نقشه واکسیناسیون کرونا؛ جهان چگونه به ایمنی جمعی میرسد؟
نخستین واکسن کرونا در آمریکا ماه دسامبر سال ۲۰۲۰ توزیع شد و برای بسیاری این اقدام به معنای آغاز روند بازگشت به زندگی طبیعی بود.
به نوشته پایگاه «ای. بی. کیو ژورنال»، امروز و پس از واکسیناسیون، برخی دولتها اقدام به کاستن از محدودیتها کردهاند، اما در صورتی که تمامی جهان موفق به دریافت واکسن نباشد این احساس تسکین میتواند بسیار کوتاه مدت باشد.
برای بازگشت به زندگی عادی پیش از کرونا نیاز به نوعی «ایمنی جمعی» وجود دارد و این مصونیت جمعی زمانی اتفاق خواهد افتاد که جمعیت جهان مجهز به نوعی حفاظت کننده در برابر بیماری دست پیدا کنند.
درباره کووید ۱۹ بهترین روش برای رسیدن به ایمنی جمعی واکسیناسیون است؛ شاید در نگاه نخست این اقدام عادی و ساده به نظر برسد، اما موانع عمدهای در این راه وجود دارند.
در ماه دسامبر گذشته «اتحاد واکسن برای مردم» اعلام کرد که کشورهای ثروتمند ۵۳ درصد واکسنهایی را که در آن زمان امیدوارکننده بود، خریداری کردهاند، اما این اقدام، کشورهای دیگر جهان را در چه وضعیتی قرار میدهد؟
طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، کمتر از یک درصد کل واکسنهای کووید ۱۹ به کشورهای دیگر رفته است.
نابرابری توزیع واکسن کرونا مستقیما با ثروت اقتصادی یک کشور مطابقت دارد؛ به طرز شگفت انگیزی فقط ۱۰ کشور بیش از سه چهارم ۱۹۱ میلیون واکسن را که در ماه فوریه در سطح جهان توزیع شده بود به خود اختصاص دادهاند.
سازمان بهداشت جهانی و سایر سازمانهای جهانی با امید به جلوگیری از احتکار واکسن در برخی کشورهای ثروتمند، کشورها را به خرید واکسن از طریق چارچوب «کوواکس» _اتحادی جهانی که برای تقسیم دوزهای واکسن با کشورهای فقیرتر نیز ایجاد شده است_ تشویق کردند.
تقریباً ۱۹۰ کشور به اتحاد «کواکس» پیوستند. با این حال حدود ۳۶ کشور با درآمد بالا مستقیماً با تولیدکنندگان واکسن مذاکره کردند تا تعداد واکسن مورد نیاز برای شهروندان خود را بدست آورند و فرایندهای «کواکس» را دور بزنند.
اگر به یک نقشه جهانی نگاه کنیم میتوانیم بلافاصله اختلاف زیادی را در توزیع واکسن کرونا بر اساس ثروت کشورها تشخیص دهیم.
این گزارش در پایان میگوید که در حال حاضر کشورهای دارای درآمد بالا در مقایسه با کشورهای کم درآمد و درآمد متوسط از نظر واکسیناسیون و پوشش دهی واکسن در جایگاه بسیار متفاوتی هستند؛ این موضوع غیرمنصفانه و از نظر اخلاقی سوال برانگیز است.