نحوه استفاده از ژل ضد عفونی کننده و عوارض آن
- باشگاه خبرنگاران به نقل از العربیه نوشت: ژل ضد عفونی کننده دست که حاوی ۷۰ ٪ الکل است، از زمان شروع شیوع بیماری همه گیر کرونا، در غیاب آب، صابون و حوله استفاده میشود و به یکی از مهمترین کالاهایی تبدیل شده که میتوان در فروشگاهها پیدا کرد. مزیت اصلی ژل این است که میتوان از آن در هر جایی استفاده کرد و حمل آن در همه زمانها آسان است.
الکل به عنوان یکی از اجزای تشکیل دهنده ژل ضدعفونی کننده به از بین بردن میکروب ها، برخی ویروسها و باکتریها کمک میکند، اما همه ویروسها یا میکروبها را از بین نمیبرد، زیرا برخی از آنها تحت تأثیر الکل قرار نمیگیرند.
وب سایت WebMD در گزارشی، کارآمدی مواد ضد عفونی کننده دست را در مرتبه بعد از آب و صابون برای محافظت در برابر ویروس کرونا و سایر میکروبها قرار داده و ضوابط و هشدارهای مرتبط با نحوه استفاده آن را تشریح کرده است:
۱- ضدعفونی موقت
ضدعفونی کننده دست میتواند میکروبها را از بین ببرد، اما دستها را از آلودگی پاک نمیکند. صابون و آب روش اصلی و ایمن برای پاکسازی دست از هرگونه آلودگی است. آب و صابون نه تنها دست را تمیز و استریل میکند، بلکه برای از بین بردن میکروبها و ویروسها موثرتر است.
۲- مخاط را از بین نمیبرد
یک مطالعه نشان داد که اگر مخاط بر روی دستها گیر کند ممکن است ژل ضد عفونی کننده دست به خوبی کار نکند. متخصصان میگویند که ضخامت مخاط به محافظت از میکروبها کمک میکند، بنابراین شستن دستها با آب و صابون بهترین روش برای عقیم سازی آنها پس از عطسه، به ویژه کسانی که سرماخوردگی و آنفلوانزا دارند، است.
۳- درصد الکل
مرکز مقابله با بیماریها و پیشگیری از آن در آمریکا توصیه میکند از ضد عفونی کنندههای دست که حداقل ۶۰ ٪ الکل دارند استفاده کنید. به همین دلیل متخصصان بر میزان الکل موجود در این مواد ضدعفونی کننده تاکید میکنند تا از بین رفتن حداکثری میکروبها و ویروسها تضمین شود.
۴- قابل اشتعال
کیفیت ژل ضدعفونی کننده دست با توجه به میزان الکل آن ارزیابی میشود و مادهای قابل اشتعال است؛ بنابراین حتما بطریهای ضدعفونی کننده دست را در مکانی امن و دور از شعله یا گرمای زیاد نگه دارید.
۵- اجزای سمی
توصیههای FDA نشان میدهد که متانول، که در فرمولاسیون بیش از ۱۰۰ مارک ضد عفونی کننده دست وجود دارد، میتواند توسط پوست جذب شود.
علائمی که میتواند در اثر جذب متانول در پوست ایجاد شود شامل تهوع، استفراغ، سردرد، تاری دید، کوری، کما، آسیب سیستم عصبی دائمی یا حتی مرگ است.
کارشناسان توصیه میکنند از استفاده از هرگونه محصول ضد عفونی کننده دست که حاوی متانول در مواد تشکیل دهنده آنها است خودداری کنید.
۶- خطر برای کودکان
بطریهای ضدعفونی کننده دست باید از دسترس کودکان خردسال دور باشد، زیرا صرف نوشیدن مقدار کمی از آن میتواند باعث مسمومیت با الکل برای کودک خردسال شود.
۷ - پوست شکاف خورده و خشک
الکل موجود در ضدعفونی کننده دست میتواند منجر به خشکی و ترک پوست شود، که خود به خود دلیل نشت میکروب در بدن است. برای جلوگیری از بروز چنین اتفاقی، باید این مواد به صورت موضعی استفده شوند.
۸- استفاده نادرست
دستها باید بدون آلودگی باشند تا ضد عفونی کننده دست بتواند به روش صحیح از بین بردن میکروبها عمل کند. متخصصان توصیه میکنند مقدار کمی ضدعفونی کننده دست را بردارید و آن را به مدت ۲۰ ثانیه خوب مالش دهید، سپس این کار را برای بار دوم تکرار کنید تا دستها و انگشتان خشک شود.