روند گفتوگوهای وین و بدعهدیهای آمریکا و اروپا
- همچنان بر سر احیای برجام گفتوگوها ادامه دارد؛ برجامی که ایران تعهدات خود را در چارچوب آن اجرا کرد.
در مقابل آمریکا و اروپا، بدعهد این توافق بودند و پس از پایان دوره ریاست جمهوری باراک اوباما، دونالد ترامپ که برجام را یک توافق بد میدانست از آن خارج شد؛ خروج آمریکا باعث واکنش ایران شد و در گامهایی از تعهدات خود کاست.
اکنون برخی بر این باورند که آمریکا باید پیشنهادهای جذابتری به ایران بدهد تا تعهدات برجامی خود را اجرا کند، اما باید به این نکته توجه داشت که هر پیشنهاد جذابی که بخواهد به ایران بدهد، تا زمانی که توافق برجام احیا نشده باشد و آمریکا به تعهدات خود پایبند نشده باشد، قابل دستیابی نیست.
برخی از تعهدات ایران در برجام پس از گذشت ۶ سال از امضا و اجرای آن، پایان یافته است؛ ایران اکنون بر اساس توافق هستهای حق بهره بردن از سانتریفیوژهای «آی آر ۶» را دارد در حالی که آمریکا اصرار میکند در صورت بازگشت به برجام همه چیز باید از صفر آغاز شود.
آیا قراردادی را که امضا شده و ۶ سال از روی آن گذشته است، میتوان از صفر آغاز کرد؟ این چه منطقی است که آمریکا در جریان گفتوگوهای وین مطرح کرده و اروپا نیز با آن موافق است؟
شروطی که ایران برای بازگشت آمریکا به برجام گذاشته، علاوه بر این که شروطی منطقی و قانونی است، تبصره بردار هم نیست، آمریکا راهی جز تن دادن به این شروط ندارد، کشوری که از برجام خارج شد، آمریکاست نه ایران؛ سیاست باصطلاح فشارهای حداکثری هم تاثیر خود را از دست داده است و این مسئله به تایید آمریکاییها و کارشناسان نیز رسیده است.
اگر تحریمها در جریان مذاکرات وین برداشته شود، این حقی است که باید برای ایران محقق شود، اما اگر همچون گذشته چنین اتفاقی نیفتد، آمریکاییها نباید تصور داشته باشند که با برداشته نشدن تحریمها، ایران تضعیف میشود.
قدر مسلم اگر قرار بر تضعیف بود، این اتفاق باید پیش از این میافتاد، روند فعلی در ایران نشان دهنده آن است که با وجود تحریمهای اقتصادی، فعالیتها در سطوح مختلف جریان دارد.