فهرست برندهها و بازندهها در قاب سیما
- روزنامه خراسان نوشت: امسال تلویزیون در رقابتی سخت با نمایش خانگی، سریالهای جدیدی را ویژه نوروز ۱۴۰۰ روی آنتن برد و برنامههای مختلفی را از شبکههای گوناگون پخش کرد. بعضی از برنامهها و سریالها موفق شدند مخاطبان زیادی را با خود همراه کنند و مورد توجه قرار گرفتند، تعداد دیگری از تولیدات تلویزیون هم بی سروصدا پخش شدند و مورد استقبال مخاطبان قرار نگرفتند. در این فهرست آثاری هم بودند که نه میشد در فهرست برندهها قرار بگیرند ونه بازندهها؛ مانند سریال «نوروز رنگی» که اگر چه از شبکه ۵ شبکه تهران پخش شد توانست خاطرات شمار زیادی از مردم مشهد را زنده کرد.
برندهها
سعید آقاخانی
یکی از برندههای قابل پیشبینی سعید آقاخانی است. او با فصل سوم سریال «نون. خ» در مقام کارگردان و بازیگر، حضور موفقی در تلویزیون داشت. طبق آماری که مرکز تحقیقات صداوسیما منتشر کرده، این مجموعه در هفته اول نوروز ۷۹ درصد بیننده داشته و در جایگاه پربینندهترین سریال قرار گرفته است. افزایش ۲۳ درصدی تعداد مخاطبان سریال نسبت به فصل قبل، نتیجه موفقیتآمیزی را برای سعید آقاخانی رقم زده است. «نون. خ ۳» مانند دو فصل قبل با موقعیتهای کمدی مختلف و شخصیتهای جدید در قصه، توانست توجه مخاطبان را جلب کند.
احسان علیخانی
احسان علیخانی امسال با «عصر جدید» ویژه تحویل سال، روی آنتن حضور داشت. علیخانی در این ویژهبرنامه میزبان استعدادهای «عصر جدید» بود و با فینالیستها گفتگوهای مفصلی داشت. علی نصیریان و محمد علیزاده نیز چهرههایی بودند که صبح روز تحویل سال در برنامه حضور داشتند. هرچند که گفتگوهای طولانی و تکراری با فینالیستها باعث شد ویژهبرنامه «عصر جدید» به اندازه کافی جذاب نباشد، اما این برنامه با جذب ۷۰ درصد مخاطب، عنوان پربینندهترین برنامه تحویل سال را کسب کرد.
رامبد جوان
یکی از نقدهایی که به قسمتهای نخست سری جدید «خندوانه» وارد بود، جای خالی اتفاقات جدید در برنامه بود. رامبد جوان نوروز امسال، یکی از ایدههای جدید «خندوانه» را رونمایی کرد و چهار قسمت از برنامه با تِمهای خاصی از جمله سامورایی، دهه ۶۰، ترسناک و تاریخی روی آنتن رفت. هرچند که مجموعه برنامههای تِمدار «خندوانه» نقصهایی داشت و انتظار میرود در ادامه با کیفیت بهتری اجرا شود، اما روی هم رفته میتوان گفت این ایده جدید و خلاقانه که تا به حال در تلویزیون نمونه مشابه آن را ندیدهایم، قدم رو به جلویی برای «خندوانه» است.
داریوش فرضیایی
داریوش فرضیایی که با «محله گل و بلبل» و «بچه محل» توانسته علاوه بر مخاطبان کودک، تعدادی از مخاطبان بزرگ سال را نیز با خود همراه کند، نوروز ۱۴۰۰ با مجموعه جدید «کلبه عمو پورنگ» به کارگردانی احمد درویشعلیپور در شبکه دو دیده شد. بازیگران این مجموعه گریمهای جالبی دارند و هرکدام از آنها در شمایل یکی از حیوانات و حشرات ظاهر شدهاند. اگرچه طراحی لباس و چهره بعضی شخصیتها در نگاه اول برای مخاطب کودک، کمی ترسناک به نظر میرسید، اما خیلی زود جای خود را باز کرد و مخاطبان نیز با آن ارتباط برقرار کردند.
شبکه سه
شبکه سه امسال در یک تصمیم ناگهانی و جدید، سریال «گاندو ۲» را ویژه پخش در تعطیلات نوروز، در نظر گرفت و به جای مجموعهای کمدی، این سریال امنیتی و سیاسی را در کنداکتور نوروزی قرار داد. خبر پخش این مجموعه در نوروز به دلیل فضای سیاسی و پلیسی آن، باعث شد این تصمیم مورد انتقاد قرار بگیرد و با مخالفتهایی روبهرو شود، اما آمار ۵۵ درصدی تعداد مخاطبان سریال نشان میدهد برخلاف پیشبینیها، «گاندو ۲» مورد توجه مخاطبان تلویزیون قرار گرفته و در هفته اول نوروز دومین سریال پربیننده بوده است.
سیما
نوروز امسال هم طبق روال سالهای گذشته، فیلمهای سینمایی مختلفی روی آنتن رفت، اما تلویزیون در اقدام تازهای، فیلم «یَدو» ساخته مهدی جعفری و «تک تیرانداز» ساخته علی غفاری را برای اولین بار پخش کرد. این دو فیلم که از جدیدترین تولیدات سینمای ایران هستند، امسال در جشنواره فجر رونمایی شدند و بدون اکران عمومی از تلویزیون روی آنتن رفتند. به دلیل آن که سبد فیلمهای دفاع مقدسی و انقلابی تلویزیون برای نوروز خالی بود، بنابراین خرید حق پخش این آثار توسط تلویزیون، به شدت به نفع رسانه ملی تمام شد.
ابراهیم حاتمیکیا
ابراهیم حاتمیکیا، یکی از چهرههای خبرساز نوروز امسال بود. هرچند که او به واسطه موفقیت در تلویزیون، در فهرست برندههای نوروزی قرار نگرفته، اما درخواست و پیشنهاد او برای آزادی هواپیماربایان پرواز اهواز – بندرعباس که ۳۱ فروردینماه ۹۹ مطرح شده بود، با موافقت حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه مواجه شد. به این ترتیب نیمه شعبان، چهار هواپیماربایی که حاتمیکیا قصه آنها را سال ۸۰ در فیلم «ارتفاع پست» روایت کرده بود، مورد عفو و بخشش قرار گرفتند و پس از ۲۰ سال از زندان آزاد شدند.
بازندهها
نوید محمودی
سریال «همبازی» به کارگردانی سروش محمدزاده، سریال نوروزی شبکه دو است که با فاصله زیاد از «گاندو ۲» در رتبه سومین سریال پربیننده قرار گرفته. این مجموعه که تنها ۲۸ درصد بیننده داشته، قصه چند جوان را روایت میکند که هرکدام برای ازدواج، درگیر ماجراها و مشکلات مختلفی هستند. نوید محمودی که تا به حال سریالهای «سایهبان» و «دلدار» را برای تلویزیون ساخته، در مقام تهیهکننده در این پروژه حضور دارد. «همبازی» ریتم بسیار کند و کماتفاقی دارد و مشکلاتی که سر راه عشاق قصه است، مخاطب را درگیر نمیکند.
علی صبوری
یکی از چهرههای پرحاشیه نوروز امسال، علی صبوری بود. او ابتدا با برنامه «خندوانه» شناخته و پس از آن در سریال کمدی «آخر خط» به عنوان بازیگر دیده شد. چهارم فروردین خبر بازداشت این کمدین به دلیل درگیری با کادر درمان و حراست بیمارستان قلب شهید رجایی، در رسانهها منتشر شد، اما ماجرا به همین جا ختم نشد و انتشار ویدئوهای کاملی از لحظه درگیری او باعث شد کاربران فضای مجازی، واکنشهای منفی به رفتار او نشان بدهند و این چهره مورد انتقادهای فراوان قرار بگیرد. پاسخهای او هم فایدهای نداشت و ماجرا را به نفع اش تغییر نداد.
اکران نوروزی
سینماها که به دلیل شیوع کرونا یک سال سخت و بیرونق را پشت سر گذاشتهاند، نوروز ۱۴۰۰ هم موفق نشدند تماشاگران زیادی را به سالنهای سینما بکشانند. کمدی «هفتهای یک بار آدم باش» و فیلم «خورشید» که ستارههایی مانند جواد عزتی و پژمان جمشیدی دارند، به ترتیب حدود ۱۷۶ میلیون و ۱۵۵ میلیون فروختهاند و فیلم «تک خال» نیز تقریبا ۱۰۸ میلیون در گیشه فروخته است. دو فیلم دیگر اکران نوروزی یعنی «خون شد» و «لاله» با فروش تقریبا ۳۸ و ۱۰ میلیون تومانی، شکستهای بسیار سنگینی را در گیشه تجربه کردهاند.