تقویم تاریخ؛ از تبعید امام موسی کاظم (ع) تا شهادت دکتر بهشتی
امروز دوشنبه؛ هفتم تیر سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با ۱۷ ذیقعده سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و هشتم ژوئن سال ۲۰۲۱ میلادی است
خبرگزاری میزان -
_ خبرگزاری صدا و سیما نوشت: مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (دوشنبه هفتم تیر سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
تبعید حضرت امام موسی کاظم (ع) به دستور هارون الرشید
۱۲۶۳ سال پیش بنا بر روایتهای تاریخی، در چنین روزی ۱۷ ذی القعده سال ۱۷۹ هجری قمری حضرت امام موسی کاظم (ع) هفتمین پیشوای معصوم به دستور هارون الرشید، خلیفهی ستمکار عباسی از مدینه به عراق تبعید شد.
گویند آن حضرت در هفتم ذیحجّه سال ۱۷۹ ق وارد آن شهر گردید و به زندان فرستاده شد. امام، مدتی در زندان عیسی بن جعفر، حاکم بصره، بود؛ اما وی به هارون نامهای نوشت و درخواست کرد که امام رابه فردی دیگر بسپارد، زیرا در تمام این مدت، سَنَدی بر ضد او نیافته است. هارون نیز امام را به بغداد تبعید کرد و از وزیر خود فضل بن ربیع خواست که آن حضرت را به شهادت برساند، اما او نپذیرفت. سرانجام سِنْدی بن شاهِک به دستور یحیی بن خالد برمکی، وزیر دربار عباسی و به خواست هارون، امام کاظم (ع) را به شهادت رساند.
تولد ژان ژاک روسو، نویسنده و متفکر فرانسوی
۳۰۹ سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم ژوئن سال ۱۷۱۲ میلادی «ژان ژاک روسو» (Jean-Jacques Rousseau)، نویسنده و متفکر فرانسوی در ژنو ـ در سوئیس ـ متولد شد.
روسو دوران کودکی و نوجوانی خود را با سختی بسیار سپری کرد. این فیلسوف فرانسوی از چهل سالگی وارد مباحث اجتماعی شد و به تدریج به انتشار دیدگاههایش پرداخت. او موفق به خلق آثاری شد که بعدها شهرت فراوانی یافتند. به طور کلی آثار فکری، سیاسی و اجتماعی روسو در قرن هجدهم میلادی در مردم فرانسه نفوذ بسزایی داشت و برخی از صاحب نظران، عقاید و نظرهای او را از دلایل بروز انقلاب فرانسه دانسته اند. از جمله آثار این نویسنده فرانسوی میتوان به کتب «قرارداد اجتماعی»، «اعترافات» و «امیل» اشاره کرد. روسو در سال ۱۷۷۸ درگذشت.
تولد دکتر الکسیس کارل، جراح فرانسوی
۱۴۸ سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم ژوئن سال ۱۸۷۳ میلادی دکتر «آلکسیس کارل» (Alexis Carrel)، جراح و زیست شناس معروف فرانسوی در شهر پاریس متولد شد.
او در سال ۱۹۰۰ میلادی به دریافت درجه دکترا نائل شد و درباره راههای تغذیه عضلات و زنده نگهداشتن آنها در خارج از بدن، تحقیقاتی به عمل آورد. دکتر کارل در سال ۱۹۱۳ میلادی موفق به دریافت جایزه نوبل در رشته پزشگی شد. اثر مهم او «انسان موجود ناشناخته» نام دارد. وی در سال ۱۹۲۴ درگذشت.
ترور ناصرالدین شاه قاجار در حرم حضرت عبدالعظیم (ع)
۱۲۹ سال پیش در چنین روزی ۱۷ ذی القعده سال ۱۳۱۳ هجری قمری «ناصرالدین شاه قاجار» در حرم حضرت عبدالعظیم (ع) در جنوب تهران توسط میرزا رضاکرمانی ترور شد.
ناصرالدین شاه قاجار پس از مرگ محمدشاه، در سن شانزده سالگی به سلطنت رسید و به مدت پنجاهسال در مقام پادشاهی ایران قرار گرفت. در دوران سلطنتِ بلند مدت ناصرالدین شاه، تحولات پر فراز و نشیببی در ایران رخ داد. امیر کبیر پایه گذار اصلاحات در ساختار حکومتی ایران اولین صدراعظم ناصرالدین شاه پس از رسیدن به قدرت بود. قتل امیر کبیر نیز با دسیسه بدخواهان امیر کبیر در اطراف شاه و وابسته به دولت انگلیس با امضای ناصرالدین شاه انجام شد. سرانجام میرزا رضا کرمانی از شاگردان سیدجمالدین اسدآبادی از روحانیون بزرگ مبارز و اصلاح طلب ایران در آستانه آغاز جشن پنجاهمین سالگرد پادشاهی ناصرالدین شاه با شلیک چند گلوله در زیارتگاه حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) به عمر شاه ۶۶ ساله قاجار پایان داد. پس از ناصرالدینشاه، پسر ۴۵ سالهاش مظفرالدین شاه که چهل سال ولیعهد ناصرالدین شاه بود، به سلطنت رسید.
کشته شدن ولیعهد اتریش که بهانه جنگ جهانی اول شد
۱۰۷ سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم ژوئن سال ۱۹۱۴ میلادی «فرانتس فردیناند» ولیعهد اتریش به همراه همسرش توسط یک دانشجوی صرب در جریان سفر به شهر سارایوو - واقع در بوسنی امروز - ترور شد.
به دنبال این حادثه، دولت اتریش خواستار دخالت مستقیم در بازجویی و سایر مراحل پرونده این قتل شد، اما صربستان این خواسته را نپذیرفت. به همین بهانه اتریش یک ماه بعد به صربستان حمله کرد و از ماه اوت همان سال با حمایت آلمان از اتریش و حمله ارتش آلمان به بلژیک، جنگ جهانی اول رسماً آغاز شد.
امضای قرارداد صلح ورسای در پاریس و پایان جنگ جهانی اول
۱۰۲ سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم ژوئن سال ۱۹۱۹ میلادی قرارداد صلح «وِرسای» میان نمایندگان متفقین و متحدین در کاخ ورسای در حومه پاریس امضا شد.
با امضای این قرارداد، جنگ جهانی اول به پایان رسید. قرارداد ورسای مرکب از ۴۲۰ ماده بود که نمایندگان آلمان همه آنها را پذیرفتند. به موجب این قرارداد، آلمان متعهد شد تعداد افراد ارتش خود را در سقف یکصد هزار نفر حفظ کند، تسلیحات خود را کاهش دهد و بخشی از اراضی و متصرفاتش را به کشورهای پیروز مانند فرانسه و انگلیس واگذار کند. همچنین متفقین، آلمان را مجبور به پرداخت مبلغ هنگفتی به عنوان غرامت کردند. از دیگر مفاد پیمان ورسای، تاسیس جامعه ملل بود.
شهادت دکتر بهشتی، سیاستمدار برجسته ایرانی
۴۰ سال پیش در چنین روزی، هفتم تیر سال ۱۳۶۰ هجری شمسی آیت ا... دکتر «سید محمد حسینی بهشتی» به همراه ۷۲ نفر از بهترین یاران انقلاب اسلامی در فاجعه انفجار دفتر مرکزی حزب جمهوری اسلامی به شهادت رسیدند.
این انفجار مهیب توسط یکی از عوامل نفوذی گروهک تروریستی مجاهدین خلق انجام شد. این گروه تروریستی هزاران تن از مردم ایران را به شهادت رسانده است. آیت ا... دکتر بهشتی که مهمترین شهید این فاجعه بود، از شخصیتهای طراز اول و موثر انقلاب اسلامی بود. وی در جریان انقلاب و استقرار پایههای نظام جمهوری اسلامی در ایران، نقش مهمی داشت و از یاوران اصلی حضرت امام خمینی (ره) بود. شهید بهشتی همچنین در تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، حمایت از نیروهای انقلابی، پایه گذاری دستگاه قضایی اسلامی، مقابله با نیرنگهای لیبرالها و ایستادگی در برابر توطئههای آمریکا، در صف اول مبارزان جای داشت. هنوز این سخن شهید بهشتی در خاطر ملت مسلمان ایران و سایر آزادیخواهان جهان طنین انداز است که میگفت: «ای آمریکا، از دست ما عصبانی باش و از این عصبانیت بمیر.»
انفجار بمب در دفتر مرکزی حزب جمهوری اسلامی به شهادت آیت ا... دکتر بهشتی و ۷۲ تن از یاوران امام خمینی (ره) که تعدادی از وزیران و نمایندگان مجلس در میان آنها بودند، منجر شد. این اقدام، اما نتوانست اهداف طراحان این جنایت را تامین کند و در نهایت موجب شکست و رسوایی دشمنان انقلاب اسلامی ایران شد. به تعبیر امام خمینی (ره) - بهشتی همچون یک ملت بود و حتی شهادتش هم برای اسلام، انقلاب و ایران، برکات فراوانی داشت که مهمترین تاثیر آن افشای ماهیت واقعی و ضد مردمی منافقین و اثبات حقانیت پیروان خط امام (ره) بود. حضرت امام خمینی (ره) پس از شهادت دکتر بهشتی، او را یک فرد مجتهد، متدین و علاقمند به اسلام و ملت توصیف کردند و یادآور شدند آنچه بیش از شهادت ایشان تأثرآور است، مظلومیت ایشان است. یاد و خاطره شهید آیت ا... دکتر بهشتی و ۷۲ نفر از فرزندان صدیق اسلام گرامی باد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *