تعمیق روابط با ایران از جمیع جهات منطبق با منافع ملی روسیه است
- با ترسیم نمودار تحول نگرش روسیۀ پساشوروی به ایران، جابه جاییهایی با شدت نوسان گسترده قابل مشاهده است که در یک سوی آن، ایران به مثابه «متحدی مطمئن و قابل اتکا در منطقه و جهان» و «متحدی در برابر دشمان مشترک» و در سوی دیگر به عنوان «تهدید جنوبی و به منزله ابزاری برای تنظیم روابط با غرب» مورد شناسایی قرار گرفته است.
یکی از جلوههای عملی این نوسان، در ارائه دو رای متفاوت و مهم در شورای امنیت سازمان ملل متحد در قبال ایران مشاهده میشود، مخالفت و وتوی قطعنامه ضد ایرانی شورای امنیت در ۲۶ فوریه ۲۰۱۸ و موافقت و رای به قطعنامه ضد ایرانی ۱۹۲۹ در ۹ ژوئن ۲۰۱۰ است.
«ایران در هندسه سیاست خارجی روسیه» عنوان کتابی به قلم محمد شاد است که وی در این اثر کوشیده است تصویری منطبق با واقعیت، از نحوه سیاستگذاری خارجی روسیه در مقابل ایران و عناصر دخیل در شکلگیری این سیاستها ارائه دهد. در نظر دارد هر روز برشی از این کتاب را با خوانندگان خود به اشتراک بگذارد.
اوشاکوف یکی دیگر از اعضای هیئت مدیره مگیمو، معاون رئیس جمهور فدراسیون روسیه و فارغالتحصیل مؤسسه دولتی روابط بینالمللی مسکوست.
اوشاکوف از طرفداران تعمیق روابط راهبردی با ایران در روسیه محسوب میشود؛ از نظر او، تعمیق روابط با ایران از جمیع جهات منطبق با منافع ملی روسیه است. همچنین ایران باید به عضویت کامل سازمان همکاری شانگهای درآید و این موضوع باید دیر یا زود محقق شود.
«روسیه از توسعه روابط دوجانبه و منطقهای و همچنین چندجانبه به صورت راهبردی و استراتژیک با ایران و عضویت کامل ایران در سازمان همکاری شانگهای حمایت میکند. باتوجه به اینکه رئیس جمهور روسیه برای روابط دو کشور در همه زمینهها اهمیت ویژهای قائل است، به منظور تسریع در توسعه همکاریها در خصوص حوزههای اقتصادی، معاون اول نخست وزیر را نماینده ویژه برای پیگیری موضوعات تعیین کردهاند؛ ضمن آنکه برای تأمین اعتبارات مورد نیاز پروژههای اقتصادی روسیه در ایران همچون ساخت نیروگاههای حرارتی، راکتورهای هستهای و دیگر پروژهها نیز دستورات لازم را ابلاغ کردهاند.
در مجموع، میتوان گفت که اوشاکوف رویکرد مثبتی در قبال تعمیق همکاریها تا سطوح راهبردی میان روسیه و جمهوری اسلامی ایران دارد.
آلکسی پوشکوف
پوشکوف، که رئیس کمیته اموری بینالمللی دومای دولتی فدراسیون روسیه و عضو هیئت مدیره و مدرس مؤسسه دولتی روابط بینالمللی مسکوست، در مقطع دکتری و در رشته روابط بینالمللی از همین مؤسسه فارغالتحصیل شد.
وی در بحبوبه بحران نوظهور تروریسم و یک سال پس از واقع یازدهم سپتامبر در سال ۲۰۰۲، در مقالهای که در پایگاه آمریکایی نشنال اینترست با عنوان «روابط خطرناک؛ کشورهای سرکش و همکاری روسیه و آمریکا» نگاشته بود، این سوال را مطرح میکند که آیا گرایش و روابط روسیه با کشورهایی که آمریکا آنها را شرور میخواند (ایران، عراق و کرهشملای) منجر به تشکیل مرز جدیدی میان مسکو واشینگتن خواهد شد یا خیر.
پوشکوف از طرفداران همکاری بیشتر روسیه و ایران در حل و فصل مسائل منطقهای خاورمیانه است و ضمن انتقاد از سیاستهای منطقهای آمریکا در دو دهه گذشته، نزدیک شدن هرچه بیشتر مسکو به تهران را عاملی برای حفظ منافع مشترک دو کشور و مانعی برای حضور قدرتهای فرامنطقهای در این عرصه میداند. پوشکوف سیاستهای متهاجمی و دشمنی طلبانه آمریکا را در قبال جمهوری اسلامی ایران عاملی معرفی میکند برای ایجاد بیثباتی در خاورمیانهای که همچنان با خطرهای ناشی از تروریسم مواجه است.
پوشکوف درباره صورتبندی حزبی و آرایش جناحی در محیط سیاست داخلی ایران نیز بر این نظر است که غرب نگرشی اجتماعی به مقوله تحریمهای ایران دارد.
او همچنین در جریان برگزاری کنفرانس مربوط به انجمن گفتگوی فرانسه و روسیه در خصوص تحویل سامانه موشکی ۳۰۰ به ایران، در دفاع از عمللکرد روسیه و پاسخ به اعتراضات رژیم صهیونیستی گفت: این تسلیحات از انواع تسلیحات دفاعی و غیرتهاجمی هستند و برای مقابله با حملات هوایی طراحی شدهاند.
در مجموع، پوشکوف به عنوان یکی از اعضای برجسته حزب روسیه واحد رویکرد مواضع مثبتی به گسترش روابط روسیه با جمهوری اسلامی ایران دارد و آن را در الگوواره ذهنی خود منطبق با منافع ملی روسیه ادراک میکند.