سهم وزارت نیرو در قطعیهای برق چقدر است؟
با آغاز فصل گرما شاهد قطعیهای گسترده برق در مناطق مختلف هستیم. وزارت نیرو در این قطعیهای برق چقدر مقصر است؟
خبرگزاری میزان -
_ باشگاه خبرنگاران نوشت: با فرار رسیدن زودهنگام هوای گرم در کشور در بهار امسال شاهد بروز محدودیتهای جدی در تأمین برق کشور متناسب با نیاز مصرف بودیم و این امر منجر به بروز خاموشیهای متعدد و سپس اعمال خاموشیهای برنامهریزیشده و صدور جداول خاموشیهای احتمالی در نقاط مختلف کشور شد.
درحالی که طبق برنامهریزیهای انجام شده قرار بود اغلب واحدهای حرارتی کشور تا نیمه خرداد و بخشی نیز تا پایان خرداد، با اتمام تعمیرات دورهای وارد مدار بهرهبرداری شوند، گرمشدن زودهنگام و گسترده هوای کشور و آغاز زودهنگام پیک مصرف، موجب شد در روزهای پایانی اردیبهشت و روزهای ابتدایی خرداد، در حالی که قریب به ۴۰۰۰ مگاوات از ظرفیت واحدهای حرارتی در مدار بهرهبرداری نبودند، پیک مصرف برق کشور به مرز ۵۵ هزار مگاوات برسد، در همین زمان، ظرفیت عملی تولید برق کشور بین ۵۱ هزار مگاوات تا ۵۲ هزار مگاوات بود.
عدم سوخت رسانی مانع تعمیر به موقع نیروگاههای برق حرارتی شد
نصراللهی مجری نیروگاههای برق حرارتی با اشاره به آخرین وضعیت پایان تعمیرات نیروگاهها گفت: قرار بود پایان تعمیرات نیروگاهها در زمستان یا زودتر باشد، ولی به دلیل عدم تامین سوخت گاز نیروگاهها به تعویق افتاد و قرار است تا پایان هفته آینده این تعمیرات به پایان برسد.
به گفته این مقام مسئول سالیانه چیزی بالغ بر یک میلیون مشترک جدید به ظرفیت قبلی مشترکان خانگی عمومی و صنعتی اضافه میشود.
مجری نیروگاههای برق حرارتی تصریح کرد: حدود ۲ هزار مگاوات سالیانه، ظرفیت جدیدی است که ما به مدار اضافه میکنیم. این میزان از طریق نیروگاههای جدیدالاحداثی که به مدار اضافه میشوند، تأمین میشود و کاملاً پاسخگوی نیاز مصرف یک میلیون مشترک و صنایع جدید است.
نصراللهی اضافه کرد: اجرای برنامههای مدیریت مصرف و افتتاح نیروگاههای جدید تا تیرماه و به پایان رساندن تعمیرات نیروگاهها تا نیمه خردادماه، میتواند کمبود تولید برق را جبران کند.
او گفت: تعمیرات نیروگاهی به صورت شبانه روزی برای کاهش میزان خاموشیها در حال اجراست و نسبت به فعالیتهای مشابه در سالهای گذشته از بهبود و ارتقای چشمگیری برخوردار است.
مجری نیروگاههای برق حرارتی گفت: باید به این مسئله اشاره کرد که مدیریت برنامههای تعمیراتی و همکاری نیروگاههای حرارتی بزرگ با وجود مشکلات و ریسکهای تعمیراتی موجب افزایش تولید و جلوگیری از بروز خاموشیهای بیشتر طی دو ماه ابتدایی امسال شده است.
نصراللهی اضافه کرد: سال گذشته در چنین مقطع زمانی حدود ۸ هزار و ۴۰۰ مگاوات از نیروگاههای حرارتی به منظور اجرای برنامههای تعمیراتی از مدار خارج شده بودند که در وضعیت فعلی این رقم حدود ۶ هزار و ۴۰۰ مگاوات است.
او بیان کرد: ما متاسفانه ۹ هزار مگاوات کسری برق داریم تا بتوانیم از پیک تابستان گذر کنیم.
مجری نیروگاههای برق حرارتی در پایان اظهار کرد: این اطمینان خاطر به مشترکان صنعت برق داده میشود که نیروگاههای حرارتی در تابستان امسال علیرغم تمامی مسائل یاد شده با حداکثر توان در مدار تولید خواهند بود.
این در حالی است که ۹۵ درصد برق کشور توسط نیروگاههای برق حرارتی تامین میشود، اما متاسفانه امسال و بنا به گفته مسئولان وزارت نیرو و صنعت برق کشور عدم سوخت رسانی مانع تعمیر به موقع نیروگاههای برق حرارتی کشور شد.
تمامی نیروگاههای حرارتی در کشور در مدار قرار دارند
مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق کشور با اشاره به اورهال نیروگاههای حرارتی در کشور گفت: همه ساله بعد از شهریور اورهال نیروگاههای حرارتی اغاز و تا پایان خردادماه ادامه دارد.
او ادامه داد:در واقع برخی از نیروگاهها در کشور دوبار اورهال میشوند، اما امسال متاسفانه به دلیل کمبود بارش و فرا رسیدن زود هنگام فصل گرما مشکل برای ما سختتر شد، ولی همکاران صنعت برق تعمیرات نیروگاهها را با سرعت بیشتری به اتمام رساندند.
سخنگوی صنعت برق کشور افزود: در حال حاضر تمامی نیروگاههای حرارتی در کشور در مدار تولید قرار دارند و مابقی که اورهال آنها در حال انجام است تا پایان خرداد ماه امسال به پایان خواهد رسید.
اگر راندمان نیروگاهها افزایش و تلفات کاهش یابد، در نتیجه میزان هدر رفت انرژی کاهش خواهد یافت و انرژی بیشتری به دست مصرفکننده خواهد رسید که در مجموع کاهش هزینهها را نیز به دنبال خواهد داشت.
اما وقتی فرهنگ مصرف انرژی در کشور نادرست باشد، باید به ازای اضافه شدن مصارف بیشتر، نیروگاههای بیشتری هم ساخته شود. این مسابقه باعث برداشته شدن تمرکز تصمیم گیران از سمت کیفیت (افزایش راندمان، کاهش تلفات، بهبود خدمات و...) به سمت ایجاد ظرفیتهای تولید، انتقال و توزیع برق خواهد شد.
کسری ۱۰ هزار مگاواتی تولید برق در تابستان ۱۴۰۰ در کشور
محسن طرزطلب مدیر عامل برق حرارتی با تاکید بر اینکه پیک تابستان امسال حدود ۱۰ هزار مگاوات کسری تولید برق وجود خواهد داشت، افزود: سال گذشته به دلیل مشکلات مرتبط با تامین گاز نیروگاهها نتوانستیم تعمیرات واحدهای تولید برق حرارتی را در مورد مقرر آغاز کرده و به ناچار واحدهای بخاری استفاده کننده سوخت مایع را در مدار تولید نگه داشتیم.
او با تاکید بر اینکه سال گذشته ۱۴ میلیارد مترمکعب سوخت معادل گازوئیل و مازوت در نیروگاهها مورد استفاده قرار گرفته بود، ادامه داد: تاخیر در شروع تعمیرات و بعضا تعویض آنها موجب شده که به ناچار ۱۰ هزار مگاوات از برنامه تعمیرات نیروگاهها را به تعویق انداخته و به شهریورماه امسال موکول کنیم.
مدیرعامل شرکت مادرتخصصی برق حرارتی یادآور شد: با وجود وقفه ایجاد شده در تلاش بودیم تا از اواسط اسفندماه تا نیمه خرداد امسال تعمیرات واحدهای باقیمانده را به پایان برسانیم که فروردین و اردیبهشتماه امسال افزایش بیسابقه میانگین وزنی دمای کل کشور نسبت به سال گذشته مجددا برنامهریزی تعمیرات نیروگاهها را دچار اختلال کرد و به ناچار این واحدها را در مدار تولید نگه داشتهایم.
طرزطلب با تاکید بر اینکه کاهش ۳۵ درصدی میزان بارشها تولید نیروگاههای برقابی را به شدت کاهش داده است، ادامه داد: در تلاشیم تا پایان این هفته سه هزار و ۵۰۰ مگاوات از تعمیرات نیروگاههای حرارتی باقیمانده را به پایان برسانیم و سایر نیروگاهها که به دلایلی خارج از شبکه هستند مجددا وارد مدار شده و کمککننده شبکه سراسری برق کشور باشند.
مدیر عامل برق حرارتی اضافه کرد: در حال حاضر اغلب نیروگاههایی که در اختیار بخش دولتی است جزو نیروگاههای فرسوده و قدیمی هستند و هر لحظه ممکن است وقوع یک اتفاق غیرمنتظره فنی برخی از این واحدها را از مدار تولید خارج کند؛ با این وجود همکاران ما به صورت شبانهروزی در تلاشند تا برق پایداری را برای پیک تابستان امسال فراهم کنند.
اما به گفته مسئولان وزارت نیرو و صنعت برق راندمان نیروگاههای کشور در مقایسه با دنیا خوب است به طوری که رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق کشور گفت:هم اکنون نیروگاههای ژاپن با ۴۳ درصد بیشترین راندمان را در دنیا از آن خود کرده و راندمان نیروگاههای حرارتی در انگلستان ۴۱ درصد و در آمریکا و اسپانیا ۴۰ درصد است که این آمارها نیز به خوبی جایگاه ایران را در دستیابی به این شاخص نشان میدهد و پاسخ مناسبی به برخی توقعات غیرکارشناسی است. در ظرفیت نصب شده نیروگاهی نیز ایران هم اکنون با بیش از ۸۴ هزار مگاوات نیروگاه ساخته شده، جایگاه چهاردهم دنیا را از آن خود کرده است.
آیا کشور به نیروگاه جدید نیاز دارد؟
خاموشیهای برنامهریزی شده در سال گذشته پرونده ساخت نیروگاه جدید را به طور جدیتر بازگشایی کرد. پروندهای که هرچند منتقدانی دارد، اما با وجود اینکه امسال با این خاموشیها مواجه نشدیم، عدهای بر این باورند که نباید چرخ نیروگاهسازی و افزایش ظرفیتهای جدید را متوقف کرد. به طور کلی ساعات اوج مصرف ۱۲ تا ۱۷ است که شاید ۲۰ تا ۳۰ روز کاری باشد. بهینه مصرف کردن برای همه سال است، اما شبکه برق یا نیروگاهها، ۲۰ ساعت در تابستان دچار مضیقه میشوند.
ابوذر صالحی مدیرکل امور بین الملل توانیر با بیان اینکه در دو سال گذشته حدود ۳۰۰۰ مگاوات نیروگاه حرارتی وارد مدار شد، اظهار کرد: مهمترین برنامه در حوزه برق، مدیریت توامان عرضه و تقاضاست. درحالی که در یک دورههایی وجه عرضه بسیار پررنگ بود. درحال حاضر برای راه اندازی ۱۰۰۰ مگاوات نیروگاه حدود ۷۰۰ دلار لازم است که یک سرمایهگذاری بسیار سنگین محسوب میشود. کشور برای تامین برق و همچنین به لحاظ صنعتی به ظرفیت جدید نیاز دارد و باید زیرساختها محیا شود.
به گفته وی ساخت نیروگاه به بخش خصوصی واگذار شده و نقش دولت در این بخش کم رنگ است. اکنون ۶۰ درصد از نیروگاهها خصوصی هستند.
افزایش ۲۹ درصدی تولید نیروگاههای حرارتی برای کاهش خاموشیها
ناصر اسکندری معاون راهبری تولید شرکت برق حرارتی با اشاره به وضعیت دشوار این روزهای صنعت برق، اظهار کرد: سال گذشته تشدید وضعیت بیماری کرونا موجب شده بود تا بسیاری از مشاغل تعطیل شده و به تبع آن میزان مصرف برق نیز کاهش محسوسی پیدا کند؛ ولی از ابتدای امسال با بهبود نسبی وضعیت بیماری کرونا و رعایت پروتکلهای بهداشتی با افزایش فعالیت مشاغل گروههای مختلف شاهد رشد قابل توجه مصرف برق در کشور بودهایم.
وی ادامه داد: از سوی دیگر رشد طبیعی مصرف برق سالانه در کشور به همراه افزایش استفاده از ماینرها، عدم حضور موثر نیروگاه اتمی، رشد قابل توجه دمای کشور در کنار استفاده زودتر از سیستمهای سرمایشی و همچنین افت شدید بارندگی و به تبع آن کاهش توان نیروگاههای برقآبی موجب شده است که طی دو ماه ابتدایی امسال میانگین تولید نیروگاههای حرارتی ۲۹ درصد افزایش یابد تا عدم تولید سایر نیروگاهها از این طریق جبران شود.
اسکندری تاکید کرد: بخشی از این افزایش تولید توسط ظرفیت جدید نیروگاهی به میزان تقریبی ۱۵۰۰ مگاوات تامین شده است و مابقی آن مربوط به افزایش تولید نیروگاههای جدید است که بار بیشتری از مصرف برق را بر دوش کشیده و یا با جابجایی و سرعت بخشیدن به فعالیتهای تعمیرات واحدها باعث افزایش تولید در این مقطع زمانی شدهایم.
معاون راهبری تولید شرکت برق حرارتی خاطرنشان کرد: در حالی که متوسط رشد اوج مصرف برق در ۱۰ سال گذشته ۴.۱ درصد بوده است، این رقم امسال بیش از ۲۱ درصد افزایش یافته است. بدین منظور برای جبران کسری تولید سایر نیروگاهها و افزایش بار رخ داده، واحدهای تولید برق حرارتی با تمام توان و آمادگی مناسب در مدار تولید قرار گرفتهاند تا ضمن افزایش ۲۹ درصدی تولید برق موجب کاهش وقوع خاموشی در کشور شوند.
از هفته گذشته شاهد خاموشیهای پراکنده در کشور هستیم که نهایتا منجر به انتشار جداول خاموشی شد و آنطور که مدیر عامل توانیر نیز اعلام کرده امسال به ویژه در یک ماه آینده، شرایط بحرانی داریم، به همین علت به نیروگاهها فشار آوردیم تا زودتر به مدار تولید برگردند و این قطعا باید از گذشته در دستور کار قرار میگرفت.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *