چه کسی مقصر مرگ و میر پرندگان مهاجر میانکاله بود؟
مرگ و میر مشکوک بیش از ۳۰ هزار پرنده مهاجر در میانکاله متوقف شد. حادثهای که برخی مقصر آن را شکارچیان و برخی سم بوتولیسم میدانند.
_ فارس نوشت: چند سالی است که پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله در بهمن ماه دچار مرگ و میر غیر عادی میشوند عدهای شکارچیان را مقصر این حادثه میداند، اما مدیران این موضوع را رد و سم بوتولیسم را عامل این حادثه اعلام میکنند.
هر ساله در فصل سرد سال تعداد زیادی پرنده مهاجر وارد پناهگاه حیات وحش میانکاله میشوند چراکه میانکاله کریدور ورودی پرندگان مهاجر به آسمان ایران است.
ادعای آلوده شدن محیط توسط شکارچیان سال گذشته نیز مطرح شد، اما در نهایت با نمونه گیریهای انجام شده اعلام شد که سم بوتولیسم باعث این مرگ و میر شده است.
تلفات متوقف شد/علت همچنان بر اساس اعلام دامپزشکی سم بوتولیسم است
بیش از یک ماه مرگ و میر ادامه داشت، اما مدیر کل محیط زیست استان مازندران خبر داد که مرگ و میر به اتمام رسیده و امسال بیش از ۳۰ هزار پرنده مهاجر که غالبا از سیبری به میانکاله آمده بودند جان خود را از دست دادند.
ابراهیمی مدیر کل محیط زیست استان مازندران گفت: تلفات متوقف شده است و بر اساس اعلام سازمان دامپزشکی علت این حادثه سم بوتولیسم بوده است.
وی در پاسخ به این پرسش که عدهای تاکید دارند که آب توسط شکارچیان سمی شده است، گفت: ادعاهای متعددی سال گذشته هم مطرح شد، اما به تایید سازمان دامپزشکی نرسید.
سندی برای ادعاها ارائه نشد/نمونه گیری صورت گرفت حتی تا روز آخر
مدیر کل محیط زیست استان مازندران ادامه داد: در بسیاری از موارد برای ادعاها سندی هم ارائه نشد. موضوعات متعدد بررسی شد و در نهایت اعلام شد علت سم بوتولیسم است البته نمونه گیریهای هم صورت گرفت و تا روزآخر هم ادامه داشت.
ابراهیمی با تاکید بر اینکه تلفات به صفر رسیده است، گفت: سم بتولیسم به دلیل شرایط محیط ایجاد میشود و تاکید میکنم همه موارد بررسی شده است.
۹۰ درصد پرندگان جان باخته از گونه چنگر بودند/ این پرنده از ساحل تغذیه میکند
وی اضافه کرد:حدود ۹۰ درصد پرندگان جان باخته از گونه چنگر بوده و بعد فلامینگو و چند درصد هم سایر گونهها بوده اند.
مدیر کل محیط زیست استان مازندران در پاسخ به این پرسش که چرا چنگرها بیشتر جان باخته اند، گفت:، چون این پرنده از ساحل تغذیه میکند.
وی به تلفات پرندگان در سال گذشته هم اشاره کرد و گفت: امسال هم این مورد را داشتیم و البته چند روز بیشتر از سال گذشته درگیر این حادثه بودیم.
مدیر کل محیط زیست استان مازندران تاکید کرد که چنگر و فلامینگو بیشتر از سیبری به میانکاله مهاجرت میکنند.
موضوع شکارچیان در حادثه مرگ پرندگان منتفی است
وی در ادامه گفت: در همه جای دنیا این اتفاق رخ میدهد و این تلفات غیرعادی وجود داردو فقط مختص ایران نیست.
وی تاکید کرد که موضوع شکارچیان در حادثه مرگ پرندگان منتفی است و بررسیهای میدانی هم در این باره صورت گرفته است.
اولین بار نبود که هزاران پرنده مهاجر از جمله فلامینگو، چنگر معمولی و مرغابی بهصورت گسترده در میانکاله تلف میشدند و سال قبل هم این حادثه رخ دادو برخی تاکید دارند که شاید وبای پرندگان علت این حادثه بوده است.
وبای پرندگان متهم دیگر این حادثه
محمود قاسم پوری عضو هیات علمی گروه محیط زیست دانشگاه تربیت مدرس و عضو کمیته مشورتی میانکاله در این باره گفته است: کار نمونهبرداری و انجام آزمایش روی پرندگان تلف شده میانکاله با روشهای کاملا استاندارد صورت گرفته است و نتایج بهدست آمده نشاندهنده وجود سم «نوروتوکسین» در بدن آنها است.
وی در ادامه گفته بود: در آزمایشگاه از کبد، کلیه و بافتهای پرندگان نمونهبرداری و به بدن موشهای آزمایشگاهی تزریق شد. نشانههایی که پس از تزریق در بدن موشها ظاهر شد کاملا بیانگر تاثیر سم «نوروتوکسین» بود. مشاهدات آزمایشگاهی ما مرگ و میر پرندگان به علت انتشار «سم بوتولیسم» در بدن آنها را تایید کرد، اما در کنار این کار پایشها و مشاهدات مستقیمی را نیز در منطقه میانکاله داشتیم.
اگر وبا بود مرگ و میر در گرازها نیز باید مشاهده میشد
قاسم پوری تصریح کرد: از آنجایی که این پرندگان دائم درحال جابهجایی و حرکت هستند چنانچه مبتلا به بیماری وبا بودند کل منطقه را آلوده و درگیر این بیماری میکردند. چنین موضوعی نشان میدهد که ما با یک آسیب در محدودهای مشخص درگیر هستیم.
وی ادامه داد: گرازهایی که در منطقه وجود دارند گاهی از این پرندگان مهاجر تغذیه میکنند و اگر این پرندگان مبتلا به وبا بودند، مرگ و میر در گرازها نیز باید مشاهده میشد.
وی تصریح کرد: اگر پرندهای دچار وبا شود، سوء تغذیه میگیرد و بر اثر ضعف و سایر عوارض این بیماری از بین خواهد رفت این درحالیست که در تشریح چندین چنگر تلف شده میانکاله مشاهده شد که معده آنها از مواد غذایی پر است البته معده برخی از فلامینگوها خالی بود چراکه صبح زود برای تغذیه به منطقه آمده و بلافاصله تلف شده بودند.
عضو کمیته مشورتی میانکاله در ادامه گفت: درست است که تولید این سم بیشتر در تابستان اتفاق میافتد، اما بههیچ عنوان نمیتوان گفت که این بیماری در زمستان مشاهده نمیشود حتی در بسیاری از مقالات علمی بینالمللی به بوتولیسم زمستانه اشاره شده است.
قاسمپوری در ادامه درباره علائم ظاهری پرندگان تلف شده در میانکاله گفت: سم نوروتوکسین، نوعی سم اعصاب و فلج کننده است. پس از ورود این سم به بدن پرنده، او تعادل خود را از دست میدهد و قادر به ایستادن روی پا یا نگه داشتن سر خود نیست. به همین دلیل بلافاصله سر داخل آب فرو میرود. این علائم در پرندگان مرده دیده شده که نشانهای تایید کننده از سم نوروتوکسین است.
تصویب طرح هفتساله نجات خلیج گرگان با پیشنهاد سازمان حفاظت محیط زیست
البته برخی فعالین محیط زیست هم تاکید دارند که علت این حادثه سم بوتولیسم بوده است. البته به نظر میرسد دولتیها مصوباتی برای حفاظت از محیط زیست داشته اند تا جایی که اسحاق جهانگیری - معاون اول رئیسجمهوری از تصویب طرح هفتساله نجات خلیج گرگان با پیشنهاد سازمان حفاظت محیط زیست خبر داد و گفت: «برای اجرای این طرح با موانعی روبهرو هستیم که تلاش میکنیم آن را برطرف کنیم.»
مدیر کل دامپزشکی استان مازندران: اگر نتیجهای غیر از نتیجه اولیه سازمان باشد؛ اعلام میکنیم
اخباری در فضای مجازی مبنی بر اینکه شکارچیان آب را سمی کرده اند دست به دست میشود، اما سید حسین رضوانی مدیر کل دامپزشکی استان مازندران تاکید دارد که براساس آخرین آزمایش اعلام شده از سوی سازمان، بوتولیسم اعلام شده است و تاکنون نتیجه دیگری اعلام نشده است.
وی ادامه داد: مطرح کردن اینکه شکارچیان انتشار سم را برعهده گرفته اند؛ در مورد درستی و نادرستی آن اعلام نظری ندارم و اگر نتیجهای غیر از نتیجه اولیه سازمان باشد؛ اعلام میکنیم.
بر اساس این گزارش، پرندگان مهاجر که غالبا از سیبری آمده بودند تا زمستان خود را در میانکاله بگذارنند به دلیل سم بتولیسم (به گفته دامپزشکی) جان خود را ازدست دادند. مرگ و میر بیش از ۳۰ هزار پرنده مهاجر فعلا به اتمام رسیده، اما برخی دلیل این حادثه را موضوعات دیگر میدانند و مدیران تاکید دارند که تمام جوانب را بررسی کرده و میکنند.
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *