عراقچی: مقصود از مذاکره در حقیقت گفتوگوهای فنی و حقوقی است
- «عباس عراقچی» معاون سیاسی وزارت امور خارجه در گفتوگو با صدا و سیما پس از کمیسیون مشترک برجام در وین، گفت: جلسه امروز نشست معمولی کمیسیون مشترک بود که هر سه ماه یکبار برگزار میشود. البته الان مصادف شده بود با شرایط جدیدی که به وجود آمده و فرصتی که برای بازگشت همه طرفها برجام پیش آمده. نشست اول را روز جمعه به صورت ویدیو کنفرانس برگزار کردیم و این نشست جلسه دوم بود.
عراقچی ادامه داد: میتوانم بگویم که در مجموع جلسه سازندهای بود ما توافق کردیم که دو گروه کاری تشکیل بشود؛ یکی در حوزه تحریمها و دیگری در حوزه هستهای و این دو گروه کاری که متشکل از همه اعضای کمیسیون مشترک یعنی این کارشناسان ایرانی به اضافه کارشناسان کشورهای ۱+۴ بدون حضور آمریکا. آمریکا در هیچ جلسهای که ایران حضور داشته باشد نخواهد بود، این سیاست قطعی ماست و در آن تردیدی نیست و همه امور هم بر همین ترتیب برنامه ریزی شده است.
وی افزود: این جلسات کارشناسی در قالب دو کارگروه تشکیل میشود، وظیفه آنها این است که مجموعه اقداماتی را که آمریکاییها باید انجام بدهند تا رفع کامل تحریمها در یک مرحله صورت بگیرد را مشخص کنند. فهرستی از اقداماتی که باید صورت بگیرد و تحریمهایی که باید رفع شوداینها همه در یک مرحله خواهد بود.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: همچنین در کمیسیون مشترک هم پذیرفته شده است که بازگشت طرفین به صورت گام به گام نیست و احتیاجی به سیاستهای گامبهگامی نداریم. اقداماتی که آمریکاییها باید انجام بدهند کاملاً روشن است و همینطور کارهایی که ایران برای بازگشت به تعهدات برجامی خود باید انجام دهد مشخص است؛ بنابراین هر دو مجموعه اقدامات در یک مرحله میتواند انجام شود البته ما مجموعه اقدامات خود را پس از آنکه امریکاییها انجام دادند و راستیآزمایی کردیم صورت خواهیم داد.
عراقچی اظهار داشت: وظیفه این دو گروه کاری این است که مجموعه اقداماتی را که دو طرف باید در یک مرحله انجام بدهند را مشخص و نهایی بکند و بعد ما دوباره در کمیسیون مشترک ترتیب و توالی اقدامات و جزئیات مربوط به زمان بندی آنها را مشخص بکنیم. در همه مراحل مذاکرات بین ما و کشورهای ۱+۴ در قالب کمیسیون مشترک صورت میگیرد و ما هیچ مذاکرهای با آمریکا یا هیچ کشور دیگری نداریم.
وی گفت: اینکه کشورهای ۱+۴ این موارد را چگونه به طرف امریکایی منتقل میکنند و با آنها چگونه صحبت میکنند تا آنها را به شرایط جمهوری اسلامی راضی بکنند موضوعی است که با ما ارتباطی ندارد. حرکت گام به گام نداریم و همه مراحل در یک گام نهایی صورت میگیرد و مذاکرات ما در خصوص همان گام نهایی است. مقصود از مذاکره در حقیقت گفتگوهای فنی و حقوقی است که صورت میگیرد. در خصوص برجام هیچ مذاکرهای نداریم چه برسد به فرا برجام یا موضوعات دیگر.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه اظهار کرد: ما فقط در مورد اینکه بازگشت به برجام شامل چه اقداماتی باید باشد گفتگوهای فنی و حقوقی را در قالب این دو گروه کارشناسی انجام میدهیم. امیدوار هستیم که ظرف روزهای آینده گروههای کارشناسی به نتایجی برسند وما به طور مرتب کار این گروهها را رصد خواهیم کرد. قرار ما این هست که روز جمعه صبح یک بار دیگر کمیسیون مشترک کار این دو کارگروه را بررسی بکند و پیشرفت کار، مشکلات و موانع را ارزیابی بکنیم اگر هم پیشرفتی وجود نداشته باشد ما به کار خود خاتمه خواهیم داد.
عراقچی ضمن تاکید بر این که حتی اگر همین فردا ببینیم طرفهای مقابل ما در این کارگروهها جدی نیستند گفت: طبیعی است که ما اینجا نیامده ایم که وقت خود را تلف بکنیم و عجلهای هم در این امر نداریم، ما زمانی مذاکرات را جلو میبریم که بدانیم در راستای منافع ملی جمهوری اسلامی ایران پیش میرود. بنابراین در دو سه روز آینده ما کار گروههای دوگانه را به طور مرتب ارزیابی میکنیم، گزارش همکاران خود را میشنویم، اگر کار به سمت پیشرفت باشد کارگروهها به کار خود ادامه خواهند داد و اگر که پیشرفتی صورت نگیرد طبیعی است که این روند ادامه پیدا نخواهد کرد، ولی تا الان کشورهای ۱+۴ جدیت و قصد خود را برای احیای مجدد برجام به صراحت اعلام کردهاند، برداشتی هم که ما از رفتار آنها در جلسات دو جانبه و جلسه کمیسیون مشترک داریم همین است که این اراده وجود دارد.
وی گفت: من قبل از جلسه کمیسیون جلسات جداگانهای را با هیاتهای چین و روسیه داشتم، ما همواره رایزنیهای نزدیک با این دو کشور داشتیم و الحمدلله مواضع مان در راستای خوبی با یکدیگر قرار دارد و همکاری خوبی هم در جریان کمیسیون مشترک بین سه کشور صورت میگیرد. با طرف اروپایی هم صحبت داشتیم. قبل از جلسه کمیسیون مشترک دوبار با آقای مورا دیدار داشتم و تنظیمات اجرایی و ترتیبات کار را مشخص کردیم.
عراقچی در پایان افزود: در مجموع فعلاً در مسیر درستی قرار گرفتیم، ولی ادامه این مسیر بستگی به رفتار جدیت و حسن نیت طرف مقابل دارد و ما به محض اینکه احساس بکنیم چنین حسن نیت و جدیتی وجود ندارد طبیعی است که به این مسیر ادامه نخواهیم داد و هیچ عجله و شتابی هم نداریم.