دلفینها در چه مواردی شبیه انسان هستند؟
یک مطالعه جدید نشان میدهد دلفینها ویژگیهای شخصیتی مشابه انسان و دیگر نخستیان مانند میمونها دارند.
خبرگزاری میزان -
_ جام جم آنلاین به نقل از دیلی میل نوشت: روانشناسان دانشگاه هال ۱۳۴ دلفین را در هشت کشور برای مطالعه تقریباً یک ساله خود بررسی کردند.
این جانوران دریایی جامعه پذیری و ویژگیهای شخصیتی را نشان میدهند که ترکیبی از «برونگرایی و موافق بودن» است.
دلفینها روانشناسی کمی متفاوتی با مدل «پنج بزرگ» که معمولاً برای توصیف انسان استفاده میشود.
از قبل مشخص شده است که میمونها دارای ویژگیهای شخصیتی مشابه انسان هستند. محققان این مطالعه ادعا میکند برای اولین بار است که وجود صفات مشابه در دلفینها را بررسی میکند.
این مطالعه از سال ۲۰۱۲ آغاز و سرانجام امسال در مجله روانشناسی مقایسهای منتشر شد.
دکتر بلیک مورتون روانشناس دانشگاه هال گفت: دلفین ها، حیوانی عالی برای این نوع مطالعه بودند، زیرا مانند پستانداران، دلفینها باهوش و اجتماعی هستند. ما استدلال کردیم که اگر عواملی مانند هوش و ذکاوت در شخصیت موثر هستند پس آنها ها باید دارای ویژگیهای شخصیتی مشابه با نخستیان و انسان باشند.
اندازه و ترکیب گروه دلفین در طول عمر اعضا به طور مکرر تغییر میکند - آنها تقسیم میشوند (شکافت میشوند) یا ادغام میشوند (همجوشی).
دکتر مورتون و همکارانش در مقاله تحقیقاتی خود اشاره کردند که شامپانزهها و دلفینها نیز از ابزار استفاده میکنند و دارای مغز نسبتاً بزرگی هستند.
در مورد انسان، طبق نظریه ویژگیهای روانشناختی که در دهه ۱۹۸۰ به نام «پنج بزرگ» ایجاد شد، رفتار انسان از پنج ویژگی شخصیتی تشکیل شده است که شامل گشودگی، وظیفه شناسی، برونگرایی، موافقت و روان رنجوری هستند.
مطالعات گسترده در مورد میزان اشتراک این صفات توسط نخستیها بررسی شده است، اما تیم او میخواست حیوانات باهوش را در یک محیط کاملا متفاوت بررسی کند.
دکتر مورتون گفت: دانشمندان هنوز کاملاً نمیفهمند که چرا رفتار ما به پنج ویژگی منتقل میشود، بنابراین یک روش انجام این کار این است که خود را با حیوانات دیگر مقایسه کنیم.
برای تعیین میزان تأثیر این عوامل و سایر عوامل در تکامل شخصیت دلفین، این تیم ساختار شخصیت را در ۱۳۴ دلفین بررسی کردند.
دلفینها در هشت کشور از جمله مکزیک، فرانسه، ایالات متحده آمریکا، کوراکائو، هلند، سوئد، باهاما و جزایر کیمن امکانات متفاوتی مشاهده کردند.
محققان شخصیت هر دلفین را با استفاده از پرسشنامههایی که به کارکنان هر مرکز که آنها را خوب میشناسند، ارزیابی کردند.
محققان دریافتند رفتار دلفینها تقریباً با این مدل همسو است.
این تیم تحقیقاتی در مقاله خود نوشت: ما چهار دامنه از این پنج بزرگ را پیدا کردیم.
در این تحقیق مشخص شد که مورد سوم «پنج بزرگ» یعنی گشودگی، جامعه پذیری و عدم رضایت شبیه حوزههای شخصیتی است که در نخستیهای غیرانسانی و سایر گونهها یافت میشود.
همچنین چهارمین مورد از این پنج بزرگ ترکیبی از وظیفه شناسی بالا و روان رنجوری کم بود که فقط مختص دلفینها است.
دلفینها هنوز هم به طرز چشمگیری شبیه ما هستند.
دکتر مورتون گفت: دلفینها، مانند بسیاری از پستانداران بزرگ دارای مغز هستند که به طور قابل توجهی بزرگتر از آنچه بدن آنها برای عملکردهای اصلی بدن نیاز دارد، است.
در طول زندگی خود، ما با طیف گستردهای از مردم ارتباط برقرار میکنیم و روابط برقرار میکنیم؛ دلفینها با یکدیگر همین کار را میکنند.
در مجموع، هوشمند بودن و اجتماعی بودن، صرف نظر از اینکه در کدام اکوسیستم زندگی میکنید، ممکن است نقش مهمی در تکامل برخی از ویژگیهای شخصیتی داشته باشد.
دکتر مورتون تأکید میکند که این تنها آغاز کار از نظر شناسایی طیف کاملی از صفات است که توسط دلفینها به نمایش گذاشته میشود.
وی گفت: این بسیار حیاتی است که محققان مطالعات بیشتری را انجام میدهند، زیرا نه تنها منجر به ارزیابی بهتر گونههایی میشود که در اعماق اقیانوسهای ما زندگی میکنند، بلکه منجر به شناخت بهتر خودمان نیز میشود.
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانههای داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *