کل و قوچی که شکار مازورکویچ شدند چند ساله بودند؟
- هفته گذشته بود که با انتشار فیلم شکار قوچ و کل توسط یک شکارچی روس در قرقهای اختصاصی استان یزد، برخی از انتقادات کارشناسان نسبت به فروش مجوز شکار به اتباع خارجی را منعکس کرد.
در پی این گزارش، یکی از رسانهها توضیحاتی را به نقل از اسرافیل شفیعزاده، برگزارکننده تورهای شکار، منتشر کرد که در ادامه مورد بررسی قرار میگیرد.
یکی از موارد مطرح شده در گزارش میزان این بود که قوچ و کل شکارشده توسط سرگئی مازورکویچ، شکارچی روس، کمتر از ۷ سال سن داشته و جوان هستند در حالی که مسئولان محیط زیست از جمله عیسی کلانتری، رئیس این سازمان، شکار چهارپایان زیر ۹ سال را ممنوع اعلام کردهاند.
شفیعزاده در واکنش به این موضوع، با ارائه صورتجلسههای شکار این قوچ و کل توسط مازورکویچ و با اشاره به اینکه صورتجلسهها توسط حکمتالله زارع، محیطبان ناظر بر شکار تنظیم شده و به امضای نیره پورملایی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یزد رسیده، جوان بودن قوچ و کلِ شکارشده را تکذیب و تاکید کرد که هر دو جانور، ۹ ساله بودهاند.
از آنجا که سن کل و قوچ از تعداد بندهای شاخ آنها تشخیص داده میشود تعیین سن این دو جانور دشوار نیست. اما به منظور حل این تناقض برای مخاطبان، خبرنگار میزان طی یک نظرسنجی، از ۱۴ محیطبان، ۷ کارشناس و ۵ شکارچی، خواست با توجه به عکس لاشه قوچ و کل یزدی، سن آنها را تعیین کنند.
نتیجه نظرسنجی این شد که سن قوچ را ۲۱ نفر از پاسخدهندگان، بین ۶ تا ۷ سال و ۵ نفر از آنها بین ۷ تا ۸ سال تشخیص دادند. سن کل هم به طور میانگین، بین ۷ تا ۸ سال تشخیص داده شد. بدین ترتیب، سن این دو جانور حدودا ۷ سال برآورد شد در حالی که سازمان محیط زیست مدعی است که صرفا با شکار چهارپایان بالای ۹ سال که دوران پیری را آغاز کردهاند موافقت میکند.
سرهنگ جمشید محبتخانی، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کشور هم پیشتر در این باره گفته بود: وظیفه ما این است که شکار درست انجام شود یعنی حتما سن جانور بالای ۹ سال باشد. محیطبانی که در محل شکار حضور دارد با توجه به شاخ، سن حیوان شکارشده را تشخیص میدهد. در صورتی که جانور زیر ۹ سال شکار شود، محیطبان مرتکب تخلف شده و به همراه شکارچی به مراجع قضایی معرفی می شود.
بنابراین، دور از احتمال نیست که به منظور تطبیق سن این دو جانور با ضوابط اعلام شده از سوی سازمان محیط زیست، در صورتجلسه شکار، سن هر دو جانور، ۹ سال یعنی کف بازه سن قانونی برای شکار چهارپایان قید شده باشد.
شفیعزاده، همچنین در اظهاراتش مبلغی که مازورکویچ، در اواخر سال ۹۷ به منظور شکار قوچ و کل در استان یزد پرداخته را جمعا ۳۰ هزار دلار اعلام کرد و بدون آنکه در محاسباتش سهم خزانه دولت از این دو شکار را منظور کند توضیح داد که ۸۰ درصد از این ۳۰ هزار دلار در اختیار قرقداران قرار گرفته و ۲۰ درصد دیگر هم صرف پرداخت هزینه بلیت رفت و برگشت، حملونقل، راهنمای تور، هتل و دستمزد افرادی که همراه شکارچی بودند شده است.
این در حالی است که شرکتهای بینالمللی برگزارکننده تورهای شکار در سال ۹۷، هزینه دریافت مجوز شکار قوچ و کل در ایران را به ترتیب حدود ۲۵ هزار و ۱۵ هزار یورو اعلام و تاکید کرده بودند که این مبلغ صرفا بابت خرید مجوز شکار دریافت شده و هزینههای بلیط رفت و برگشت، هتل، حمل و نقل و خوراک را شامل نمیشود.
ه را ۳۰ هزار دلار اعلام کرده است؛ با این توضیح که ۸۰ درصد از این مبلغ در اختی
این برگزارکننده تورهای شکار در ادامه اظهاراتش با اعلام این که جلوگیری از شکار مجاز در ایران راه را برای شکارچیان غیرمجاز و نابودی حیاتوحش کشور هموار میکند، افزایش تعداد قرقهای اختصاصی از ۴ قرق به ۷۰ قرق را راهی برای کاهش تخلفات دانست و گفت: تلاش توراپراتورهای شکار در ایران موجب ورود پول به زیستگاههای ایران برای بالا بردن سطح زیستگاه و حفاظت از گونههای حیاتوحش میشود. چون سازمان حفاظت محیط زیست بودجه حفاظت و حتی سواد مدیریت بر زیستگاههای حیاتوحش را ندارد.
این در حالی است که به اعتقاد کارشناسان محیط زیست، شکار اتباع خارجی، از یک سو با کاهش سهم شکارچیان داخلی از مجوزهای شکار و از سوی دیگر با القاء حس تبعیض به شکارچیان بومی، تخلفات شکار را افزایش میدهد.
در نتیجه ظاهرا اگر این تورگردان شکار، دغدغه تخلفات شکار را دارد باید پیش از هرچیز، خود، از برگزاری تورهای شکار در ایران اجتناب کند.
شفیعزاده همچنین در اظهاراتش تاکید کرد: تمامی فعالیتهای صورت گرفته برای ورود شکارچی روس به ایران کاملا قانونی بوده و وزارت اطلاعات از ورود شکارچی روس کاملا اطلاع داشت. بر همین اساس وزارت خارجه نیز به او ویزای ورود به ایران داد و افسر مربوطه در وزارت دفاع نیز هنگام ورود این شکارچی با حضور در فرودگاه سلاح شکارچی روس را ترخیص کرد. سازمان حفاظت محیط زیست هم مجوز شکار دو راس کل و قوچ را با رعایت قوانین شکار و مشخص کردن نوع گونه صادر کرد.
به گزارش میزان، در حالی که برخی مدافعان و ذینفعان قرقهای اختصاصی، افزایش تعداد قرقها را ضامن کاهش تخلفات شکار عنوان میکنند شکارچیان بومی استان یزد تا کنون در چند نوبت پس از آنکه چهارپایان را به صورت غیرقانونی شکار کردهاند شاخ آنها را به تابلوی مناطق شکارممنوع آویختهاند. این اقدام را به جرات میتوان آن را واکنش شکارچیان بومی به شکار اتباع خارجی در قرقهای استان یزد دانست؛ استانی که به جز یک قرق اختصاصی در استان کرمان، سایر قرقهای خصوصی کشور را در خود جای داده است.