آخرین اخبار سینما در روزی که گذشت
- سینمای ایران طی ماههای گذشته با اخبار و حواشی فراوانی روبرو بوده است، چرخه اکران با توقف طولانی مدت روبرو شده و از سویی تولیدات سینمایی نیز اختلالات فراوانی را تجربه کرده اند. حال پس از کاهش ابتلا به کرونا سینماها بار دیگر شاهد بازگشایی شد.
بازگشایی سینماها در آستانه جشنواره فیلم فجر در دوره سی و نهم در نوع خود خبری خودب برای دوست داران هنر هفتم است و باید دید تا پایان سال و دو ماه باقی مانده از زمستان این بازگشایی چه نتیجه ای را برای سینمای کشور رقم می زند.
مهلت ثبتنام در جشنواره جهانی فیلم فجر تمدید شد
با عنایت به درخواست برخی تهیهکنندگان و پخشکنندگان محصولات سینمای ایران و با عنایت به وضعیت موجود، مقرر شد آخرین مهلت ثبتنام در سیوهشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر تا ۱۷ فروردین و آخرین مهلت تحویل نسخ بازبینی تا ۲۱ فروردین سال ۱۴۰۰ تمدید شود.
به همین دلیل، در ایام تعطیلات نوروزی نیز دبیرخانه فیلمهای ایرانی جشنواره در روزهای هفتم، هشتم و دهم فروردین از ساعت ۱۰ الی ۱۷ آمادگی دریافت نسخ فیزیکی آثار ثبتنام شده را خواهد داشت.
سیوهشتمین دوره جشنواره جهانی فیلم فجر بهمنظور معرفی تولیدات یکساله سینمای ایران به مهمانان، خریداران، مدیران جشنوارههای جهانی و نمایندگان شرکتهای پخش بینالمللی حاضر در این رویداد، امکان ارائه مجازی این فیلمها را تحت عنوان «نمایشهای بازار» فراهم آورده است.
متقاضیان نمایش فیلمها در بخش «نمایشهای بازار سیوهشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر» قادر خواهند بود با رجوع به سایت www.fajriff.com نسبت به ثبت اثر خود اقدام کنند.
مقررات «نمایشهای بازار» به شرح زیر است:
فیلمهای ایرانی که در یکی از پلتفرمهای امن بینالمللی، با تأیید مستقیم صاحبان آثار، بهمنظور بازبینی، به شکل غیرقابل دانلود، در اختیار خریداران، پخشکنندگان و برنامهریزان جشنوارههای بینالمللی قرار میگیرند، میبایست حائز شرایط زیر باشند:
۱- فیلمهای ایرانی که در فاصله زمانی آغاز دی ماه ۱۳۹۸ تا پایان فروردین ۱۴۰۰ آماده نمایش شده باشند و به هیچ وجه اکران سینمایی، نمایش تلویزیونی، اینترنتی و شبکه نمایش خانگی نداشته باشند.
(توضیح: با توجه به محدودیت تعداد فیلمهای قابل بارگذاری در پلتفرم امن بینالمللی، فیلمهای مورد نظر توسط مسئولان برگزارکننده جشنواره انتخاب خواهند شد.)
۲- تهیهکننده یا کارگردان فیلم میبایست از شاغلان صنعت سینمای ایران باشد.
۳- فیلم میبایست دارای پروانه نمایش از اداره کل ارزشیابی و نظارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد.
۴- نسخه نمایش فیلمها میبایست دارای زیرنویس صحیح انگلیسی باشد و برگزارکننده بازار قادر به تقبل هیچ هزینهای درباره آمادهسازی فایل فیلم با زیرنویس انگلیسی و بارگذاری آن بر پلتفرم بینالمللی نخواهد بود.
۵- توضیحات دقیق درباره فایل فیلمهایی که برای بارگذاری انتخاب میشوند و نحوه بارگذاری فایلها به ارائهکنندگان آثار منتخب اعلام خواهد شد.
به روال هر ساله، فیلمهای ایرانی بخشهای مختلف جشنواره از میان آثار برگزیده برای نمایش در بازار انتخاب خواهند شد.
سیوهشتمین دوره جشنواره جهانی فیلم فجر از تاریخ ۵ تا ۱۲ خرداد ۱۴۰۰ به دبیری محمدمهدی عسگرپور نویسنده، کارگردان و تهیهکننده سینما در تهران برگزار میشود.
۳ فیلم به اکران آنلاین «هنروتجربه» اضافه شد/ یک مستند و ۲ سینمایی
فیلمهای «چی چکا» ساخته رها فریدی، «بی گاه» به کارگردانی پویا اشتهاردی و «وقتی پروانه شدم» ساخته آرش زارع از اول فروردین ماه در صفحه ویژه «هنروتجربه» در پلتفرم هاشور اکران آنلاین میشوند.
از این سه فیلم، «بیگاه» فقط برای کاربران داخل ایران قابل دسترس و خرید بلیت است ولی ۲ فیلم دیگر توسط کاربران خارج از ایران نیز قابل تماشا است.
مستند «چی چکا قصه شب» روایتگر زندگی پرچالش نغمهسرای هرمزگانی ابراهیم منصفی است. این مستند معرف موسیقی محلی و معاصر بندرعباس است و آداب و رسوم مردمان این منطقه را به تصویر میکشد.
فیلم سینمایی «بیگاه» به نویسندگی و کارگردانی پویا اشتهاردی و تهیه کنندگی محمد سجادیان داستانی غیرخطی دارد و قصه هامین را از کودکی تا به امروز روایت میکند. هامین به زبان بلوچی به معنای گرمای خرماپزان تابستان است. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: «سربازی بلوچ که به علت کشیدن سیگار، روز عروسی خواهرش لغو مرخصی شده است…»
ایمان افشار، شایان افشار، مهسا نارویی، آوا آذرپیرا، ایوب افشار، دانیال مشرقی، مجید شریف و موسی افشار بازیگران این فیلم هستند.
«بیگاه» محصول سال ۱۳۹۸، اولین تجربه سینمایی پویا اشتهاردی بعد از ساخت بیش از بیست فیلم کوتاه داستانی و مستند است.
فیلم سینمایی «وقتی پروانه شدم» به کارگردانی آرش زارع و تهیهکنندگی مهرداد جعفریان روایتی از زندگی یک زن است؛ یک زن ساده اما مهربان زندگی سخت و نامطبوع خود را با همسرش پشت سر میگذارد. او بعد از اینکه ناخواسته باعث مرگ شوهرش میشود زندگی جدیدی را با بدن شوهر مرده خود آغاز میکند.
میترا حجار، آرش آصفی، آذرمیدخت عزیزی، حامد حسینی، آرزو حقشناس، سعید کاظمی، عارفه اکبری، مرتضی درستکار و… بازیگران این فیلم هستند.
اکران آنلاین «هنروتجربه» اواخر بهمنماه با دو مستند «کودتای ۵۳» ساخته تقی امیرانی و «قصه بولوار» ساخته داوود اشرفی در هاشور آغاز شد.
۱۴ نامزد مرحله اول «چهره سال هنر انقلاب» معرفی شدند
۱۴ نامزد مراحل اول چهره سال هنر انقلاب در سال ۱۳۹۹ توسط مجدالدین معلمی معاون هنری حوزه هنری معرفی شدند.
قرار است از بین این ۱۴ نامزد اولیه، بعد از نظرسنجی از کارشناسان و با توجه به آرای مردمی، در مرحله بعد ۵ نفر به عنوان نامزد نهایی و در نهایت یک نفر به عنوان «چهره سال هنر انقلاب» در فروردین ۱۴۰۰ معرفی شود.
معلمی دبیر هفته هنر انقلاب در توضیح چگونگی انتخاب هنرمندان در مرحله اولیه نامزدهای چهره سال هنر انقلاب گفت: دبیرخانه هفته هنر انقلاب که متشکل از کارشناسان خبره در حوزه فرهنگ و هنر در سراسر کشور است، هر ساله تولیدات هنری را در عرصههای گوناگون رصد میکند و آثاری را که دارای شاخصههای «استقبال گسترده مخاطبان»، «تاثیر گذاری بالا» و «خلاقیت» باشند به عنوان نامزدهای مرحله ابتدایی معرفی میکند.
وی همچنین در مورد تأثیر هر کدام از این مولفهها بر انتخاب هنرمندان بیان کرد: در میان این سه مولفه، استقبال گسترده مخاطبان اهمیت بالایی دارد چرا که ممکن است آثار خوبی از سوی هنرمندان حوزههای مختلف عرضه شده باشد اما مورد اقبال عمومی قرار نگرفته باشد.
معلمی تأکید کرد: در بررسی و انتخاب آثار، سال عرضه و نشر مد نظر قرار دارد و سال تولید مورد نظر نیست. به همین دلیل در این دوره تنها آثاری که در سال ۱۳۹۹ عرضه و منتشر شدهاند مورد بررسی قرار گرفتند.
معاون هنری حوزه هنری انقلاب اسلامی عنوان کرد: در مرحله دوم با نظرسنجی از جمعی از مدیران ارشد فرهنگی و هنرمندان برجسته کشور، ۵ نامزد معرفی و در نهایت، یک نفر به عنوان چهره سال هنر انقلاب برگزیده و در مراسم اختتامیه در فروردین ۱۴۰۰ معرفی خواهد شد.
مجدالدین معلمی با بیان اینکه امکان نظرسنجی مردمی فراهم شده است، گفت: از سال گذشته و همزمان با دریافت آرای مدیران فرهنگی و هنرمندان، آرای مردمی نیز از طریق نرم افزار حوزه هنری دریافت میشود.
وی در پایان اضافه کرد: این آرا بعد از استخراج، در یک تناسب درصدی در جمع بندی لحاظ خواهد شد تا هنرمندان مردمی و محبوب به عنوان چهره سال انقلاب اسلامی معرفی شوند.
اسامی ۱۴ نامزد اولیه بر اساس حروف الفبا تنظیم شده است که در ادامه معرفی میشوند.
۱- میکائیل براتی - طراح گرافیک و تصویرساز
دلیل انتخاب: خلق آثار پرمخاطب تصویرسازی و گرافیک با موضوع شهادت حاجقاسم سلیمانی، شهید محسن فخریزاده و مبارزه با کرونا و همچنین طراحی برای پروژه بزرگترین دیوار نگاره ایران در میدان ولیعصر (عج) تهران
۲- علی حدادی- عکاس
دلیل انتخاب: عکاسی از کادر درمان بخشهای بستری بیماران کرونایی در ابتدای شیوع و ثبت و انتشار عکس پربیننده و تأثیرگذار ضدعفونی خیابانهای شهر با خودروهای ویژه
۳- محمدرضا حسایی و حسین صفارزادگان - کارگردان انیمیشن
دلیل انتخاب: کارگردانی سریال ۳۹ قسمتی انیمیشن «آرمن» - انیمیشن ابرقهرمانی که در سال ۹۹ با استقبال مخاطبان شبکه پویا مواجه شد.
۴- محمدرضا دوستمحمدی- طراح گرافیک و تصویرساز
دلیل انتخاب: خلق کمیک استریپ «فقط برای خدا» با موضوع سبک زندگی سردار شهید قاسم سلیمانی و تصویرسازیهای پرمخاطب برای پروژه بزرگترین دیوارنگاره ایران در میدان ولیعصر (عج) تهران
۵- کلر ژوبرت - نویسنده مسلمان فرانسوی مقیم ایران
دلیل انتخاب: نگارش و تصویرسازی کتابهای پرمخاطب داستانی بر اساس قرآن «مسابقه کوفتهپزی و ۷ داستان دیگر»، «کفشهای بافتنی» و «قطرههای ریزریزو» برای کودکان
۶- جلیل سامان - فیلمنامهنویس، تهیهکننده و کارگردان
دلیل انتخاب: کارگردانی مجموعه طنز «زیرخاکی» به عنوان پرمخاطبترین سریال ماه مبارک رمضان در سال ۱۳۹۹ و همچنین کارگردانی سهگانه «ارمغان تاریکی»، «پروانه» و «نفس» با مضمون انقلاب اسلامی
۷- محمدرضا سرشار - نویسنده، مدرس و منتقد ادبی
دلیل انتخاب: تأثیر ماندگار بر ادبیات داستانی کودک و نوجوان و رسیدن شمارگان ۱۴۳ اثر او به بیش از ۶ میلیون نسخه در سال ۹۹
۸- سیاوش سرمدی- کارگردان و فیلمنامهنویس
دلیل انتخاب: ساخت مجموعه مستند هشت قسمتی «سوریه، پرونده یک بحران بزرگ»
۹- محمدرضا شفاه - تهیه کننده و موسس باشگاه فیلم سوره
دلیل انتخاب: توفیق در پرورش نسل تازهای از کارگردانهای متعهد و مستعد در حوزه ساخت فیلم کوتاه، سریال و فیلم سینمایی که بیش از ۱۱۰ جایزه از جشنوارههای معتبر داخلی و خارجی کسب کردهاند
۱۰- زینب عرفانیان - نویسنده
دلیل انتخاب: کسب تقریظ رهبر معظم انقلاب و چاپ بیست و ششم کتاب «مکعبهای قرمز»، برگرفته از خاطرات شفاهی حاج حسین یکتا در سال ۹۹
۱۱- افشین علا - شاعر و پژوهشگر ادبی
دلیل انتخاب: واکنش بهنگام و موثر ادبی به وقایع روز جامعه، خلق منظومه حماسی ۲۰۰ بیتی «سربازنامه» در رثای شهید قاسم سلیمانی
۱۲- عبدالحمید قدیریان - نقاش و طراح صحنه
دلیل انتخاب: مواجهه هنرمندانه با رویدادهای روز جامعه، حضور مستمر و ارائه آثار و نظرات هنری در حوزههای مختلف رسانهای، برپایی نمایشگاه عاشورایی «همپای نور» با ارائه ۲۵ اثر نقاشی
۱۳- علی محمد مودب - شاعر و منتقد ادبی و موسس شهرستان ادب
دلیل انتخاب: اهتمام موثر به پرورش نسل تازهای از شعرا و نویسندگان متعهد به انقلاب اسلامی و واکنش بهنگام ادبی به وقایع روز جامعه
۱۴- وحید یامینپور - پژوهشگر و نویسنده
دلیل انتخاب: انتشار چاپ هفدهم کتاب رمان «ارتداد» و به چاپ هجدهم رسیدن کتاب «کاهن معبد جینجا» در سال ۹۹
هر ساله، هفته سوم فروردین ماه همزمان با سالروز شهادت سید مرتضی آوینی سید شهیدان اهل قلم به عنوان «هفته هنر انقلاب» نامگذاری شده است که در این ایام طی مراسمی چهره سال هنر انقلاب معرفی میشود.
جایزه بهترین فیلم بخش آسیایی جشنواره هنگ کنگ به «آخر هفته» رسید
فیلم کوتاه «آخر هفته» عنوان اولین فیلم آریو متوقع است که در بخش رقابتی بیست و ششمین جشنواره بینالمللی هنگ کنگ از میان ۱۰ فیلم فینالیست، جایزه طلایی بهترین فیلم کوتاه داستانی در بخش آسیایی را از آن خود کرد. همچنین فیلمهای کوتاه «ملاقات»، «تابوتساز» و «جهان مینا» به عنوان دیگر نمایندگان سینمای ایران در این جشنواره با دیگر آثار از سراسر جهان به رقابت پرداختند. اختتامیه این دوره از جشنواره که با حمایت سازمان هنری این کشور اداره میشود، مارس ۲۰۲۱ همزمان با نیمه اسفندماه سال جاری برگزار شد.
بازیگران فیلم کوتاه «آخر هفته» فردین قادری، مصطفی لطیفی خواه، سحر طاهرخانی، ملیحه اسفندیاری و بردیا شریعتی هستند.
در خلاصه داستان «آخر هفته» آمده است: «۲ خانواده برای گذراندن تعطیلات به پارک رفتهاند ولی مشخص میشود که آنها برای کار دیگری آنجا هستند و …»
دیگر عوامل فیلم کوتاه «آخر هفته» عبارتند از طراحی و ترکیب صدا: پدرام بابایی، صدابردار: شهاب رضایی، جلوههای ویژه: مصطفی اوصانلو، مدیر تولید: آریانا نیکونژاد، مشاور رسانهای: باران بنیاسین، دستیار فیلمبردار: آرمین متوقع، طراح پوستر: مریم برادران و مترجم: هدی عمیدی.
آریو متوقع که دانش آموخته مقطع کارشناسی فیلمبرداری سینما از دانشگاه سوره است، فیلمبرداری بیش از ۴۰ فیلم کوتاه را در کارنامه دارد و نویسندگی، تهیه کنندگی، فیلمبرداری، تدوین و طراحی صحنه و لباس را نیز در این فیلم به عهده داشته است.
اعضای جدید شورای انیمیشن مرکز گسترش انتخاب شدند
مهدی آقاجانی، سیاوش زرینآبادی و مهدی خرمیان به عنوان اعضای جدید شورای انیمیشن مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی معرفی شدند.
مریم کشکولینیا و امیر سحرخیز از اعضای پیشین این شورا بودند که طی مراسمی تودیع و اعضای جدید معارفه خواهند شد.
سیاوش زرینآبادی متولد سال ۱۳۴۱ در شهر آبادان است. او که در رشته مهندسی شیمی از دانشگاه صنعتی امیر کبیر تهران موفق به دریافت مدرک کارشناسی شده، فعالیت خود را در زمینه انیمیشن از سال ۱۳۵۸ در انجمنهای سینمای جوان آبادان و خرمشهر آغاز کرده است. از جمله آثار او میتوان به نویسندگی و کارگردانی مجموعههای انیمیشن «زبر و زرنگ»، «شجاعان و پهلوانان»، تهیهکنندگی تلهفیلم انیمیشن «آقای مهربان» اشاره کرد. عضویت در هیات انتخاب و داوری جشنواره بینالمللی پویانمایی تهران، عضویت در شورای ارزیابی فنی مرکز پویانمایی صبا، عضویت در شورای ارزیابی فیلمنامه مرکز سیمای استانها، حضور در بخش مسابقه انیمیشنهای تلویزیونی جشنواره انسی با مجموعه «زبر و زرنگ» در سال ۲۰۰۱، جایزه بهترین فیلم انیمیشن از جشنواره FICTS میلان برای «زبر و زرنگ»، جایزه بهترین فیلمنامه در اولین و دومین دوره جشنواره پویانمایی تهران بخشی از موفقیتها و فعالیتهای زرینآبادی در حوزه انیمیشن است.
مهدی خرمیان متولد ۱۳۴۸ در شهر یزد و فارغ التحصیل رشته کارگردانی از دانشکده صدا و سیماست. او تجربه ساخت بیش از سه هزار دقیقه انیمیشن عروسکی و خمیری برای تلویزیون را دارد و از جمله آثار او میتوان به «سوزنبان»، «کیمیاگر»، «کات»، «افسانه شکفتن» و مجموعههای ۲۶ قسمتی «سامی و دوستان» و ۵۲ قسمتی «ماجراهای بهادر» اشاره کرد. او موفق به دریافت بیش از ۵۷ دیپلم افتخار و تندیس از جشنوارههای داخلی و خارجی از جمله دوربین طلایی جشنواره گلدن کمرا (آلمان)، جایزه جشنواره هیروشیما، بهترین فیلم انیمیشن جشنواره لندن و جایزه جشنواره فیلم کوتاه و پویانمایی شده، خرمیان طی سالهای اخیر مسئولیتهایی چون مدیر عامل انجمن فیلمسازان انیمیشن ایران (آسیفا)، عضو آسیفا بین الملل، عضو کمیسیون تالیف کتب درسی، عضو هیات مدیره انجمن آسیفا از سال ۸۷ تا ۸۹ و عضویت در دپارتمان انیمیشن انجمن سینمای جوان را برعهده داشته است.
مهدی آقاجانی هم متولد ۱۳۶۲ در سده (خمینی شهر) اصفهان است و کار خود را پس از تحصیل در رشته گرافیک دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و دریافت مدرک کارشناسی ارشد کارگردانی انیمیشن از دانشگاه هنر با تصویرسازی و کاریکاتور آغاز کرد. او که در سال ۱۳۸۳ برنده جایزه دوم بی ینال بین المللی کاریکاتور تهران شده بود، در سال ۱۳۸۶ با ساخت اولین تجربه انیمیشن خود با نام «ناله سنگ» از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد. «آواز مینا»، «بالاتر»، «اینسان»، «مجلس آیینه»، «شکستتنی است»، «گل و بلبل، پشت و رو نداره» برخی از آثار آقاجانی در حوزه انیمیشن هستند. کسب جایزه از جشنوارههای فیلم کوتاه «توس کورت» فرانسه، جشنواره فیلم کوتاه سانتیاگو، فیلم کوتاه تهران، فیلم موج کیش، فیلم شهر و انیمیشن تهران بخشی از افتخارات این کارگردان است.