پیدا و پنهان آرایش جنگی در مرزهای اوکراین و روسیه
تشدید درگیری میان روسیه و اوکراین، گمانه زنیها در مورد احتمال بروز جنگ میان دو کشور را تقویت کرده است.
خبرگزاری میزان -
- مناقشه آمریکا با روسیه بر سر ماجرا اوکراین بالا گرفته، اما آیا بر سر این مسئله، جنگی اتفاق خواهد افتاد؟
اوکراین یکی از جمهوریهای سابق شوروی است و پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوری، استقلال خود را به دست آورد.
روسیه همچنان بر نفوذ خود در جمهوریهای اتحاد جماهیر شوروی سابق با وجود دستیابی آنها به استقلال، ادامه داد؛ چرا که در محیط امنیتی فدرال روسیه قرار دارند.
آمریکا و اتحادیه اروپا پس از فروپاشی شوروی سابق، سعی در گسترش نفوذ خود در کشورهای منطقه کردند تا هر چه بیشتر از قدرت روسیه بکاهند.
نفوذ فرهنگی، اقتصادی و سیاسی در برخی از جمهوریهای شوروی سابق از سوی آمریکا و اروپا باعث شد تا در این مناطق یک جنگ سرد میان روسیه و غرب در بگیرد.
روسیه و اوکراین اختلافاتی با هم دارند که بخشی از آن به اختلافات مرزی میان ۲ کشور باز میگردد و بخش مهم آن سیاست پیوستن اوکراین به ناتو گره خورده است.
اوکراین با یک انقلاب مخملی که از سوی آمریکا و اروپا هدایت و حمایت میشد، دولتی را که به روسیه گرایش داشت، سرنگون کرد و یک دولت غربگرا جایگزین آن شد که شدت اختلافات و درگیریها میان مسکو و کییف را نیز شدت بخشید.
اما اکنون جدای از اختلافاتی که میان دو کشور وجود دارد، مهم دخالتهای آمریکا و اروپا در این بحران است.
آرایش جنگی ۲ کشور، باعث شده تا آمریکا مواضع تندی نسبت به روسیه اتخاذ کند.
اکنون نگرانیها از بابت بحران اوکراین، وقوع درگیری میان دو کشور و دخالت نظامی آمریکا و اروپا در قالب ناتو در این درگیری است.
دولت حاکم در اوکراین گرایش به اروپا و آمریکا دارد، اما آیا میتوان تصور کرد که در این مناقشه، غرب تمام قد پشت اوکراین بایستد و خود را با یک ابرقدرت نظامی مانند روسیه رو در رو کند؟
هزینه چنین مداخلهای برای هر ۲ طرف بسیار سنگین خواهد بود و در صورت وقوع جنگ، این درگیریها گسترش خواهد یافت و تبعات آن به دیگر کشورهای همجوار و حتی اروپا نیز کشیده خواهد شد.
هر ۲ طرف میدانند که عواقب چنین جنگی چه ویرانیها و هزینههایی را تحمیل خواهد کرد؛ پس میتوان گفت، اختلاف روسیه و اوکراین ارزش آن را ندارد که به یک جنگ تمام عیار تبدیل شود.
منطقهای که در آن مناقشه وجود دارد، منطقهای نیست که آمریکا و اروپا بخواهند دخالت کنند و البته دخالتهای آنهاست که باعث شعله ورتر شدن بحران شده است.
علاوه بر آن، اختلاف ۲ کشور یک اختلاف منطقهای است که در این ماجرا کشورهای منطقه در جایگاه میانجی باید باب مذاکره و گفتوگو با ۲ طرف را باز کنند و به وضعیتی که در منطقه حاکم شده پایان دهند.
قطعاً با مذاکره میتوان مشکلات و اختلافات را حل کرد؛ آیا جنگی که میان جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان بر سر اختلافات مرزی در گرفت، با راه حل نظامی به نتیجه رسید؟
روسیه خود یکی از کشورهای مهم بود که با پادرمیانی در بحران قره باغ این ماجرا را فیصله داد و اکنون باید در مسئله اوکراین نیز به روش بحران قره باغ عمل کند.
اوکراین از نظر توانمندی نظامی بسیار ضعیف است و نمیتواند در صورت بروز درگیری نظامی مقابل روسیه مقاومت کند.
این کشور باید به خاطر منافع منطقه از خواسته خود چشم پوشی کند و پیوستن به ناتو را کنار بگذارد.
کییف راهی جز کوتاه آمدن ندارد؛ چرا که نفوذ ناتو در منطقه آسیای میانه و قفقاز نه تنها برای روسیه خطر آفرین خواهد بود، بلکه دیگر کشورها نیز تحت تاثیر این اقدام قرار خواهند گرفت.
قدر مسلم هر گونه درگیری در منطقه برای همگان زیانبار است، «جو بایدن»، رییس جمهور آمریکا، باید از خودنمایی و تحریک دوری کند؛ او تازه بر سر کار آمده و مشکلات زیادی را باید در آمریکا برطرف کند.
کرونا آمریکا را زمینگیر کرده و اعتراضهای داخلی مردم آمریکا نیز بار دیگر سر برآورده است؛ درگیر کردن آمریکا در چنین شرایطی نه تنها برای دولت بایدن بلکه برای مردم این کشور هزینههای زیادی را تحمیل خواهد کرد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *