اقدامات انقلابی و تحولآفرین قوه قضاییه در راستای پیشگیری از وقوع جرم
- یدالله موحد، رییس کل دادگستری استان کرمان با بیان اینکه دوره جدید مدیریت قوه قضاییه دوره مدیریتی انقلابی و تحول آفرین است، گفت: یکی از محورهای مهم سند تحول قضایی تغییر نگاه این قوه از نگاه بخشی به همکاری و هم افزایی سازنده و موثر با سایر قوا برای دستیابی به آرمانهای متعالی نظام جمهوری اسلامی ایران و تحقق عدالت برای شکل گیری تمدن اسلامی ایرانی است و در این مسیر، موضوع پیشگیری از وقوع جرم مورد توجه ویژهای قرار گرفته است.
موحد افزود: چرخش رویکردهای قوه قضاییه بر مبنای سند تحول قضایی از مقابله و رسیدگی به پروندههای مفسدین، به رویکرد شناسایی و حذف بسترهای فسادزا و پیشگیری از آن و نیز تدوین ۳۶ راهبرد پیشگیرانه از وقوع جرم بیانگر جایگاه ویژه پیشگیری از وقوع جرم در تحقق اهداف قوه قضاییه دارد.
وی ضمن اشاره به این مطلب که در سند تحول قضایی ۲۴ راهبرد به صورت غیرمستقیم و ۱۲ راهبرد به صورت مستقیم به موضوع پیشگیری از وقوع جرم اختصاص یافته است، خاطرنشان کرد: با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری در حوزه پیشگیری از وقوع جرم و آسیبهای اجتماعی لازم است که قوه قضاییه در راستای سند تحول قضایی و سایر نهادها در مسیر اجرای وظایف قانونی خود، به صورت پرشتاب برنامههای پیشگیری را در دستور کار قرار دهند.
وی یادآور شد: معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان با تشکیل شورای برنامهریزی و استفاده از ظرفیت برخی قضات، معاونین، نخبگان حوزه و دانشگاه، فرهنگیان و نهادهای مردمی برنامههای مُدون پیشگیرانه بومی و استانی را در دستور کار قرار داده است.
رییس کل دادگستری استان کرمان، تدوین دستورالعمل نحوه مشارکت و تعامل نهادهای مردمی با قوه قضاییه را مورد اشاره قرار داد و گفت: این دستورالعمل با هدف تقویت رویکرد مشارکت و افزایش تعامل نهادهای مردمی با قوة قضاییه، تسهیل عملکرد نهادهای مردمی در موضوعات این دستورالعمل، ارتقای توانمندی و تقویت ظرفیت نهادهای مردمی و بهرهمندی از ظرفیت نهادهای مردمی در راستای تحقق اهداف قوة قضاییه تدوین شده واجرای دقیق آن قطعا در تحقق اقدامات مردمی پیشگیرانه از وقوع جرم موثر خواهد بود.
موحد با تاکید بر این مطلب که معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان در راستای پیشگیری از وقوع جرم در سال ۹۹ اقدامات قابل تقدیری انجام داده است، عنوان کرد: ورود به موضوع حاشیه نشینی و مسوول سازی اجتماعی و تدوین سهم و نقش هر یک از دستگاهها در رفع مشکلات حاشیه نشیتی و پیشگیری از آن و توانمندسازی مردم محلات حاشیه نشین در این راستا انجام شده است.
وی یادآور شد: با ایجاد پایگاه پیشگیری و انسجام بخشی در حاشیه شهر کرمان زمینه ورود و ارتقای همکاری سایر دستگاهها برای حل مشائل حاشیه شهر فراهم شده است.
نماینده عالی قوه قضاییه در استان کرمان، جلوگیری از گسترش حاشیه نشینی، سند دار کردن اراضی و املاک، رفع تصرف از اراضی ملی، ایجاد ظرفیتهای فرهنگی، ایجاد زمینه ورود خیران برای ساخت مدرسه و کاهش آسیبهای اجتماعی و شناسایی کودکان در معرض آسیب را از جمله اثرات مثبت ورود دستگاه قضایی استان کرمان به موضوع ساماندهی حاشیه شهر کرمان دانست و گفت: تاکنون ۳۰۰ سمن در استان کرمان به منظور همکاری در اجرای برنامههای حوزه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی توسط معاونت اجتماعی دادگستری کل استان شناسایی شده اند.
موحد، تشکیل کارگروه استانی و مجمع نهادهای مردمی درا ستان کرمان را از دیگر اقدامات انجام شده به منظور توسعه فعالیتهای پیشگیرانه از آسیبهای اجتماعی برشمرد و گفت: استان کرمان به عنوان استان برتر کشور در زمینه استفاده از ظرفیتهای مصلحین و حکمین قرآنی با شبکه سازی و تشکیل واحدهای صلح و سازش در کنار دادسراها و دادگاهها گامهای بلندی در زمینه پیشگیری از وقوع جرم برداشته است و بالغ بر دو هزار و ۴۰۰ پرونده با استفاده از ظرفیتهای مصلحین به سازش ختم شده است.
وی ضمن اشاره به این مطلب که در حال حاضر ۵ هزار و ۳۴۰ نفر از مصلحین و حکمین قرآنی در استان کرمان فعالیت دارند، گفت: طرح مصلحین و حکمین قرآنی علاوه بر دادسرااه و دادگاهها در مساجد استان کرمان نیز با عنوان "مسجد در تراز اسلام" در حال اجرا است.
وی به ابتکار استان کرمان در استفاده از ظرفیت سران طوایف و بزرگان طوایف در شرق و جنوب استان به منظور توسعه صلح و سازش و پیشگیری از خشونت اشاره و خاطرنشان کرد: در سال جاری نیز چهارمین همایش سران طوایف جنوب و شرق استان برگزار شده و اثرات بسیار مطلوبی در پی داشته است.
رییس کل دادگستری استان کرمان به اقدام ابتکاری دیگر دستگاه قضایی این استان در راه اندازی اورژانسهای قضایی اشاره کرد و گفت: این طرح به منظور کاهش ورودی پروندهها به مراجع انتظامی و قضایی و پیشگیری از انتظامی کردن پروندههایی که ماهیت اجتماعی دارند، تدوین و اجرایی شده است.
موحد به اجرای طرح پیشگیری از خشونت در سیرجان و حاشیه شهر کرمان، توسعه مراکز مهر خانواده برای ملاقات فرزندان طلاق، فعالسازی کارگروههای پیشگیری و مبارز ه با قاچاق کالا، فعالسازی کارگروههای کاهش تصادفات و نقاط حادثه خیز و اجرای طرح نماد در شهرستانهای راور، بم و کرمان نیز اشاره کرد و گفت: در راستای استفاده از ظرفیتهای سامانه سجام نیز بیش از هشت هزار نفر عضو گیری شده و ظرفیت خوبی ایجاد شده است
وی عنوان کرد: سامانه تصمیم برای پذیرش پروندههای اختلاف خانوادگی و ارجاع به مشاورین در مرکز استان و در ۷ شهرستان بالای ۵۰ هزار نفر راه اندازی شده است و در راستای اجرای این طرح درمجموع ۷۱ مرکز مشاور با مجموعه دادگاههای خانواده و معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان همکاری دارند.
وی ضمن اشاره به فعالسازی شوراهای ی پیشگیری از وقوع جرم در تمامی شهرستانهای استان کرمان، گفت: طی سال جاری، هشت شورای پیشگیری از وقوع جرم در مرکز استان تشکیل شده است.
رییس کل دادگستری استان کرمان از شناسایی ۳۰ نفر از قضات جوان و علاقهمند به موضوع پیشگیری از وقوع جرم خبر داد و تصریح کرد: طرح معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان در استفاده از نظرات و ایدههای قضات جوان و علاقهمند به موضوع پیشگیری از وقوع جرم به عنوان یک طرح الگو در کشور مطرح شده و دنبال میشود.
موحد به فعالسازی ستادهای پیشگیری از جرایم انتخاباتی در تمامی شهرستانهای استان با پیگیری معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان نیز اشاره کرد و گفت: استان کرمان در راستای توسعه فعالیتهای پیشگیرانه از وقوع جرم و آسیبهای اجتماعی شیوه نامه بومی مراقبتهای بعد از خروج و توانمندسازی معتادان بهبود یافته را تدوین و اجرایی کرده است.
وی به انعقاد تفاهم نامههای متعدد فیمابین معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان +با ادارات و دستگاههای دولتی و فرهنگی به منظور توسعه فعالیتهای پیشگیرانه از وقوع جرم نیز اشاره کرد و یادآور شد: طرح پیشگیری از سرقت پسته در بسیاری از شهرستانهای استان کرمان در سال ۹۸ اجرایی و در سال ۹۹ برای بسیاری از استانها الگو شده و آثار و فواید بسیار خوبی به دنبال داشته است.