واردات سالانه حدود ۶۰ هزار تن چای به کشور/ چای داخلی توان رقابت با چای خارجی را دارد
- چای یکی از پرطرفدارترین نوشیدنیهای مورد استفاده از سوی ایرانیان است از این روز تولید چای در کشور از اهمیت بالایی برخوردار است.
با توجه به اینکه حجم بالایی از نیاز کشور به چای از طریق واردات تامین میشود از این رو افزایش بهره وری در تولید و اقدامات موثر در افزایش تولید چای میتواند هزینه ارزی واردات چای به کشور را کاهش دهد و در امر اشتغال زایی به اقتصاد کشور کمک کند.
در همین راستا حبیب جهانساز رئیس سازمان چای کشور در گفتوگوی مشورح با آخرین وضعیت تولید چای در کشور را تشریح کرد در ادامه میخوانید.
میزان: متوسط واردات چند سال اخیر چای به کشور و میزان مصرف به طور میانگین چقدر بوده است؟
جهانساز: حدود ۶۰ هزار تن به طور میانگین سالانه وارد کشور شده است و میانگین رقم تولید حدود ۲۵ هزار تن بوده است و سالانه حدود ۵ هزار تن نیز صادرات صورت گرفته که در کل میتوان گفت نیاز کشور به چای سالانه حدود ۸۰ هزار تن است.
میزان: آیا امکان کاشت چای در استانهای دیگر کشور همچون استان گلستان وجود دارد؟
جهانساز: نیاز گیاه چای به گونهای است که امکان توسعه و کشت این گیاه به غیر از استانهای گیلان و مازندران وجود ندارد چرا که خاک نسبت اسیدی برای کشت این گیاه لازم است و رطوبت نسبی هوا باید بالای ۷۵ درصد باشد تا این گیاه رشد کند.
میزان: آیا میتوان چای را در گلخانهها کشت کرد؟
جهانساز: کاشت چای در گلخانه به دلیل اینکه باید در وسعت بالایی کشت شود، صرفه اقتصادی ندارد و از طرفی چایی که در گلخانه رشد کرده نمیتواند با چای کشت شده در فضای باز رقابت کند.
میزان: برای افزایش بهرهوری چای در هکتار چه اقداماتی انجام شده و چه برنامهای در دستور کار قرار دارد؟
جهانساز: بخش زیادی از باغات ما از نوع دِیم است هستند و گسترش آبیاری تحت فشار تا حدی زیادی عملکرد را بالا میبرد؛ طی ۲ تا ۳ سال اخیر باغات چای با آبیاری تحت فشار از ۵۰۰ هکتار به هزار هکتار افزایش یافته است، در این زمینه دولت نیز تا ۸۵ درصد کمک بلاعوض پرداخت میکند و در تلاش هستیم بیشترین تخصیص آب را برای آبیاری باغات در اختیار بگیریم. ۵ تا ۶ هزار هکتار باغات رها شده در کشور وجود دارد که برای افزایش بهرهوری راهاندازی مجدد این باغات بسیاری مؤثر است که در این زمینه باید طرحهای احیای باغات با تسهیلات ویژه در اختیار چایکاران قرار بگیرد تا کار احیای باغات سرعت بگیرد.
توسعه مکانیزاسیون نیز هزینههای تولید را تا حد زیادی کاهش میدهد و در این زمینه تسهیلات با سود ۴ درصد و بازپرداخت ۴ ساله به چایکاران پرداخت میشود و طرحهای پرداخت با در نظر گرفتن تنفس باید برای چایکاران در نظر گرفته شود.
در حال حاضر با حذف ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی صرفه اقتصادی با چای داخلی است و با توجه به کیفیسازی کارخانهها چای داخلی توان رقابت با چای خارجی را پیدا کرده و تقاضا برای مصرف چای داخلی روند صعودی پیدا کرده است.
میزان: برای مبارزه با آفات باغات چای از چه روشهایی استفاده میشود؟
جهانساز: چای در مناطقی کشت میشود که بیماریهای غالبی وجود ندارد که نیاز به سمپاشی داشته باشد و یکی از ویژگیهای چای داخلی عاری بودن از هرگونه سموم شیمیایی است برخلاف چای خارجی که در شرایط مطلوبی کشت نمیشود و با سموم شیمیایی آفتکشی میشود.
میزان: چه تعداد چایکار در کشور فعال هستند؟
جهانساز: تقریباً ۵۵ هزار خانوار چای کار در کشور وجود دارد که این خانوار شناسنامه چایکاری دارند منتها برخی از سالها کشت از سوی برخی از خانوار انجام نمیشود و برخی از باغات رها شدند که با این تفاسیر امسال ۴۳ هزار بهرهبردار، چای تحویل کارخانهها دادهاند. سال ۹۹، ۱۳۳ هزار تن برگ سبز چای از چایکاران خریداری شده و حدود ۳۰ هزار تن چای خشک تولید شده است که نسبت به سال ۹۸ حدود ۵ درصد رشد داشته است.
میزان: چه میزان تسهیلات در سال ۹۹ به چایکاران پرداخت شده است؟
جهانساز: ۴۷ میلیارد تومان جمع کل تسهیلات پرداختی به چایکاران بوده که از این میان ۳۰ میلیارد تومان تسهیلات ارزان قیمت سرمایه در گردش با بازپرداخت یک ساله و سود ۴ درصد به چایکاران و کارخانجات پرداخت شده و ۱۷ میلیارد تومان نیز تسهیلات سرمایهای بابت اصلاح و به زراعی باغات رها شده و توسعه مکانیزاسیون پرداخت شده است که با بازپرداخت ۴ ساله و سود ۴ درصد به کشاورزان پرداخت شده است.