سخنگوی وزارت خارجه: آزادی و انتقال بیش از ۴۰ زندانی ایرانی از عراق یکی ازدستاوردهای سفر موفق آیتالله رئیسی به بغداد است
- «سعید خطیبزاده» امروز دوشنبه در نشست خبری هفتگی که به صورت مجازی برگزار شد، در پاسخ به سؤال میزان مبنی بر اینکه پیرو سفر موفقیتآمیز اخیر آیتالله رئیسی به عراق که منجر به انتقال ۴۰ نفر از زندانیان ایرانی از عراق به کشورمان شد، تا ادامه محکومیتشان را در ایران بگذرانند، تعاملات دستگاه قضا و وزارت خارجه را برای انجام چنین اقدامات مثبت چگونه ارزیابی میکنید؟ گفت: سفر آقای رئیسی به عراق سفر موفقی بود یکی از دستاوردهای آن سفر آزادی و انتقال بیش از ۴۰ نفر از زندانیان ایرانی برای گذراندن ادامه محکومیت خود در ایران و یا آزادی به دلیل تمام شدن دوران محکومیت خودشان بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: البته ما زندانیان دیگری هم در عراق در اقلیم کردستان داریم که در تلاش هستیم با اتفاقاتی که در این سفر انجام شده است، آنها هم به ایران منتقل شوند.
وی درباره توسعه همکاریهای وزارت امور خارجه و قوه قضاییه افزود: همکاری و نزدیکی بیشتر قوه قضاییه با دستگاه دیپلماسی کشور، همکاریهایی نزدیکتر در حوزههایی است که مستقیماً به ایرانیان برمیگردد و تا الان هم ما توانستیم در چارچوب این همکارهای نزدیک، دستاوردهایی را داشته باشیم.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه این نشست، ضمن تشریح رویدادهای دیپلماتیک هفته گذشته، اظهار داشت: روز دوشنبه گذشته دیدار آقای ظریف با مشاور امنیت ملی عراق صورت گرفت و در روز سهشنبه سفر آقای لاوروف به تهران انجام شد و در جریان دیدار وزیر امور خارجه کشورمان با همتای روسی موافقتنامههای همکاری در زمینه فرهنگی را داشتیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: همچنین در این سفر آقای لاوروف با رئیس جمهور و رئیس مجلس شورای اسلامی هم ملاقاتی را داشتند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: روز پنجشنبه ۲۶ فروردین آغاز کمیسیون دور دوم کمیسیون فصلی مشترک برجام را در وین داشتیم که تا همین امروز هم ادامه دارد و در گروههای موازی هستهای و رفع تحریمها ادامه داشته است.
سفر وزیر امور خارجه پاکستان به ایران
خطیبزاده تصریح کرد: روز جمعه ۲۷ فروردین گفتوگوی تلفنی آقای ظریف با آقای اتمر همتای افغانستانی خودشان بود که مشروح آن را به اطلاع دوستان رساندم. همچنین در روز شنبه دیدار وزیر خارجه صربستان را به ایران داشتیم که ملاقات و جلسه مشترک دوجانبه انجام شد. دیروز هم آقای ظریف سفر خودشان رو به اندونزی آغاز کردند و دیدارها در حال انجام است. در روز چهارشنبه هم میزبان وزیر خارجه دولت دوست و برادر پاکستان خواهیم بود که در جای خودش توضیح خواهم داد.
درحال کار کردن روی سند ارتقا یافته با روسیه هستیم
وی در خصوص امضای موافقتنامه همکاری میان ایران و روسیه در جریان سفر وزیر امور خارجه روسیه به ایران، ابراز داشت: در حال تکمیل دو سند موازی هستیم. سند همکاریهای میان دو کشور هر پنج سال یکبار تمدید میشود؛ و با اتمام زمانش در فروردین جاری و مطابق با مندرجات این سند، به شکل خودکار تمدید میشود و به عنوان سند همکاری دو کشور معتبر است.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه ادامه داد: همزمان درحال کار کردن روی سند ارتقا یافته هستیم. در این سفر هم توافقات خیلی خوبی در خصوص پیگیری این سند جامع انجام شد. آنچه که در این سفر امضا شد، یک سند همکاریهای فرهنگی میان دو کشور که مدتها بود در حال مذاکره و گفتگو هستیم الحمدالله در این سفر امضا شد.
برجام گفتوگو مجددا نمیشود
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نشستهای کمیسیون مشترک برجام گفت: ما پیشرفتهای خوبی را در خصوص چگونگی بازگشت ایالات متحده به تعهدات برجامی خودش انجام دادیم. برجام گفتوگو نمیشود و من از اصحاب رسانه درخواست دارم به این نکته توجه کنند آنچه به عنوان مذاکرات گفته میشود، در خصوص چگونگی اجرای تعهدات امریکا ذیل برجام است. ما باید مطمئن باشیم که ایالات متحده این بار واقعا تمامی تعهدات خود را انجام میدهد و قابل راستیآزمایی است.
این دیپلمات کشورمان اضافه کرد: با اعضای ۱+۴ و با دوستان و متحدان خودمان از نزدیک کار میکنیم تا این مسیر، مسیری باشد که در تمامی ابعاد قابل راستیآزمایی است. کوچکترین نکات باید مورد گفتوگو قرار بگیرد. باید تعهدات طرف مقابل روشن شود نمیشود با یک نامه یا با یک اعلام توسط واشنگتن بپذیریم. ما باید مطمئن باشیم.
اجازه نمیدهیم گفتوگوها فرسایشی شود
وی ادامه داد: طبق سیاست کلی نظام اجازه نمیدهیم این گفتوگوها فرسایشی شود؛ به این منظور جمهوری اسلامی ایران متن مورد نظر خود را ارائه داده و بر اساس این متنها اگر طرف مقابل پذیرفت، میتوان کار را جلو برد.
وی با بیان اینکه افغانستان با ثبات و با امنیت کامل برای اولویت بسیار بالایی است، اضافه کرد: گفتوگوهای صلح، باید گفتوگوهای بینلافغانی با مدیریت گروههای افغانستانی باشد. جمهوری اسلامی ایران همواره آمادگی داشته و به عنوان یک همسایه نهایت تلاش خود را کرده است. کسی نباید به عنوان طرح دیکته شده برای ملت افغانستان ورود کند این موضوع همواره مورد تاکید جمهوری اسلامی ایران بوده است.
از گفتوگو با پادشاه عربستان استقبال میکنیم
وی در خصوص سفر وزیر امور خارجه به اندونزی تصریح کرد: سفر آقای دکتر به اندونزی دو جانبه است. سال گذشته هفتادمین سالگرد روابط دو کشور بود و حجم روابط تجاری طی یکی دو سال اخیر، تقریباً دو برابر شده است. پیگیری مسائل و روابط دوجانبه و همچنین ارتقاء آنها و رفع موانع تجاری و گسترش آنها از قبل برنامه این سفر در دست اجرا بود، که در این زمان میسر شد. در کشورهای اسلامی، دیدارهایی در ماه رمضان وجود دارد که وزیر امور خارجه نیز از این دیپلماسی رمضان استفاده میکنند.
خطیبزاده این بیعملی نقطه تاریخی دیگری از ادعاهای اروپا دانست و اضافه کرد: مسیری که ما در پیش گرفتهایم سیر تکاملی روشنی است. ایالات متحده در برجام نیست و ایالات متحده از برجام خارج شده، آنها برجام را نقض کردند. همانطور که در پشت درهای بسته و در جلسات علنی اعلام میکند این ایالات متحده است که ابتدا باید به تعهدات خودش برگردد ما راستیآزمایی کنیم و تنها پس از آن است جمهوری اسلامی ایران اقدامات جبرانی خودش را متوقف میکند و بازگشت خواهد داشت.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: البته تمامی این اقدامات در چهارچوب برجام بوده و نگرانیهایی که بعضاً از اروپاییها شنیده میشود نقطه تاریک دیگری برای ادعاهای آنها است. متاسفانه ما نه تنها اروپا را شریک نقض برجام از سوی ایالات متحد دیدیم، دو گانه بسیار اذیت کنندهای را از اروپا شاهد هستیم.
رئیس مرکز رسانهای و دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه تاکید کرد: اروپا باید بداند که با این لفاظیها قدرت پیدا نمیکند و ارزش خود را نزد مردم ایران از دست میدهد و تأثیرگذاری خودش را هم در مذاکرات کم میکند.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه در خصوص تشریح سفر وزیر امور خارجه پاکستان به تهران اضافه کرد: سفر وزیر امور خارجه پاکستان به تهران مهم است و روابط دو کشور عمیق و گسترده است در این سفر علاوه بر گفتگو در خصوص موضوعات دوجانبه، مرز سوم مشترکی در پاکستان افتتاح خواهد شد.
خطیب زاده ادامه داد: هیئت ما به دلیل فرسایشی شدن مذاکرات و گفتوگوها در وین حاضر نشده، سعی کردیم که متون خودمان را ارائه کنیم و از طرف مقابل هم خواستیم که سریعاً وارد مصادیق و متون مشترک بشود. هر چه زودتر این اتفاق بیفته ما بهتر میتوانیم به نتیجه فکر کنیم.
این دیپلمات کشورمان با بیان این که الان ما در مرحلهای هستیم که خوب گفتوگوهای سختی باید در موضوعات مختلف صورت بگیرد: اضافه کرد: آنچه که مهم است این که ما بتوانیم منافع مردم بزرگ ایران را در چارچوب فرمایشات مقام معظم رهبری و سیاست کلی نظام، تامین کنیم. فکر میکنم این گفتوگوها تا امروز در مسیر درستی حرکت کرده است.
وی اضافه کرد: ما مذاکرات فشردهای را با هند انجام دادیم. یک بخش هم وارد ایران شد، اما بعد بخاطر موجهای که در هند اتفاق افتاد، توقف صورت گرفت. اما هند درحال برداشتن موانع است.