دلایل استقبال کم از وام کرونا
- ایسنا نوشت: ناصر چمنی، در ارزیابی دلیل استقبال کم متقاضیان از وام کرونا اظهار کرد: به کسانی که ۱۴ ماه است نتوانسته اند کار و بارشان را اداره کنند و درآمدی نداشته اند چه وامی بدهیم؟ وقتی کسب و کارها بیش از یکسال تعطیل و راکد بودند و رونقی نداشتند چطور انتظار داریم که وام کرونا را بگیرند و اقساط آن را پرداخت کنند؟ در حال حاضر بیش از سه هفته است که بسیاری از مشاغل غیر ضرور و صنوف و مجموعههای خدماتی را به دلیل قطع زنجیره کرونا تعطیل کرده ایم و لنگ لنگان کار میکنند. طبیعی است که وقتی صاحبان کسب و کارها درآمدی نداشته باشند نمیتوانند وام بگیرند و هر لحظه نگرانند که گرفتار شوند و نتوانند آن را برگردانند.
وی تصریح کرد: در حالی که داشتن چک برگشتی از شروط دریافت وام کرونا حذف شده برخی از بانکها حاضر به پذیرش این مساله نیستند و شرط دادن وام را نداشتن چک برگشتی، بدهی بانکی و اقساط معوق میدانند بنابر این وقتی زور دولتیها به بانکهای زیرمجموعه خود نمیرسد چه توقعی از صاحبان مشاغل و متقاضیان دریافت وام کرونا داریم؟
بروکراسیهای اداری و مشکل تراشی بانکها!
رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران، بروکراسیهای اداری و پیچ و خمهای بانکی را در این زمینه موثر دانست و گفت: معتقدم بانکها به قدری مشکل تراشی میکنند که افراد به سختی میتوانند وام بگیرند، به عنوان مثال یک تعاونی کارگری در سال ۱۳۹۹ به عنوان تعاونی برتر انتخاب شده و با تصویب دولت و وزارتخانه مقرر شده مبلغ یک میلیارد تومان وام برای توسعه به آن اختصاص یابد، ولی اکنون که در سال ۱۴۰۰ هستیم هنوز نتوانسته این وام را بگیرد و مشخص نیست چقدر باید دوندگی کند تا بتواند از تسهیلات مذکور بهرهمند شود.
به گفته چمنی در حال حاضر برای کسی که میخواهد وام بگیرد تا در اقتصاد کشور کارآفرینی کند با کسی که وام میگیرد تا ویلای ساحلی درست کند هیچ تفاوتی در نرخ سود بانکی وجود ندارد و به هر دو وام ۱۸ درصد تعلق میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: کشورهای دیگر معمولا خودشان دنبال کارآفرین میروند و تسهیلات را با درصدهای پایین در اختیار او قرار میدهند به نحوی که در کشورهای پیشرفته درصد وام و تسهیلات پرداختی بیشتر از ۵ درصد نیست، ولی ما ۱۸ درصد حساب میکنیم و بعضا تا ۲۱ درصد سود هم بالا میرود لذا با این وضعیت تولید نمیصرفد.
دغدغه گرفتن مجوز و پشیمانی کارآفرینان!
این مقام کارگری افزود: امروز وام گرفتن برای کسی که میخواهد یک مجموعه تولیدی یا یک خط تولید راه اندازی کند سختتر است، چون باید از سازمانها و صنایع مختلف پروانه و مجوز بگیرد و این رویه باعث میشود که افراد از سرمایه گذاری و کارآفرینی پشیمان شوند.
وی در پایان گفت: به اعتقاد من برای آنکه استقبال بیشتری از وام کرونا صورت میگرفت، باید درصد بهره وام پایین میآمد و شرایط دریافت آن آسانتر میشد و بانکها همراهی و حمایت بیشتری از خود نشان میدادند، ولی متاسفانه به این مسایل توجه نشده و واحدهای صنفی و مجموعههای خدماتی باید خودشان را تا ۵ ماه آینده نگه دارند که زمین نخورند، چون اگر زمین بخورند دیگر نمیتوانند بلند شوند و بعد از آن با مشکلات دیگری غیر از کرونا روبه رو خواهیم شد.