چرا آمار تولد دوقلوها افزایش یافته است؟
محققان میگویند احتمالا در حال حاضر در نقطه اوج جهانی تولد دوقلوها هستیم. آنها میگویند یکی از دلایل این اتفاق افزایش روشهای باروری با کمک پزشکی است.
خبرگزاری میزان -
_ ایسنا به نقل از نیو اطلس نوشت: یک مطالعه گسترده جهانی با ردیابی دادههای متولدان ۱۶۵ کشور نشان داده است که دوقلوها در این ایام بیش از هر زمان دیگری متولد میشوند. این مطالعه نشان میدهد نرخ دوقلوزایی طی ۴۰ سال گذشته به میزان یک سوم افزایش یافته است.
پس از قرن بیستم نرخ دوقلوزایی جهانی به دلیل تعدادی از عوامل افزایش یافته است. از زنانی که در سنین بالاتر بچهدار میشوند تا افزایش روشهای باروری با کمک پزشکی، میزان تولد دوقلوها در بیشتر مناطق جهان را به طور غیرمنتظرهای رشد داده است.
مطالعه جدیدی که در مجله Human Reproduction منتشر شده است، تحقیقات به روز شده جهانی درباره تولد دوقلوها را ارائه میدهد. این تحقیق گسترده، دادههای ۱۶۵ کشور جهان را شامل میشود که نرخ دوقلوزایی را بین سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۵ پوشش میدهد و آن را با دادههای مشابه نرخ دوقلوزایی جهانی در اوایل دهه ۱۹۸۰ مقایسه میکند.
در نهایت مشخص شد که نرخ کلی دوقلوزایی جهانی از دهه ۱۹۸۰ تاکنون حدود ۳۰ درصد افزایش یافته است و از ۹ دوقلو در هر ۱۰۰۰ تولد به ۱۲ دوقلو در ۱۰۰۰ تولد افزایش یافته است. نتایج این مطالعه میگوید که از هر ۴۲ کودک متولد شده در جهان یکی دوقلو زاده شده است.
"کریستین موندن" سرپرست این مطالعه جدید میگوید: تعداد نسبی و مطلق دوقلوها در جهان بیشتر از اواسط قرن بیستم شده است و این احتمال دارد که یک رکورد باشد.
محققان دریافتند که تقریباً در تمام کشورهای مورد مطالعه نرخ دوقلوزایی طی چند دهه گذشته افزایش یافته است. در این میان فقط آمریکای جنوبی بود که از سال ۱۹۸۰ تاکنون با کاهش تولد دوقلوها روبرو بوده است.
"موندن" میگوید: در هر دو دوره آفریقا بالاترین نرخ دوقلوزایی را دارد و با گذشت زمان افزایش چشمگیری نداشته است. با این حال، اروپا، آمریکای شمالی و کشورهای اقیانوسیه به سرعت در حال افزایش دوقلوزایی هستند. در حال حاضر حدود ۸۰ درصد از تمام زایمانهای دوقلو در جهان در آسیا و آفریقا رخ میدهد.
وی چندین دلیل را فرض میکند تا توضیح دهد که چرا نرخ زایمان دوقلو در آفریقا بسیار زیاد است. پیشرفت در مراقبتهای بهداشتی مادران، افزایش استفاده از روشهای جلوگیری از بارداری که منجر به سن بالاتر مادر میشود و دسترسی روزافزون به فناوریهای تولید مثل، همگی در این امر نقش دارند، اما وی همچنین بیان میکند که تفاوتهای اساسی ژنتیکی نیز میتواند بر نرخ بالای دوقلوزایی در آفریقا تأثیر بگذارد.
"موندن" میگوید: نرخ بالای دوقلوزایی در آفریقا به دلیل زیاد بودن دوقلوهای غیر همسان متولد شده در آنجا است؛ یعنی دوقلوهایی که از دو تخمک جداگانه متولد شدهاند. این به احتمال زیاد به دلیل تفاوتهای ژنتیکی بین جامعه آفریقا با سایر جوامع جهان است.
دوقلو یا همزاد به دو فرزندی میگویند که از یک دوره بارداری به دنیا میآیند. دوقلوها را میتوان به دو گروه تقسیمبندی نمود: منوزایگوتیک (همسان) که به دوقلوهایی گفته میشود که از یک تخمک لقاح یافته که بعد از تقسیم به دو جنین تبدیل شده است، و دیزایگوتیک (غیر همسان) که به معنای دوقلوهایی است از دو تخمک جدا که توسط دو اسپرم جداگانه لقاح یافتهاند، متولد میشوند.
"ژیل پیسون" نویسنده دیگر این مطالعه از موزه تاریخ طبیعی فرانسه این یافتهها را احتمالاً یک نقطه اوج جهانی در نرخ دوقلوزایی میداند. کشورهای دارای درآمد بالا به طور بالقوه در نرخ دوقلوزایی به بالاترین سطح خود رسیدهاند، البته پیشرفت در فناوری لقاح مصنوعی (IVF) منجر به تولد دوقلوهای کمتری در آینده میشود.
وی میگوید: بیشتر دادهها نشان میدهد که ما در کشورهای پردرآمد، به ویژه اروپا و آمریکای شمالی در نقطه اوج دوقلوزایی هستیم. آفریقا یکی از اصلیترین عوامل تعیین کننده در دهههای آینده خواهد بود و ممکن است در آینده ترکیبی از باروری کلی کمتر، سنین بالاتر هنگام تولد فرزند و تولید مثل با کمک پزشکی بیشتر را ببینیم.
این مطالعه در مجله Human Reproduction منتشر شده است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *