ثبت دماوند نیازمند کنترل توسعه معادن است/ وجود 13 اثر ایران در در لیست یونسکو برای ثبت میراث طبیعی
نظری با اشاره به این که ارزشمند بودن یک اثر شرط لازم و نه شرط کافی برای ثبت آن است، عنوان کرد: وضعیت نگهداری و مدیریت یک اثر در سطح بینالمللی شرط کافی برای ثبت آن است. بدون شک دماوند نیز از این قاعده مستثنی نیست.
مدیرکل دفتر ثبت آثار سازمان میراث فرهنگی کشور با تاکید بر این که نمیتوان مدام در دماوند به توسعه معادن پرداخت و به دلیل مهم بودن و ارزشمند بودن آن تاکید بر ثبت جهانی این اثر طبیعی داشت، اذعان کرد: اگر یک اثر ثبت جهانی میشود یعنی میراث بشر است لذا باید در استانداردی بینالمللی از آن مراقبت کرد.
وی تاکید کرد: استفاده بیش از حد از ظرفیت قابل تحمل محیط و بهرهبرداری پوکه معدنی در اطراف کوه دماوند، از مهمترین عواملی است که منجر به تخریب این اثر طبیعی ملی شده است.
نظری با اشاره به این که اثر طبیعی ملی قله دماوند با مساحتی بالغ بر ۲۹۵۰ هکتار در سال ۱۳۸۱ طی مصوبه شماره ۲۲۱ مورخ ۲۱ خرداد شورایعالی محیط زیست به مجموعه مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست پیوستهاست، عنوان کرد: همچنین در 30 تیرماه سال ۱۳۸۷ به عنوان نخستین اثر طبیعی ایران در قالب میراث طبیعی ایران در فهرست آثار ملّی ثبت شد.
مدیرکل دفتر ثبت آثار سازمان میراث فرهنگی کشور در پایان با تاکید ب راین که دماوند در اساطیر و ادبیات ایران جایگاه خاصی دارد، گفت: از گونههای مهم گیاهی این اثر طبیعی میتوان از بومادران، پیر گیاه دماوندی، اسپرس کوهی و گون نام برد.