ریتالین و ترامادول شاهد مشکلات جدی در سوء مصرف این داروها بودیم، توزیع داروهای ترک اعتیاد در داروخانه‌های بیمارستانی نیز باعث بروز نگرانی‌های در خصوص بروز احتمال سونامی اعتیاد شده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی میزان، اواخر ماه گذشته بود که سازمان غذا و دارو اجازه توزیع داروی‌های بوپرونورفین، نالوکسان و اکسی کدون» را به داروخانه‌ها داده است، این در حالی است که طبق بخش‌نامه‎های ستاد مبارزه با مواد مخدر، توزیع داروهای ترک اعتیاد در مراکزی به غیر از مراکز ترک اعتیاد ممنوع است.

بوپرونورفین، نالوکسان و اکسی کدون از جمله داروهایی هستند که به ترتیب در ترک اعتیاد یا مسکن درد بسیار موثرند. وپرنورفین دارویی برای درمان اعتیاد به مواد مخدر است. یک  ماده مخدر است، و به طبع آن می تواند عوارض معمول مواد مخدر و عوارض جانبی آن‌را مانند افت تنفسی و نئشگی را سبب شود و از همه مهمتر بوپرنورفین در مقایسه با مواد مخدرمیل بالاتری برای اتصال به گیرنده‌های مواد مخدر دارد. این مسأله منتج به غلبه بر سایر مخدر و پیروزی در رقابت برای اتصال به این گیرنده‌ها می‌شود.





اکسی کدونی که از خانواده اپیوییدها شامل هرویین و ... است و خواصی شبیه به هم دارد که متاسفانه با تصمیم سازمان غذا و دارو وارد داروخانه‌های بیمارستانی شده است که باید دید سازمان برچه اساس و استدلالی توزیع این داروها را صادر کردند، چرا که از زمانی که توزیع ریتالین و ترامادون در داروخانه‌ها مجاز شد، همچنان شاهد سوء مصرف ریتالین و ترمادول هستیم.

سوء استفاده از دارو‌های ترک اعتیاد در داروخانه‌های بیمارستانی امکان‌پذیر نیست

این موضوع سبب شد تا به سراغ رسول دیناروند رئیس سازمان غذا و دارو برویم و پاسخ وی را در مورد توزیع داروهای بوپرونورفین،  نالوکسان و «اُکسی‌کدون» در داروخانه‌های بیمارستانی جویا شویم. وی معتقد است داروهای بوپرونورفین، نالوکسان و اُکسی‌کدون از جمله دارو‌هایی است که امکان سوء استفاده در آن وجود ندارد و با توجه به این‌که داروی بوپرونورفین داروی مخدر است ولی به آن نالوکسان اضافه شده است که امکان سوء استفاده صفر می‌شود یعنی هیچ کسی نمی‌تواند از بوپرونورفین به همراه نالوکسان سوء استفاده کند. به همین دلیل امکان توزیع آن در داروخانه‌های منتخب و آموزشی فراهم است و این دارو باید با نسخه پزشک باشد.

وی همچنین درباره داروی اُکسی‌کدون گفت با توجه به این‌که داروی قوی شبه تریاک است (شبیه کدوئین)، در حال حاضر تنها در بیمارستان‌ها مجوز توزیع برای آن صادر شده است. در واقع طبق در ارزیابی‌ صورت گرفته از سوی سازمان جهانی بهداشت دسترسی بیماران به مخدرها و ضد دردهای قوی نیاز دارند بسیار پایین است. در مجموع با وجود این دارو در بیمارستان‌ها، دسترسی بیمارانی که به ضد درد نیاز دارند به این دارو فراهم می‌شود.

افزایش 30 درصدی مسمومیت با ترامادول
پس از توزیع ریتالین و ترامادن در داروخانه‌ها مشکلات جدی به وجود آمد به‌طوری که شاهد سوء مصرف در این داروها بودیم که حتی حسین حسنیان مقدم استاد مسمومیت‌های بیمارستان لقمان در گفت‌وگویی از افزایش 30 درصدی مسمومیت با ترامادول خبر داد و گفت از سال‌های 83 و 84 که ترامادول به بازار ایران وارد شد، فروش آن در داروخانه‌ها هم افزایش یافت و متأسفانه این دارو در برخی داروخانه‌ها، بدون نسخه و به‌صورت غیرقانونی فروخته شد و در پی این افزایش مصرف، ما هر سال شاهد رشد 30 درصدی تعداد مسمومیت‌های ناشی از سوءمصرف ترامادول بودیم.

وی در این باره افزود: متاسفانه با افزایش مصرف، مرگ ناشی از سوءمصرف آن نیزافزایش یافته است که حتی هشدارهای لازم در این راستا داده شد تا شاید اطلاعات خانواده‌ها در مورد این مسمومیت ناشی از این قرص اشنا شوند.

افزایش مصرف ریتالین دربین دانشجویان در شب امتحان با وجود نظارت‌ها

باید گفت در مورد ریتالین نیز با مشکلات این‌چنینی نیز روبه‌رو بوده و هستیم، به طوری که همچنان در شب‌های امتحان شاهد سوء مصرف دانشجویان از این قرص‌ها هستیم، این موضوعات را در حالی شاهد هستیم که
علیرضا جزینی، قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر در مصاحبه‌های متعددی عنوان کرد که با همکاری وزارت بهداشت نظارت‌های دقیقی را برای توزیع ریتالین در داروخانه‌ها وضع کرده است و فروش ریتالین با نسخه پزشک، درج آدرس محل سکونت و کپی شناسنامه صورت ‌می‌گیرد.


صدور بخش نامه توزیع داروی‌های بوپرونورفین، نالوکسان و اکسی کدون در داروخانه‌های بیمارستانی




با تمام مشکلات این چنینی باز شاهد صدور بخش نامه از سوی سازمان غذا و دارو مبنی بر توزیع داروهای مذکور در داروخانه‌های بیمارستانی بودیم و زمانی که از رئیس سازمان غذا و دارو سوال کردیم چه تضمینی وجود دارد که شاهد فاجعه سوء مصرف ریتالین و ترمادون در این داروها نباشیم و از همه مهمتر آیا ستاد مبارزه با مواد مخدر موافق توزیع این دارو ها است ، گفت داروخانه‌های منتخب و آموزشی برای توزیع «بوپرنورفین-نالوکسان» هستند و به هیچ عنوان نیز امکان سوءاستفاده وجود نخواهد داشت و ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز در مورد دارو و چگونگی تجویز آن به نظرات وزارت بهداشت متکی است.

متاسفانه برخی از کارشناسان معتقد هستند که 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *