۳ راهکار اساسی برای در امان ماندن از گرما زدگی

5:30 - 29 خرداد 1400
کد خبر: ۷۳۳۴۲۸
یک متخصص تغذیه به بیان توصیه‌هایی برای برای در امان ماندن از گرما زدگی پرداخت.

فرزاد شیدفر در گفت‌وگو با میزان در پاسخ به این سوال که مصرف چه خوراکی‌هایی برای جلوگیری از گرمازدگی توصیه می‌شود؟، گفت: برای پیشگیری از گرمازدگی در درجه اول باید به وضعیت ذخیره آب بدن توجه ویژه شود و از این رو حتما باید در طول روز به مقدار کافی آب بنوشیم تا از خطر کم آبی مصون بمانیم.

این پزشک متخصص ضمن اشاره به اینکه هر فرد به طور متوسط باید در طول روز حدود ۸ لیوان آب دریافت کند، ادامه داد: آب میوه‌ها هم دارای مقداری آب هستند، ولی از آنجایی که ممکن است آب میوه و شربت به دلیل داشتن شکر نتوانند آب مورد نیاز یدن را تامین کنند، معیار مناسب برای سنجش میزان آب دریافتی بدن ۸ لیوان آب آشامیدنی در طول روز و یا یک سی سی آب به ازای هر کیلوکالری انرژی مورد نیاز است و برای مثال اگر انرژی مورد نیاز فردی ۲۵۰۰ کیلو کالری باشد، باید ۲۵۰۰ سی سی یا ۲ ونیم لیتر آب در شبانه روز مصرف کند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه مقدار آب مورد نیاز در افراد مختلف، متفاوت است و به عواملی نظیر جثه، وزن، قد و مقدار انرژی مورد نیاز روزانه فرد بستگی دارد، افزود: در شرایط عادی مصرف ۸ لیوان آب در طول روز مقدار مناسبی برای تامین آب مورد نیاز بدن در بیشتر افراد است، اما ممکن است این مقدار بنا به شرایط تغییر پیدا کند و برای مثال اگرشخصی در دمای بسیار بالا و در ساعات طولانی مدت بیرون از خانه مجبور به فعالیت شدید باشد، نیاز بیشتری به آب دارد چرا که دفع آب از طریق تعریق موجب کمبود آب بدن می‌شود و فرد در چنین شرایطی باید میزان آب مصرفی خود را در طول روز افزایش دهد.

وی با اشاره به اینکه برای جلوگیری از گرمازدگی توصیه می‌شود افراد به ویژه در فصل گرما از مواجهه طولانی مدت با آفتاب شدید و کار کردن زیر نور خورشید خودداری کنند و بهتر است فعالیت‌ها در این ایام زیر سایه انجام شود، اظهار کرد: نکته بعدی در خصوص پیشگیری از بروز گرمازدگی استفاده از سبزیجات، سالاد و میوه‌جات فصل تابستان است و توصیه می‌شود افرادی که در ساعات طولانی مدت زیر نور آفتاب مشغول فعالیت هستند، مصرف این مواد غذایی را به مقدار زیاد در برنامه غذایی خود قرار دهند چرا که مصرف آن‌ها به مقدار قابل توجهی آب مورد نیاز بدن را تامین می‌کنند.

این متخصص تغذیه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چنانچه فردی دچار گرمازدگی شد، مصرف چه خوراکی‌هایی می‌تواند کمک کننده باشند؟، توضیح داد: نکته مهم برای کمک به افرادی که دچار گرمازدگی شده اند، تامین آب مورد نیاز و از دست رفته آن‌ها است و بسته به اینکه میزان بروز این عارضه در اشخاص چه قدر است، مراقبت‌ها هم متفاوت هستند، اما به طوری کلی در گرما زدگی خفیف خنک نگه داشتن پوست بدن بیمار از طریق شست‌وشو، رساندن آب به مقدار مناسب و با دمای معتدل به نحوی که آب نه بسیار سرد و نه بسیار گرم باشد و همچنین استفاده از دوغ خانگی می‌توانند کمک کننده باشند و در خصوص مصرف دوغ باید توجه داشت که مصرف دوغ‌های صنعتی به دلیل بالا بودن مقدار نمک در آن‌ها توصیه نمی‌شود.

وی ضمن بیان اینکه افرادی که دچار گرمازدگی شده اند حتما باید مصرف میوه‌جات و سبزیجات را در برنامه غذایی خود افزایش دهند، اضافه کرد: چنانچه برای جبران آب از دست رفته بدن از شربت استفاده شود، حتما باید مقدار شکر موجود در آن بسیار اندک باشد، چرا که هر چه شربت شیرین‌تر باشد، شانس برای جبران آب از دست رفته بدن کمتر است و حتی ممکن است دفع آب هم افزایش پیدا کند و به همین دلیل مصرف آب معمولی اولویت بیشتری دارد.

این پزشک متخصص متذکر شد: هنگامی که گرمازدگی شدید باشد و بیمار دچار بیهوشی شود، شخص حتما باید به مراکز درمانی رود و بستری شود تا کارد درمان بتوانند با استفاده از مایعات تزریقی به بیمار کمک کنند و ذخیره آب بدن فرد را در شرایط متعادل قرار دهند و بنابراین بر اساس شدت گرمازدگی اقدامات درمانی که انجام می‌دهیم، متفاوت است.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *