خروج نیرو‌های آمریکایی و ناتو از افغانستان؛ آرامش به افغانستان بازمی‎گردد؟

0:45 - 26 ارديبهشت 1400
کد خبر: ۷۲۳۵۱۷
افغانستان بیش از ۴۰ سال است که داغ جنگ را بر پیشانی خود دارد و در طول این سال‌ها شوروی، آمریکا، ناتو، گروه‌های افراطی و نیابتی نداشته‌های این کشور را با خاک یکسان کرده‌اند.

- هیچیک از اشغالگران و جنگ افروزانی که پا بر خاک افغانستان مظلوم گذاشته‌اند، دلسوز مردم این کشور نبوده و نیستند.

چگونه می‌توان شرایط افغانستان را عادی کرد و به جنگ در این کشور پایان داد؟

پاسخ به این پرسش با نگاهی به اوضاع داخلی افغانستان بسیار مشکل است و شاید نتوان برای آن پاسخی داد.

شرایط این کشور به گونه‌ای است که اگر نیرو‌های اشغالگر آمریکایی و ناتو که با ادعای ایجاد صلح و ثبات وارد این کشور شده‌اند، تصمیم خروج خود را اجرا کنند، شرایط داخلی افغانستان وخیم‌تر خواهد شد چرا که نیرو‌های خارجی نتوانستند یا نخواستند گروه‌های مسلح را که یکی از عوامل ایجاد آشوب و جنگ در این کشور هستند، نابود کنند.

آمریکا و ناتو تصمیم خود را برای خروج از افغانستان گرفته‌اند، پس از ۲۰ سال حضور نیرو‌های غربی در این کشور و بی‌ثمر بودن این حضور، خروج آن‌ها یک اتفاق خوب و مبارک است، اما آینده افغانستان در نبود این نیرو‌ها چه می‌شود؟

آیا نیرو‌های آمریکا و ناتو، ارتش افغانستان را تربیت کرده‌اند تا بتواند در مقابل گروه‌های مسلح ایستادگی کند و از امنیت و آسایش مردم خود دفاع کند؟

آیا ارتشی در افغانستان وجود دارد تا بتواند از تمامیت ارضی کشور حراست کند؟

افغانستان دستخوش گرفتاری‌های کوری است که باز کردن این گره‌های کور نیازمند آن است تا مردم این کشور برای آینده خود وارد میدان شوند و به بحران‌هایی که وجود دارد پایان دهند.

خروج نیرو‌های آمریکایی و ناتو از افغانستان می‌تواند فرصتی برای دولت و ملت این کشور باشد تا روی پای خود بایستد و آینده خود را بسازد یا اینکه خروج نیرو‌های اشغالگر خارجی را یک تهدید تلقی کند و خود را در مقابل گروه‎های مسلح دیگر بازنده بپندارد.

شرایط افغانستان به شدت آشفته است، این کشور نیازمند کمک است، کمکی که از سوی همسایگان آن باید صورت بگیرد نه کشور‌هایی که هیچ نگاه دلسوزانه و آینده نگری به آن ندارند.

آمریکا و ناتو، از افغانستان می‌روند، اما آن را برای کشورهای دیگری، چون عربستان سعودی، امارات، پاکستان و برخی دیگر از کشور‌های فرامنطقه‌ای می‌گذارند.

از افغانستان چیزی باقی نمانده است که بخواهد به چپاول برود، در طول سال‌ها جنگ در این کشور هر آنچه که وجود داشته به تاراج رفته یا نابود شده است.

آیا جامعه جهانی به پیکر بی‌جان این کشور هم نمی‌خواهد رحم کند؟

آمریکا و ناتو می‌خواهند خود از بحران افغانستان خلاص کنند، هر دو هزینه‌های سنگینی را متقبل و متحمل شده‌اند و البته مقابلا هزینه‌های زیادی را به افغانستان و منطقه تحمیل کرده‌اند.

دغدغه‌ها پس از خروج آمریکا از افغانستان بیشتر می‌شود، ایران همسایه مهم این کشور است که همواره خواهان افغانستانی آرام و با ثبات بوده است.

چین نیز دغدغه خود را از بروز آشوب و جنگ‌های داخلی در افغانستان دارد.

امنیت برای چین و ایران اهمیت ویژه‌ای دارد، این دو کشور نگران امنیت منطقه افغانستان هستند درحالی که عربستان و امارات و چند کشور دیگر در این زمینه هیچ نگرانی ندارند بلکه خواهان تشدید ناامنی‌ها هستند.

شرایط پس از خروج آمریکا از افغانستان، زمینه حضور و نفوذ بیشتر داعش را هم فراهم می‌کند، در واقع آمریکا سعی دارد تا افغانستان را دو دستی تقدیم داعش و برخی گروه‎ها کند.

شکست داعش در سوریه و عراق نیازمند مکان جایگزین دیگری است.

هر چه هست پیش بینی روشنی از آینده افغانستان نمی‌توان ارائه داد.

قدر مسلم ایران می‌تواند در این مقطع حساس نقش آفرینی کند تا از وخامت اوضاع افغانستان بکاهد.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *