شکست نظامی آمریکا در افغانستان بعد از ۲۰ سال اشغالگری/ خروج بعد از معامله!
پیرمحمد ملازهی در گفتوگو با میزان در مورد خروج نیروهای نظامی آمریکا و ناتو از افغانستان ابراز داشت: حمله نظامی آمریکا به افغانستان بعد از ۲۰ سال شکست خورده و آمریکا اکثر نیروهای خود را خارج کرده است و در روزهای گذشته بزرگترین پایگاه نظامیشان در بگرام افغانستان را تخلیه کرده و تحویل دولت این کشور دادهاند. آمریکا و ناتو شکست نظامی خورده و به آن اهدافی که برای خودشان ترسیم کرده بودند نرسیدند؛ ولی شکست را نپذیرفتند.
کارشناس مسائل غرب آسیا اضافه کرد: آمریکاییها در واقع از تجربه شوروی سابق و انگلیس در قرن ۱۹ میلادی استفاده کردند و خود را به موقع کنار کشیدند تا با آن خفتی که آنها از افغانستان خارج شدند، خارج نشوند؛ بنابراین شکست نظامی خوردهاند، ولی شکست نظامی را نپذیرفتند و در واقع با یک معامله از افغانستان خارج شدند.
وی همچنین با اشاره به نقش آمریکا در ایجاد بیثباتی در افغانستان، گفت: واقعیت این است که نتیجه عملکرد آمریکا در افغانستان باعث بیثباتی شد؛ به نظر میرسد که از همان ابتدا سر سازمان القاعده و نه کل بدنه آن را هدف قرار داده بودند؛ بنابراین نوع رفتار و علمکردشان در افغانستان سبب رشد گروههای رادیکال شد. ولی دلیل اصلی رشد تروریسم حمایت کشورهای خارجی از جمله حمایتهای مالی عربستان سعودی و برخی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس از جریانهای رادیکال بود و نمیتوان گفت که تنها آمریکا سبب رشد تروریسم در افغانستان شده است.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه ایران باید یک سیاست روشن در قبال افغانستان در پیش بگیرد، تصریح کرد: باید سیاست استراتژیکی در ایران طراحی شود و بر اساس آن سیاست پیش برود و در مجامع یک صدا باشیم و در تصمیم گیری تمرکز داشته باشیم و یک سخنگو آن را عنوان کند. این مسئله مهمی است.
ملازهی با تاکید بر اینکه طالبان بخشی از واقعیت جامعه افغانستان است و به هر حال در آینده آن نقش خواهد داشت، عنوان کرد: ممکن است در ساختار آینده افغانستان هر گروهی روی کار باشد و ما باید با آن ساختار کار کنیم. فردگرایی، گروهگرایی و جریانگرایی با سیاستهای ایران همخوانی ندارد.
ملازهی با اشاره به نقش ترکها در افغانستان تصریح کرد: ترکها ادعایی دارند که آقای اردوغان مدعی آن است اینکه معتقدند که یک الگوی اسلامی دارند؛ آن الگو این است که ما میتوانیم احکام و ارزشهای اسلامی را با دموکراسی غربی و ارزشهای غربی تلفیق کنیم و برای دنیای اسلام الگوسازی کنیم. بر اساس این ادعا دو مسئله را در افغانستان پیش میبرند؛ یکی این که گروههای قومی ترکتبار مانند ازبکها، قرقیزها، قزاقها و ترکمنها که بخشی از جمعیت افغانستان را تشکیل میدهند موقعیت مناسبی برای نفوذ ترکیه در این کشور وجود دارد.
وی افزود: دوم این که ترکیه عضو ناتو است و در چارچوب ناتو نیروهای خود را وارد افغانستان کرده و در چارچوب آن قرار است بخشی از نیروهای خود را آن جا حفظ کند، به اضافه این که شرکتهای ترکیه در افغانستان سرمایه گذاری کردند و منافع مالی ایجاد شده است؛ بنابراین ترکها خود را در موقعیت مناسبی برای تاثیرگذاری در روند تحولات افغانستان میبینند به نظرم نگاه ترکها یک نگاه استراتژیک است و بر همین اساس سعی میکنند در افغانستان تاثیرگذار باشند.