کشتار دامهای آبستن ممنوع است مگر در صورت ابتلا به سل و تب مالت
- علیرغم ممنوعیت کشتار دادمهای آبستن، طی روزهای اخیر فیلمی از سلاخی گاوهای آبستن و خارج کردن جنین آنها بدون رعایت اصول بهداشتی در کشتارگاه نوشین حلال اصفهان منتشر شد که نگرانی از احتمال شیوع بیماریهای دامی را به همراه داشت.
محمد کشتکار، معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان اصفهان در این باره به میزان گفت: بر اساس آئیننامه بازرسی و معاینه بهداشتی گوشت در کشتارگاهها، کشتار دام آبستن و همچنین دامهای جوان (برهها و گوسالهها) در سراسر کشور ممنوع است و این ممنوعیت کتبا به کشتارگاهها، ناظران و مسئولان بهداشتی ابلاغ شده است.
وی با تاکید بر اینکه دامداریها کاملا به ممنوعیت کشتار دامهای آبستن واقف هستند گفت: گوسالهها و برهها برای دامداریها بسیار ارزشمند هستند بنابراین در حالت عادی، کشتار دامهای آبستن نه تنها ممنوع است بلکه برای دامداریها به هیچ وجه مقرون به صرفه نیست. در نتیجه، در دامداریهای صنعتی که دامها داری شناسنامه هستند و برای شناسایی دامهای آبستن از تابلوی آبستنی استفاده میشود دامهای آبستن کاملا مشخص هستند و هرگز کشتار نمیشوند.
کشتکار با بیان اینکه کشتار دامهای آبستن صرفا در مواردی که دام به بیماریهایی چون تب مالت و سل مبتلا باشد مجاز است گفت: سازمان دامپزشکی به صورت مرتب از دامهای دامداریها تست سل گرفته برای شناسایی بروسلوز (تب مالت) از آنها خونگیری میکند که نهایتا با توجه به مشترک بودن این بیماری بین انسان و دام، دامهای آلوده به این دو بیماری، به کشتارگاه منتقل میشوند.
وی با بیان اینکه حجم باکتری بروسلا، عامل بیماری تب مالت، در ترشحات رحمی بسیار زیاد است گفت: دفع ترشحات رحمی و مایعات اطرف جنین میتواند سبب شود که این باکتری به صورت انفجاری منتشر شده و کل دامداری را آلوده کند. از طرف دیگر از آنجا که این بیماری، بین انسان و دام مشترک است تماس انسان با دام آلوده، مخاط و جنین سقط شده آن و همچنین مصرف لبنیات پاستوریزه نشده دام بیمار میتواند به ابتلای انسان بینجامد.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان اصفهان افزود: در اصفهان کشتار دامهای آلوده به سل و تب مالت در دو کشتارگاه و در روزهای پایانی هفته و در پایان خط کشتار انجام میشود. بدین شکل که در کشتارگاهها کل دستگاه گوارش و امعاء و احشاء دامهای مبتلا به سل و تب مالت، دفع شده و گوشت حیوان قابل استفاده میشود. سپس کشتارگاه ضدعفونی و برای روز بعد آماده میشود.
وی درباره فیلم منتشر شده از کشتار گاوهای آبستن در کشتارگاه نوشین حلال اصفهان گفت: تعدادی از دامهای مبتلا به تب مالت که در یکی از واحدهای دامی شناسایی شده بودند به این کشتارگاه نیمه صنعتی منتقل شدند. همانگونه که در فیلم مشاهده میشود در کشتار آنها مشکلات بهداشتی وجود داشت که از این بابت تذکرات لازم اجانب از داره کل دامپزشکی اصفهان به این کشتارگاه ابلاغ شده است.
بیماری تب مالت یا بروسلوز، به عنوان یکی از مهمترین بیماریهای مشترک بین انسان و دام محسوب میشود. باکتری بروسلا که ایجادکننده بیماری است، طیف وسیعی از پستانداران اهلی و وحشی را مبتلا میسازد. این بیماری به علت ایجاد سقط جنین در دام، کاهش تولید شیر، عقیمی و نازایی دامهای مبتلا و همچنین به علت ابتلای انسان به بیماری تب مالت، همواره از دو بعد اقتصادی و بهداشتی مورد توجه قرار میگیرد.