انتخابات ۱۴۰۰؛ «عدالت اقتصادی» مطالبه اصلی مردم
- بنا به اعلام نورنیوز، سیزدهمین دور انتخابات ریاست جمهوری ایران در بهار ۱۴۰۰ برگزار خواهد شد، جامعه در حالی به این انتخابات نزدیک میشود که در چندسال گذشته شاهد فشارهای اقتصادی و اجتماعی بودهاست.
با این وصف شاید در نگاه اول به نظر برسد که مردم چندان متوجه نزدیک شدن انتخابات نباشند، اما نتایج برخی نظرسنجیها نشان میدهد که بخش قابل توجهای از شهروندان به امکان تغییر در وضعیت پس از انتخابات ریاست جمهوری امیدوارند.
مرکز افکار سنجی دانشجویان ایران به تازگی نتایج پیمایشی را منتشر کرده است که طی آن نتایج جالبی از توجه ایرانیان به انتخابات به دست آمده است. در این افکار سنجی از مردم در خصوص تاثیر شرکت مردم در انتخابات بر حل مشکلات فعلی سوال شده است. پاسخ دهندگان در این پیمایش افراد بالای ۱۸ سال بودهاند.
بر اساس این تحقیق ۵۵.۱ درصد از پاسخدهندگان عقیده دارند که شرکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری بر حل مشکلات فعلی کشور موثر است. در میان این ۵۵.۱ درصد بخشی عقیده دارند که نتایج انتخابات بر حل مشکلات «کاملا موثر» است و بخشی دیگر مشارکت در انتخابات را تا «حدی موثر» میدانند که گروه نخست شامل ۲۸.۶ و گروه دوم ۲۶.۵ درصد را شامل میشود. ۴.۹ درصد از پاسخ دهندگان به این پرسش به این سوال پاسخ ندادهاند و ۱۳.۳ درصد گفتهاند شرکت در انتخابات چندان موثر نیست، همچنین ۲۶.۷ درصد گفتهاند که انتخابات بر حل مشکلات هیچ تاثیری ندارد.
نتایج به دست آمده از این پیمایش را میتوان چنین ارزیابی کرد که بخش قابل توجهای از مردم به حل مشکلات از طریق انتخاب رئیس جمهور مطلوب امیدوارند و بخش دیگری نیز معتقدند انتخابات پیش رو نمیتواند بر حل مشکلات موثر باشد. پرسش مهمی که پس از مطالعه این نتایج ایجاد میشود این است که مطالبهی مردم در انتخابات پیش رو چیست؟
پرسش دیگر نظرسنجی این مرکز در خصوص اولویت کاری دولت آینده است. در این پرسش از شرکتکنندگان سوال شدهاست که از اولیت کاری دولت آینده را چه چیزی میدانند. گزینههای موجود در میان پاسخها گزینههای محدودی بوده است.
پاسخدهندگان به این سوال، گزینهی «عدالت» را بیش از سایر گزینهها انتخاب کردهاند و پس از آن «حمایت از تولید داخلی» و «بهبود روابط با کشورهای خارجی» را از اولویتهای دولت دانستهاند. گزینههای دیگر در این پاسخها شامل «امنیت در برابر تهاجم خارجی» و «آزادی» بوده است. بخشی از پاسخ دهندگان نیز گزینهی «نمیدانم» را انتخاب کردهاند و بخشی دیگر به این پرسش اصلا جواب ندادهاند.
به طور دقیق ۳۱.۲ درصد از پاسخدهندگان «عدالت» را اولویت دانستهاند. ۲۰ درصد «حمایت از تولید داخلی» و ۲۰ درصد دیگر «بهبود روابط با کشورهای خارجی» را اولویت دولت سیزدهم معرفی کردهاند. از نظر ۱۰.۷ درصد مردم، «امنیت در برابر تهاجم خارجی» اولویت بوده و ۳.۵ درصد مردم «آزادی» را اولویت اصلی اعلام کردهاند. گزینههای «نمیدانم» و آنهایی که به سوال پاسخ ندادهاند به ترتیب ۱۲.۶ و ۲ درصد را به خود اختصاص دادهاند.
این نتایج را میتوان اینگونه ارزیابی کرد که بخش قابل توجهای از مردم موضوعاتی با ریشهی اقتصادی را اولویت دولت میدانند. عدالت به عنوان گزینهی مورد نظر بیش از ۳۱ درصد مردم دارای ابعاد اقتصادی است. حمایت از تولید ملی نیز امری در راستای تقویت اقتصاد کشور است.
با توجه به اینکه در بعد خارجی دو موضوع «بهبود روابط به کشورهای خارجی» و «امنیت در مقابل تهاجم دولتهای خارجی» از هم تفکیک شدهاست، میتوان انتخاب کنندگان مورد دوم را نیز تا حدی دارای دغدغه اقتصاد و معیشت معرفی کرد.
سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ همزمان با ششمین دوره انتخابات شوراها برگزار خواهد شد.