انتخابات ایران در معرض دید جهان/ ۱۳۳ نمایندگی پذیرای رأی هموطنان خارج از کشور
- سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری روز جمعه ۲۸ خرداد ماه (۱۸ ژوئن ۲۰۲۱) با حضور ۵ نامزد(بدون احتساب ۲ نامزد انصارفی) به صورت همزمان با ایران، در کشورهایی که جمهوری اسلامی در آنجا دارای نمایندگی و سفارتخانه است، برگزار میشود.
مطابق ماده ۵۳ قانون انتخابات ریاستجمهوری، برگزاری انتخابات در خارج از کشور به عهده وزارت امور خارجه است و ستاد انتخاباتی خارج از کشور نیز بر این فرآیند نظارت دارد.
با توجه به هماهنگیهای صورت گرفته، مدیرکل کنسولی وزارت خارجه به عنوان رئیس ستاد انتخابات خارج از کشور و همچنین معاون کنسولی، ایرانیان و مجلس وزیر امور خارجه به عنوان رئیس هیئت نظارت بر انتخابات که به طور مستمر در جلسات مکرر با ستاد انتخابات کشور در ارتباط هستند، انتخاب شدهاند.
امسال، همزمان با برگزاری انتخابات در ایران، در ۱۰۱ کشور جهان نیز، انتخابات ریاستجمهوری کشورمان برگزار میشود. به غیر از تشکیل هیئتهای اجرایی در کلیه صندوقهای رای که نصب خواهد شد بیش از ۲۰۰ نفر ناظر شورای نگهبان هم با هماهنگی شورای نگهبان تایید شدند و به تمامی نمایندگیها معرفی شدهاند. تا امروز ۱۳۳ نمایندگی جمهوری اسلامی ایران با ۲۳۴ شعبه اخذ رای در روز ۲۸ خرداد ماه، فرایند رأی گیری را انجام خواهند داد.
بنا به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه، بر اساس آمارهای رسمی و غیر رسمی حدود ۳ و نیم میلیون نفر واجد شرایط رأی دادن در خارج از کشور داریم. ملزومات مورد نیاز نمایندگیها برای برگزاری انتخابات در فروردین ماه سال جاری برای آنها ارسال شده است. حدود یک میلیون تعرفه برای این امر در نظر گرفته شده است که ۶۷۹ هزار تعرفه تاکنون ارسال شده و عندالزوم تعداد مورد نیاز نیز ارسال خواهد شد.
در تمامی کشورهایی که دارای نمایندگی هستیم، یک صندوق یا بیشتر برای هر نمایندگی اختصاص داده شده است. اما امکان رایگیری در ۳ کشور میسر نشد؛ کانادا، سنگاپور و یمن.
کشور کانادا همچون دوره قبلی انتخابات ریاست جمهوری در سال ۹۶، همکاری لازم را با جمهوری اسلامی ایران نداشته و بهرغم سر دادن شعارهای دموکراسی و مردمسالاری، حقوق فردی ایرانیان را نادیده گرفته و از برگزاری انتخابات در این کشور خودداری کرد. به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه، در زمانی هم که با کانادا مراودات دیپلماتیک داشتیم، دولت این کشور سنگ اندازیهای زیاد و گستردهای انجام میداد و اجازه نمیداد که انتخابات به راحتی برگزار شود.
همچنین رسانهها به نقل از مجید تختروانچی نماینده جمهوری اسلامی ایران از برقراری شعبه اخذ رای در شهر بوفالو آمریکا و نزدیک مرز کانادا برای ایرانیان مقیم کانادا که علاقهمند به حضور در انتخابات هستند، خبر دادند.
در کشور سنگاپور به خاطر مقررات کرونایی سفت و سخت و مشکلات ممنوعیت ورود و خروج، بهرغم وجود سفیر ترددی در این کشور نتوانستیم هیئتهایی را اعزام کنیم تا صندوق رای در سنگاپورداشته باشیم. در یمن نیز به دلیل جنگ، ناآرامی و نبود امنیت، این امکان وجود نداشته است.
تختروانچی همچنین درخصوص فراهم شدن امکان شرکت در آمریکا خبر داده و گفته است: در مجموع ۲۷ شعبه اخذ رأی در مناطق مختلف آمریکا داریم و فرصت مغتنمی است تا ایرانیان مقیم، در انتخابات و تعیین سرنوشت خود شرکت کنند. انتخابات ریاست جمهوری ایران، در آمریکا از ساعت ۸ صبح در ۱۸ ایالت به اضافه شهر واشنگتن دی سی، شاهد آغاز انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری خواهیم بود.
عباس باقرپور سفیر جمهوری اسلامی ایران در اتریش و سفیر اکرودیته در اسلواکی در همین زمینه به میزان گفت: صندوقهای رای در سه حوزه رایگیری در وین، گراتس (اتریش) و براتیسلاوا (اسلواکی) داریم. ساعت برگزاری انتخابات در خارج از کشور با هماهنگی وزارت خارجه و ستاد انتخابات تعیین میشود که معمولا از ۸ صبح به وقت محلی تا ۶ عصر است.
وی همچنین اضافه کرد: آمار رسمی و دقیق در خصوص تعداد ایرانیان ساکن اتریش وجود ندارد (به دلایل گوناگون)، اما آمارهای غیررسمی، بین ۲۰ تا ۳۰ هزار نفر را برآورد میکند.
مهدی سبحانی سفیر جمهوری اسلامی ایران در سوریه در گفتوگویی درخصوص فراهم شدن امکان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در این کشور گفت: ایرانیان بسیار زیادی از قدیم در کشور سوریه مقیم هستند و ما ۸ صندوق برای انتخابات در سوریه در نظر گرفتیم که ۴ صندوق در شهر دمشق قرار دارد.
بنا به اعلام سفارت کشورمان در فدراسیون روسیه، ۴ صندوق در این کشور در شهرهای مسکو، سنتپترزبورگ، آستاراخان و کازان، برای اخذ آرای هموطنان مقیم در روسیه فراهم شده است.
در همین رابطه سخنگوی وزارت امور خارجه از صدور ۱۶۰ ویزای خبرنگاری برای خبرنگاران و عکاسان خارجی با هماهنگی وزارت ارشاد به منظور پوشش گسترده رسانهای انتخابات ریاستجمهوری ایران خبر داد.
بنا به اعلام پایگاه خبری وزارت کشور، به رغم وجود محدودیتهای سفر ناشی از کرونا بیش از ۵۰۰ خبرنگارِ از ۲۲۶ رسانه خارجی سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری کشورمان را پوشش خواهند داد، این رسانهها از ۳۹ کشور جهان بوده و هماهنگی لازم برای ورود و فعالیت خبری آنان صورت گرفته است.
بر اساس این گزارش از این تعداد ۳۳۶ خبرنگار خارجی مقیم تهران بوده و برای بیش از ۱۶۰ خبرنگار خارجی غیرمقیم روادید مطبوعاتی صادر شده است.
۱۶۰ خبرنگار و عوامل خبریِ که طی روزهای اخیر وارد کشور شده یا خواهند شد از ۸۳ رسانه از ۲۰ کشور جهان برای پوشش خبری این رویدادِ مهم ملی هستند که در میان آنان ۳۷ رسانه تلویزیونی، ۲۷ روزنامه، ۸ خبرگزاری، ۶ رسانه رادیویی و ۵ مجله و سایت خبری به چشم میخورد.
خبرنگاران خارجی که پوشش انتخابات ۱۴۰۰ کشورمان را بر عهده دارند، از آمریکا، انگلیس، ایتالیا، بحرین، بلژیک، ترکیه، نروژ، سوئد، دانمارک، چین، روسیه، ژاپن، سوئیس، فرانسه، آلمان، اتریش، اسپانیا، استرالیا، هلند، قطر، کره جنوبی، کره شمالی، کانادا، کلمبیا، کویت، لبنان، لوکرامبورگ، یمن، پاکستان، نیجریه، آذربایجان، افغانستان، ارمنستان، قرقیزستان، عراق، عمان، امارات فلسطین، سوریه، هستند.
به هر صورت جمهوری اسلامی ایران در انتخابات گذشته ثابت کرده است که یکی از شفافترین انتخابات را برگزار میکند و خبرنگاران مختلفی از گوشه و کنار جهان برای پوشش گسترده این رویداد مهم سیاسی در ایران حضور مییابند.
امید است امسال نیز با حضور گسترده مردم شاهد برگزاری انتخابات باشکوه باشیم تا ضمن تقویت جایگاه بینالمللی کشورمان، بار دیگر مردمسالاری دینی به نمایش گذاشته شود.
و نهایتاً آنکه طبق تاکید رهبر معظم انقلاب، وزارتهای امور خارجه و کشور با توجه به کمبود وقت آمادگیهای لازم را هر چه سریعتر فراهم کنند.