عدم شفافیت آمریکا در فروش سلاح به ناقضان حقوق بشر
- حتی افرادی که ادعا میکنند درباره مجموعه نظامی-صنعتی آمریکا مطلع هستند و به خوبی آگاهی دارند نیز خود را در شبکه روند و زمان بندی فروش تسلیحات آمریکا غرق شده میبینند؛ کمبود فاحش شفافیت و اطلاعات برای مردم آمریکا در این زمینه وجود دارد.
به نوشته پایگاه «کانسورتیوم»، روند فروش سلاح در آمریکا اینگونه است که کشور خریدار سلاح ابتدا با دولت این کشور و یا شرکتهای تسلیحاتی وارد مذاکره میشود و پس از دستیابی به توافق، وزارت خارجه آمریکا موظف است تا این موضوع را به کنگره اطلاع دهد و پس از دریافت پیام، کنگره ۱۵ تا ۳۰ روز فرصت دارد تا موضوع را بررسی و از صدور مجوزهای لازم جلوگیری کند؛ مهلت داده شده به کنگره با میزان رابطه و نزدیکی کشور مقصد رابطه مستقیم دارد.
برای رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای عضو ناتو که از متحدان نزدیک آمریکا به شمار میروند، مهلت ارائه شده به کنگره ۱۵ روز است، اما افرادی که با روند پیچیده کنگره آشنایی دارند به خوبی میدانند که ۱۵ روز به هیچ عنوان زمان کافی برای بررسی این موضوع نیست.
اما این بازه زمانی برای مخالفان فروش سلاح به چه معناست؟ به معنای آن است که این افراد زمان کافی برای دسترسی به نمایندگان کنگره را در این بازه زمانی ندارند؛ بارزترین نمونه در این زمینه فروش اخیر شرکت بوئینگ به رژیم صهیونیستی به ارزش ۷۳۵ میلیون دلار بود.
تنها چند روز پیش از آغاز این ۱۵ روز، موضوع فروش اعلام شد؛ روز ۵ می، موضوع به اطلاع کنگره رسید؛ اما از آنجایی که این توافق به جای دولت آمریکا با یک شرکت خصوصی بسته شده بود موضوع عدم شفافیت در آن بسیار شدیدتر بود.
راههای پیچیده فروش سلاح دو سوال مهم را ایجاد میکند؛ آیا در وهله اول باید حتی به برخی کشورها سلاح فروخته شود؟ و آیا باید تغییری اساسی در نحوه فروش سلاح ایجاد شود تا آمریکاییها بتوانند حرف بیشتری برای گفتن داشته باشند؟
طبق قانون خود آمریکا، این کشور نباید اسلحه به رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی ارسال کند؛ از نظر فنی، انجام این کار خلاف قانون کمک خارجی است که یکی از اصلیترین قوانین فروش سلاح در آمریکاست.
بند ۵۰۲B قانون کمک خارجی آمریکا میگوید که سلاحهای فروخته شده توسط این کشور نباید در موارد نقض حقوق بشر استفاده شوند، اما وقتی عربستان سعودی بمب لاکهید مارتین را علیه کودکان یمنی استفاده کرد هیچ بحثی برای «دفاع مشروع از خود» مطرح نشد.
هنگامی که هدف اصلی حملات هوایی سعودی در یمن مراسمات عروسی، تشییع جنازه، مدارس و محلههای مسکونی در صنعا است، واشنگتن هیچ توجیه مشروعی برای استفاده ریاض از سلاحهای تولید شده در آمریکا در این حملات ندارد.
هنگامی که رژیم صهیونیستی از مهمات ساخت بوئین در حمله مستقیم به ساختمانهای مسکونی و سایتهای رسانهای بین المللی در غزه استفاده میکند، قطعا این کار را به دلیل «دفاع مشروع از خود» انجام نمیدهد.
در این روزها که فیلمهای ارتکاب جنایات جنگی توسط متحدان آمریکا به راحتی در توییتر یا اینستاگرام در دسترس است هیچ فردی نمیتواند ادعا کند که نمیداند سلاحهای ساخت آمریکا برای چه منظوری در سراسر جهان استفاده میشود.