نسخه الکترونیک؛ شاه کلید حل مشکلات بیمهای مردم
- فارس نوشت: بیشتر سازمانهای بیمهگر در سال بهطور میانگین حدود ۱۰۰ میلیارد تومان برای تهیه دفترچههای بیمه هزینه صرف میکنند، اما چالشهای استفاده از این دفترچهها تنها معطوف به هزینههای هنگفت تهیه کاغذ و چاپ آنها نمیشود.
بیش از ۴۴ میلیون نفر از جمعیت کل کشور تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند و استفاده همزمان این میزان جمعیت از دفترچههای بیمه میتواند موجب مشکلات عدیدهای باشد. اتمام مهلت دفترچه، اتمام برگههای دفترچه، مشکلات و زمانبر بودن گرفتن دفترچه جدید همواره از چالشهای تمام نشدنی استفاده از این دفترچهها بوده است.
با شیوع بیماری واگیردار کرونا و شروع دوره پاندمی خطرناک آن نگرانی استفاده از دفترچههای کاغذی بیمه قوت بیشتری گرفت. به طوری که گفته میشود اپیدمی این بیماری موجب تسریع اجرایی شده پروژه نسخه الکترونیک شده است. متخصصان میگویند کارکرد دفترچههای بیمه در این برهه از همهگیری، درست به اندازه رد و بدل شدن اسکناسها در جامعه خطرناک است و حذف آن میتواند باعث کاهش زنجیره انتقال ویروس در مراکز درمانی شود.
با وجود این مزیتها نگرانی از ایجاد هماهنگی و جلب موافقت و همراهی تمامی بخشها با این طرح همچنان به قوت خود باقی است. نگرانیهایی که در گفتگو با مسئولان و معرفی طرحهای تشویقی و البته تکیه داشتن طرح نسخه الکترونیک به مصوبات قانونی کمی رنگ میبازد.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی: خللی در ارائه خدمات به بیمه شدگان نخواهیم داشت
«تمام جزییات و جوانب مختلف خدمات رسانی به جامعه تحت پوشش تامین اجتماعی در برنامه حذف دفترچههای کاغذی لحاظ شده است.» مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی با بیان این مطلب از تمهیدات ایجاد شده برای تسریع استفاده بخشهای مختلف درمانی از نسخه الکترونیک خبر میدهد: «نحوه خدمات رسانی به بیمه شدگان در مطب پزشکان و سایر مراکز درمانی اعم از طرف قرارداد و غیر طرف قرارداد به دقت برنامه ریزی شده است و اطمینان داریم که در ایفای تعهدات سازمان تامین اجتماعی در قبال بیمه شدگان با حذف دفترچههای کاغذی هیچ گونه اختلالی به وجود نخواهد آمد. سامانه نسخه الکترونیک در اختیار همه ارائه دهندگان خدمات درمانی قرار گرفته و انتظار میرود که پزشکان، داروخانهها، مراکز پاراکلینیک و درمانگاهها به تدریج شروع به استفاده از این سامانه کنند.»
استفاده از نسخه الکترونیک اجباری نیست، اما به کاربردن آن در این برهه زمانی مزیتهای قابل توجهی برای پزشکان دارد. در واقع برای گسترش استفاده و اقبال از این اقدام طرحهای تشویقی در نظر گرفته شده است. مصطفی سالاری با تاکید بر اختیاری بودن استفاده از این سامانه میگوید: «همه پزشکان دارای امضای دیجیتال میتوانند با استفاده از این سامانه ۹۵ درصد از سهم سازمان تامین اجتماعی از مبلغ ویزیت را به روز دریافت کنند و پزشکان فاقد امضای دیجیتال نیز ۸۰ درصد از سهم سازمان تامین اجتماعی را به طور روزانه دریافت خواهند کرد.»
تا به حال بیشترین گلایه پزشکان در زمنیه استفاده از نسخههای الکترونیک تعدد سامانههای نسخه الکترونیک سازمانهای بیمه گر بوده است که مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی از رفع این مشکل نیز خبر میدهد: «خوشبختانه با ایجاد API در سامانه نسخهنویسی سازمان تامین اجتماعی این مشکل برطرف شده است. ارائه دهندگان خدمات درمانی میتوانند از این طریق اطلاعات مورد نیاز خود را در سامانههای مختلف به صورت همزمان بارگذاری و دریافت کنند.»
***معاون درمان سازمان تامین اجتماعی: زمینه برای نسخه نویسی آفلاین نیز فراهم است
برای پیشگیری از وقفههای احتمالی تمهیداتی ایجاد شده تا شرایط برای نسخه نویسی آفلاین نیز مهیا باشد. معاون درمان سازمان تامین اجتماعی در این باره میگوید: «بسترهای لازم برای تهیه شیوه نامه نسخه نویسی آفلاین فراهم شده است. با ایجاد این امکان اختلالات احتمالی این حوزه اعم از کندی اینترنت یا قطعی سامانه پوشش داده میشود.»
امیرعباس منوچهری همچنین از برنامه این سازمان برای فراهم کردن امکان استفاده مراکز درمانی غیر طرف قرارداد از سامانه نسخه الکترونیک تامین اجتماعی خبر میدهد و در این باره میگوید: «با این کار در تمامی فرآیند اقدامات تشخیصی و درمانی از نسخهنویسی و نسخهپیچی و مراکز تشخیص و درمانی اعم از طرف قرارداد یا غیر طرف قرارداد باز سازمان تامین اجتماعی که بیمار به آنها مراجعه میکند نیازی به استفاده از نسخه کاغذی نخواهد بود و تمامی فرآیندها در بستر نسخه الکترونیک انجام میشود.»
***خداحافظی با بدخوانی نسخهها و فروش داروی اشتباه
با توجه به گستردگی عرصه تحول در نظام نسخه نویسی و نسخه پیچی ممکن است مانند آغاز هر پروژه کلانی شروع استفاده از نسخههای الکترونیک با کاستیهایی همراه باشد. اما روشن است که در صورت اقبال عمومی از سوی پزشکان، مراکز درمانی و داروخانهها از این طرح این کمبودها نیز به مرور زمان برطرف خواهند شد.
کارشناسان با کنار هم قرار دادن مزایای این طرح سعی در ایجاد استقبال از این طرح دارند. مزایای تحقق نسخه الکترونیک در نهایت به نفع تمامی بیماران و استفاده کنندگان از بیمههای مختلف خواهد بود. کدبندی شدن داروها و اقدامات درمانی از مزایای نسخه الکترونیک است. به کارگیری نسخههای الکترونیک برای همیشه مشکل بدخوانی داروها و دستورات پزشکان در داروخانهها را از میان برمی دارد. فروش داروی اشتباه به پایان میرسد و بیمار با اطمینان بیشتری مراحل درمان را دنبال میکند.
***استعلام از وضعیت موجودی داروها
چالشهای کمبود برخی از داروها و نایاب شدن برههای و موقتی آنها همواره یکی از دردسرهای خانوادههایی است که عضوی از آنها با بیماری زمینهای طولانی مدت سر میکند. در چنین شرایطی استعلام از داروخانهها برای یافتن داروهای مورد نظر کاری سخت و زمان بر میشود، اما با تحول در نظام نسخه نویسی و نسخه پیچی و با اتصال تمامی مراکز درمانی و داروخانهای در سراسر کشور امکان استعلام وضعیت موجودی داروهای خاص در داروخانهها امکان پذیر میشود.
***حذف دفترچه درمانی، شیوع کمتر بیماری
با شروع اپیدمی کرونا در کل کشور در حال حاضر بیشتر مراکز درمانی محلی برای آمد و شد بیمارانی است که به این ویروس مبتلا شده است. لازم و ضروری است که برای قطع زنجیره انتقال افرادی که بیماری یا علائم جدی و وضعیت اورژانسی ندارند کمتر به این اماکن درمانی مراجعه داشته باشند. اما در موارد که حضور در این درمانگاهها و بیمارستانها ضروری باشد دست به دست شدن دفترچههای کاغذی بیمه میتواند عاملی خطرناک برای انتقال ویروس کرونا از فردی به فرد دیگر باشد.
بر اساس اعلام دانشمندان و متخصصان میزان ماندگاری این ویروس بر روی کاغذ بین ۳ تا ۵ روز تخمین زده شده است. در واقع تفاوت اصلی این ویروس با سایر کرونا ویروسها در همین طولانی بودن زمان ماندگاری آن بر روی سطوح و انتقال سریع آن از فردی به فرد دیگر است. در چنین شرایطی حذف دفترچه کاغذی و استفاده هر بیشتر از سامانههای آنلاین نسخه الکترونیک میتواند در قطع زنجیره انتقال این بیماری موثر باشد.