عضو کمیسیون انرژی مجلس: آمریکاییها هنوز قبول نکردند که اول تحریمها را لغو کنند
- همایش «وین نان نمیشود» با موضوع مذاکرات وین، روز شنبه ۱۸ اردیبهشت در محل لانه سابق جاسوسی آمریکا با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی و کارشناسان برگزار شد.
مالک شریعتی در این همایش در خصوص روند مذاکرات وین اظهار داشت: الان مجموعه دولت برای راستیآزمایی، تنها در نظر گرفته که شامل وزیر نفت و وزیر راه و شهرسازی و بانک مرکزی است و اعلام کرده اگر اینها تایید کنند راستیآزمایی انجام شده است.
وی با بیان اینکه بانک مرکزی هم تحت تحریم هستهای، هم تحریم تروریستی، هم تحریم حقوق بشری و هم تحریم پولشویی قرار دارد چطور میتواند لغو تحریمها را تایید کند، تصریح کرد: با فرض لغو تحریم هستهای با باقی تحریمها چگونه میخواهد امور بانکی انجام شود؟ یکی از گزارههایی که در نفع اقتصادی به ان توجه نمیشود این است که فضای روانی بانکها و فعالان اقتصادی دنیا از روی ایران برداشته شود. زمان نیاز از طریق فضای روانی از بین برود پس زمانبر بودن راستیآزمایی از نظر ایران امری عادی است.
نماینده مجلس در پاسخ به این سوال که نقش مجلس شورای اسلامی در مورد مذاکرات وین کجاست؟ گفت: این دوره مجلس کار خود را در ابتدا انجام داده و با تصویب قانون اقدام راهبردی ریلگذاری کرده است، اما دولت آقای ظریف و سایر دولتیها همه با آن مخالفت کردند؛ اما رهبری با موافقت کردند.
وی ادامه داد: ما نظارهگر اقدامات دولت هستیم تا گزارش عملکرد خود را به مجلس بیاورد. طبق ماده ۲ این قانون دولت باید گزارش عملکرد خود را به مجلس بدهد تا مجلس برای بازگشت گامهای کاهش تعهدی ایران موافقت کند.
شریعتی درباره پیشرفت مذاکرات وین، ابراز داشت: آمریکاییها هنوز قبول نکردند که اول تحریمها را لغو کنند و به اروپاییها گفتند که اول ایران به تعهدات خود برگردد. بعد ما اعلام میکنیم که برای لغو تحریمها چه خواهیم کرد. در واقع گره مذاکرات در این جا قرار دارد و هنوز دو طرف به نقطه مشترک و مشخصی نرسیدهاند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا مجلس را علیرغم سیاستهای قطعی نظام اجازه انجام مذاکرات را به دولت داده است، افزود: این مصوبه شورای عالی امنیت ملی است و ما برای بحثهای جدید مذاکره انجام نمیدهیم و فقط رهبری برای لغو تحریمها اجازه انجام این مذاکرات را دادند.
شریعتی همچنین در خصوص راه اندازی کارخانه تولید اورانیوم فلزی که در قانون اقدام راهبردی مجلس ذکر شده بود، تصریح کرد: کارخانه اورانیوم فلزی طبق قانون اقدام راهبردی مجلس در ۱۲ اردیبهشت آماده بوده است، ولی آقای رئیس جمهور جلوی بهرهبرداری از آن را گرفتند و ما در حال پیگیری علت آن هستیم.
در ادامه این همایش، روحالله نجابت عضو کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در مقطعی قبل از مذاکرات از آن مدیریت شده و معیشت و مذاکرات و هم گره خورد، گفت: دولت هر سال پیش کار خود را با مذاکرات شروع کرد حالا هم با بحث مذاکرات دورهای خود را به پایان میرساند این کوتاهی از سوی من و امثال من است که نتوانستیم این موضوع را به درستی جا بیندازیم.
نماینده مردم شیراز در مجلس ادامه داد: چیزی که برای ما در مذاکرات مهم است اینکه تمام همه تحریمها به طور کلی لغو شود بهانه و اعداد و ارقام را هم برای ما معنی ندارد. ما در مجلس شورای اسلامی اکثریت قریب به اتفاق هم نظر هستیم.
وی تاکید کرد: علیرغم وعدههایی که داده شد پیشرفت قابل قبولی در این مذاکرات حاصل نشده است.
نجابت افزود: یک جریانی حیات خود را در این دیده است که معیشت مردم را با مذاکرات گره بزند. زمانی میگفتند امضای کری تضمین است و الان میگویند امضای بایدن تضمین است؛ اما این برای ما قابل قبول نیست.