نظر تحلیلگران روسیه درباره پیامدهای بازگشت ایران به بازار جهانی انرژی
- با ترسیم نمودار تحول نگرش روسیۀ پساشوروی به ایران، جابه جاییهایی با شدت نوسان گسترده قابل مشاهده است که در یک سوی آن، ایران به مثابه «متحدی مطمئن و قابل اتکا در منطقه و جهان» و «متحدی در برابر دشمان مشترک» و در سوی دیگر به عنوان «تهدید جنوبی و به منزله ابزاری برای تنظیم روابط با غرب» مورد شناسایی قرار گرفته است.
یکی از جلوههای عملی این نوسان، در ارائه دو رای متفاوت و مهم در شورای امنیت سازمان ملل متحد در قبال ایران مشاهده میشود، مخالفت و وتوی قطعنامه ضد ایرانی شورای امنیت در ۲۶ فوریه ۲۰۱۸ و موافقت و رای به قطعنامه ضد ایرانی ۱۹۲۹ در ۹ ژوئن ۲۰۱۰ است.
«ایران در هندسه سیاست خارجی روسیه» عنوان کتابی به قلم محمد شاد است که وی در این اثر کوشیده است تصویری منطبق با واقعیت، از نحوه سیاستگذاری خارجی روسیه در مقابل ایران و عناصر دخیل در شکلگیری این سیاستها ارائه دهد. در نظر دارد هر روز برشی از این کتاب را با خوانندگان خود به اشتراک بگذارد.
بووت در ۱۱ ژانویه ۱۹۶۰ در مسکو به دنیا آمد. او مدرک کارشناسی تاریخ از دانشگاه دولتی مسکو و مدرک کارشناسی ارشد از دانشگاه کلمبیا (آمریکا) دارد.
او در یادداشت «افغانستان سوریه نیست» که شورای سیاست خارجی و دفاعی نیز آن را بازنشر داده است. تعامل ایران و روسیه را در زمین سوریه بررسی میکند.
مورد دیگر از مطالبی که درباره ایران بوده و در سایت ایران مؤسسه منتشر شده، گفتگویی است که در با ولادیمر میلف (معاون وزیر سابق انرژی روسیه) با عنوان «شکوه پارسی» انجام داده است؛ او در بخشی از این گفتگو میگوید «رسیدن به توافق بین ایران و گروه ۵+۱ در مورد برنامه هستهای ایران نه تنها دارای ابعاد مهم ژئوپلتیک بوده، بلکه پیامدهای اقتصادی پیشبینی ناپذیری نیز نخواهد داشت.
شایان توجه است که تحلیلگران و صاحبنظران روسیه در مورد پیامدهای بازگشت ایران به بازار جهانی انرژی و عرصه اقتصاد بینالمللی پس از لغو تحریمها دیدگاه یکسانی ندارند. برخی از آنها از جمله بووت بر این باورند که این بازگشت ممکن است در آینده منافع روسیه را با مخاطراتی از ناحیه رقیب انرژی خود مواجه سازد.