روغن مایع یا جامد؛ کدام را انتخاب کنیم؟
- ایسنا نوشت: زهرا عبداللهی با بیان اینکه مصرف روغنهای مایع به روغنهای جامد و نیمه جامد ارجحیت دارد، گفت: مصرف روغنهای جامد و نیمه جامد، باعث رسوب اسیدهای چرب اشباع در رگها، آترواسکلروز (سفت شدن جدار عروق)، تنگی و انسداد عروق قلب و سکته قلبی میشود. بر اساس نتایج آخرین یافتههای علمی در جهان، مصرف روغنهای جامد و نیمه جامد همچنین به علت دارا بودن اسید چرب ترانس بالا خطر بروز سرطان سینه در خانمها و سرطان پروستات در آقایان را افزایش میدهد.
وی یادآور شد: مصرف خانگی روغنهای جامد به هیچ عنوان توصیه نمیشود. روغن جامد به علت بافت مورد نیاز شیرینی ها، عمدتاً در قنادیها کاربرد دارد.
عبداللهی ادامه داد: اسیدهای چرب اشباع موجود در روغن جامد ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و انواع سرطانها را به دنبال دارد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به این که این روغنها درحال حاضر در کشور ما با اصلاح فرمولاسیون و بهبود کیفیت به روغن نیمه جامد تبدیل شده اند که مقدار اسیدهای چرب اشباع و ترانس کمتری نسبت به روغن جامد دارند، گفت:، ولی باید توجه داشت که روغن نیمه جامد هم در مقایسه با روغنهای گیاهی مایع، مقادیر بیشتری اسید چرب اشباع و اسید چرب ترانس دارد و مصرف آنها خطراتی مانند افزایش کلسترول بد خون LDL، تنگی و انسداد عروق قلبی و در نهایت سکته قلبی را به دنبال دارند به ویژه افرادی که دچار اختلالات چربی خون و کلسترول بالا هستند نباید از روغن جامد و نیمه جامد استفاده کنند.
عبداللهی افزود: توصیه میشود برای پیشگیری از بیماریهای قلبی، عروقی از روغنهای مایع با منشاء گیاهی استفاده شود. چربیهای مایع، روند بروز آترواسکلروز (سفت شدن جدار عروق) را کند میکند.
بنابر اعلام روابط عمومی معاونت بهداشت، وی اظهارکرد: روغن نباتی مایع درصد بسیار کمی اسید چرب اشباع و مقادیر قابل ملاحظهای اسیدهای چرب غیر اشباع که برای حفظ سلامت قلب ضروری است را دارند و میزان اسید چرب ترانس آن کمتر از ۲ درصد و در بعضی از روغنهای مایع تقریبا صفر است که زیرو ترانس نامیده میشوند.