نظام اقتصاد دیجیتال با اقتصاد مقاومتی بسیار سازگار است/ متأسفانه نتوانستیم اقتصاد کشورمان را بر مبنای نظام اقتصادی دیجیتال بنا کنیم

11:13 - 09 خرداد 1400
کد خبر: ۷۲۸۴۶۱
دسته بندی: اقتصاد ، اقتصاد ایران
یک کارشناس ارشد کسب و کار‌های دیجیتال معتقد است در بخش فنّاوری‌های نرم مانند استانداردها، روش‌ها، فرایند‌ها و سیاست‌ها ضعف داریم؛ اگر بخواهیم نظام اقتصاد دیجیتال را که اتفاقاً با نظام اقتصاد مقاومتی بسیار سازگار است، بنا کنیم می‌بینیم که اقتصاد دیجیتال ایران متصل می‌شود به شبکه ملی اطلاعات و پروژه شبکه ملی اطلاعات با سرعت بیشتری جلو می‌رود.
مصطفی امینی در گفت‌وگو با میزان، با اشاره به توسعه روزافزون اقتصاد دیجیتال در جهان اظهار کرد: اقتصاد دیجیتال یک ویژگی مهم دارد که ضمن اینکه اقتصاد را مقیاس‌پذیر و توسعه پذیر می‌کند موجب می‌شود که درجه شفافیت در نظام اقتصادی بالا برود.

وی افزود: عربستان و امارات برای سال ۲۰۲۰ روی موضوع اقتصاد و دیجیتال و برتری خود در منطقه حساب باز کردند، کشوری مثل امارات هم عملاً موضوعات نوینی را که مرتبط هستند با اقتصاد دیجیتال مثل هوش مصنوعی را در بالاترین جایگاه حکمرانی خود زیر نظر امیر امارات بنا کرده یا  دو کشور عربستان و امارات برای تسهیل و تسریع روابط تجاری خود یک واحد پول مجازی تعریف کردند به نام «aber» که بر مبنای آن و بر اساس این ابزار مالی دیجیتالی بتوانند مراودات مالی خود را انجام دهند.

امینی ادامه داد: «aber» عابر یک ارز دیجیتال بانک مرکزی است که مورد توافق بین عربستان و امارات قرار گرفته، این یعنی اینکه همسایه‌های ما هم خصوصاً همسایه‌هایی که به منابع نفتی و مالی قابل توجهی دسترسی دارند هم روی اقتصاد دیجیتال سرمایه‌گذاری می‌کنند.
 
وی گفت: اگر فضا‌ی اقتصادی یک کشور به سمت اقتصاد دیجیتالی پیش برود موجب می‌شود اقتصاد کشور بر مبنای زیرساخت‌های دیجیتال، مراودات دیجیتالی و تراکنش‌های دیجیتالی شکل بگیرد و این به این معناست که می‌توان کنترل ونظارت پذیری را در اقتصاد افزایش داد،‌‌‌ این شاخص برای شفافیت اقتصاد در کشور ما بسیار مهم است.
 
این پژوهشگر و کارشناس ارشد اقتصادی ابراز کرد: عدم شفافیت دلیل اصلی میزان بالای تورم و کم بودن بهره‌وری در کشور است، شفافیت قدرت و نظارت می‌آورد ضمن بالا بردن قدرت کنترل موجب بهره‌وری می‌شود تا بتوانیم اقتصادی کارآمد داشته باشیم.
 
امینی تاکید کرد: اقتصاد دیجیتال برای کشور دارایی‌های راهبردی جدید می‌آورد مثل دیتا شاید بشود گفت مهم‌ترین دارایی راهبردی یا دارایی دیجیتال دقیقاً همین عنصر دیتاست در جهان امروز و در دورانی که تنوع دارایی‌های راهبردی مثل زمین، سرمایه، نیروی کار متخصص وجود دارد دیتا هم در کنار این‌ها دارایی راهبردی محسوب می‌شود و کشورها روی این موضوع شدیداً سرمایه‌گذاری می‌کنند.

وی مثال زد: مرکل در آلمان به صراحت بیان می‌کند که من یکی از انتظارات راهبردی هم برای متحول کردن صنایع آلمان تسلط پیدا کردن بر قدرت هوش مصنوعی در جهان است، هوش مصنوعی در حقیقت یادگیری داده محور است عنصر اصلی در هوش مصنوعی داده و الگوریتم است مشابه همین حرف را پوتین در روسیه، مقامات عالی چین یا امیر امارات می زنند.
 
این دکتری تخصصی کسب‌وکار دیجیتال توضیح داد:  قدرت آینده برای کشورهایی است که مسلط بر هوش مصنوعی باشند  مهم‌ترین چیزی که هوش مصنوعی بر مبنای آن عمل می‌کند و جلو می‌رود «داده» است. به عنوان مثال در صنعت خودرو از حالت محصول محور دور می‌شود و به سمت داده محوری می‌رود.

امینی ادامه داد: دربرنامه‌های راهوری «مرسدس بنز و bmw» که روی مدل‌های کسب و کار داده محور کار می‌کنند یعنی پذیرفته‌اند که داده در خودرو‌های هوشمند در خودرو‌های بدون سرنشین یک دارایی راهبردی است وقتی این اتفاق می‌افتد معنی بعدی آن این است که در اقتصاد دیجیتال مرز صنایع و مرز‌هایی که در گذشته صنایع برای خود تعریف کرده بودند کمرنگ می‌شود.

وی تاکید کرد: در صنایع دیگر مانند صنعت بیمه و بانک هم می‌شود به سمت مدل‌های کسب و کار داده محور رفته به عنوان مثال بیمه خودرو متأثر می‌شود از نحوه رانندگی راننده خودرو نه اینکه یک بیمه‌نامه خودرو برای همه مردم یکسان صادر شود، اما در این فضا عملاً این‌ها سفارشی ساز می‌شود.

پژوهشگر پسادکتری دانشکده مدیریت دانشگاه تربیت مدرس در خصوص وضعیت ایران در حوزه اقتصاد دیجیتال بیان کرد: کشور ما از لحاظ ارکان و مبانی اقتصاد دارای  ویژه گی هایی است که می‌توانیم بگوییم حتی در منطقه خودمان و در منطقه خاورمیانه یا غرب آسیا خیلی خاص هستیم. یکی اینکه بالاترین ضریب‌های نفوذ اینترنت و موبایل، بیشترین حجم شبکه فیبر نوری، بالاترین ضریب‌های تلفن هوشمند را در ایران داریم.

امینی افزود: به روز ترین گوشی‌های هوشمند جهان را در کوتاه‌ترین مدت در ایران می‌بینید در حالی که تحریم هستیم مردم ایران از لحاظ پذیرش فناوری در درجه خوبی هستند و مقاومت نمی‌کنند.

وی گفت: مشکل اساسی این است که ما نتوانستیم نظام اقتصادی کشور خودمان را بر مبنای نظام اقتصادی دیجیتال بنا کنیم اگر دقت بفرمایید در مثال‌ها هم جنبه فنی پررنگ بود در حالی که در فضای اقتصاد دیجیتال و در نظام اقتصاد دیجیتال ما به تکنولوژی‌های نرم خیلی احتیاج داریم.

این کارشناس ارشد کسب و کارهای دیجیتال توضیح داد: ما در بخش فنّاوری‌های نرم مانند استانداردها، روش‌ها، فرایندها و سیاست‌ها ضعف داریم؛ اگر بخواهیم نظام اقتصاد دیجیتال را  که اتفاقاً با نظام اقتصاد مقاومتی بسیار سازگار است، بنا کنیم می‌بینیم که اقتصاد دیجیتال ایران متصل می‌شود به شبکه ملی اطلاعات و پروژه شبکه ملی اطلاعات با سرعت بیشتری جلو می‌رود.

وی اظهار کرد: اقتصاد دیجیتال در لایه زیرساخت دو بال دارد یک بالَ شبکه اینترنت که به آن قدرت مقیاس‌پذیری در سطح جهان را می‌دهد و بال دیگر شبکه ملی اطلاعات است که به آن قدرت اعتمادپذیری و تاب آوری می‌دهد. ما در شبکه ملی ارتباط پیشرفت‌هایی داشته‌ایم و حالا لازم است که بیشتر پیشرفت بکنیم.

امینی ادامه داد: وضعیت ایران از لحاظ مباحث مرتبط با تکنولوژی سخت وضعیت خوبی است و می‌شود روی آن حساب باز کرد اگرچه باید شبکه‌ها توسعه پیدا کند این به معنای عدم توسعه‌پذیری و گسترش نیست، اما در حوزه تکنولوژی نرم متأسفانه ضعف داریم؛ اگر می‌خواهیم اکوسیستم اقتصاد دیجیتال در ایران سریع تر پیش رود باید اکوسیستم نوآوری اقتصاد دیجیتال را قوی کنیم، چون این دو مقوله مانند دو برادر شدیداً وابسته به هم هستند.

وی افزود: وزارت اقتصاد خیلی تلاش می‌کند که نظام بانکداری دیجیتال را در بانک‌های کشور استقرار دهد به هر حال می‌دانیم که یکی از زیرساخت‌های حیاتی برای اقتصاد دیجیتال نظام بانکداری کشور است مخصوصاً نظام بانکداری دیجیتال تلاش‌هایی شده، اما جای کار وجود دارد.

امینی تصریح کرد: در سطح کشور‌های منطقه از لحاظ بانکداری دیجیتال ایران پیشرفت قابل توجهی داشته و به عنوان نمونه بزرگ ترین شبکه پرداخت در خاورمیانه(غرب آسیا) معرفی شده و بزرگترین بانک خاورمیانه(غرب آسیا) در ایران قرار دارد. مشکل ما از جنس سازماندهی، تعهد به اجرا و تکنولوژی‌های نرم است که باید به آن بی اندیشیم و برنامه‌ریزی کنیم.
 
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *