کرونا و سناریوهای محتمل انتخابات ۱۴۰۰/ روند صعودی مشارکت مردم
انتخابات ۱۴۰۰ متفاوتتر از انتخابات دورههای قبل برگزار میشود، آنهم بخاطر شرایطی که ویروس تک سلولی، مخرب و ویرانگر کرونا در ایران و سایر نقاط جهان ایجاد کرده و تاثیرات شگرفی در حوزههای مختلف زندگی مردم از سیاست و گردشگری گرفته تا معیشت و اقتصاد ایجاد کرده است.
- کمتر از ۴ ماه مانده به زمان برگزاری انتخابات ۱۴۰۰ رفته رفته تنور انتخابات در حال داغ شدن است و احزاب سیاسی با تشکیل ائتلاف، کادرسازی و برگزاری نشستهای مشورتی در حال آماده سازی خود برای حضور پررنگتر و موفقتر در انتخابات پیش رو هستند.
چهرههای مطرح سیاسی نیز از این حال و هوا دور نمانده و کم کم در حال پاسخ به گمانه زنیهای موجود درباره حضور و یا عدم حضورشان در انتخابات ۱۴۰۰ هستند.
انتخابات ۱۴۰۰ متفاوت تر از انتخابات دوره های قبل برگزار میشود، آنهم بخاطر شرایطی که ویروس تک سلولی، مخرب و ویرانگر کرونا در ایران و سایر نقاط جهان ایجاد کرده و تاثیرات شگرفی در حوزههای مختلف زندگی مردم از سیاست و گردشگری گرفته تا معیشت و اقتصاد ایجاد کرده است.
گویا مهمترین فرآیند سیاسی کشور یعنی انتخابات نیز از عوارض و تبعات کرونا بینصیب نمانده است، هرچند برخی معتقدند در ماههای پایانی منتهی به انتخابات، هنوز فضای کشور آنچنان آغشته به رنگ و بوی انتخابات نشده و بحثهای انتخاباتی صرفاً بین سیاسیون و فعالان رسانهای مطرح است اما رصد فضای مجازی و نخبگانی علائم دیگری نشان میدهد.
یکی از زمزمههایی که غیر از بحث احتمال کاندیداتوری چهرهها به طور جدی خصوصاً از سوی رسانههای معاند بیگانه و نیز در فضای مجازی کم و بیش به چشم میخورد، میزان مشارکت مردمی در انتخابات پیش رو است.
مسلماً هر رأی مردم در پایداری و مقاومت کشور در برابر توطئههای استکبار جهانی نقش تعیینکنندهای ایفا میکند و قدرت چانهزنی ایران در عرصههای بینالمللی را افزایش دهد لذا حضور مردم در این انتخابات از بعُد داخلی و خارجی از اهمیت زیادی برخوردار است. رهبر معظم انقلاب در سخنرانی روز ۱۸ اسفند ۹۰ فرمودهاند:« هر کسی به نظام اسلامی اعتقاد دارد، در این اعتقاد صادق است، شرکت در انتخابات را وظیفهی خودش میداند».
البته معمولا انتخابات ریاست جمهوری در ایران گرمتر و پرشورتر از دیگر انتخاباتها برگزار میشود و معمولا مناظرات بین نامزدهای این انتخابات در زمان برگزاری، کوچهها و خیابانها را به به بحث و تحلیل میکشاند و شاید به جرئت بتوان گفت این مناظرهها پربیننده و مهمترین برنامههای رسانه ملی در زمان خود هستند.
سید اسماعیل موسوی سخنگوی ستاد انتخابات کشور با اشاره به آخرین نظرسنجیهای صورت گرفته درباره میزان مشارکت مردمی در انتخابات ۱۴۰۰ به خبرنگار میزان گفته، نظر سنجیهایی که در مراکز معتبر در حال انجام است بیانگر افزایش میزان مشارکت مردمی در انتخابات ۱۴۰۰ است. بسیار امیدوار هستیم در فاصله ۴ ماهه باقی مانده تا زمان انتخابات که تنور انتخاباتی هم گرمتر میشود، این میزان مشارکت به حد مطلوبتری برسد.
وی با اشاره به اهمیت مشارکت مردمی در انتخابات، توضیح میدهد انتخابات از مهمترین فرصتهایی است در اختیار مردم قرار میگیرد تا دست به انتخاب مدیران ارشدی که عملکردشان تاثیر مستقیم بر آینده مملکت دارد، بزنند.
موسوی با بیان اینکه بیتوجهی و بیتفاوتی مردم بهحق تعیین سرنوشتشان قطعاً آسیبها و آفتهایی بهدنبال خواهد داشت، می افزاید توصیه میشود مردم با بینش و آگاهی کافی در انتخابات پیش رو شرکت کنند.
البته مشارکت بالای مردمی در انتخابات سال آینده، منوط به شرایط ابتلاء به کرونا در کشور خصوصا شیوع نوع جهش یافته انگلیسی است و مطمئنا تعداد مبتلایان، بستریها و فوتیهای ناشی از کرونا در فرآیند سیاسی انتخابات بی تاثیر نخواهد بود.
از بهمن ماه سال گذشته که بیماری کرونا در کشور تشخیص داده شد، تاکنون شاهد پشت سرگذاشتن سه موج کرونا بودهایم که البته با فداکاریهای کادر درمان، رعایت مردم و اقدامات صورت گرفته برای تهیه واکسن خارجی و داخلی کرونا، امیدها به افزایش ایمن سازی و نیز کنترل بیماری در کشور شدت گرفته است.
چنانچه اخیراً دو میلیون دوز واکسن اسپوتنیک روسی وارد کشور شد و واکسیناسیون کادر درمان، معلولان، سالمندان و افراد مسن دارای بیماری زمینهای آغاز شده است. همچنین چین حدود ۲۵۰ هزار دوز واکسن کرونای ساخت کشور خود را به ایران هدیه کرده و بناست در بازههای زمانی جداگانه حدود چهار و ۲۰ میلیون دوز دیگر از این کشور خریداری شود. البته دولت در حال تلاش برای تهیه واکسن برای کل مردم کشور است.
اقدامات در زمینه ساخت واکسن داخلی کرونا همچون کووبرکت و کوو رازی در دست انجام است و واکسن کوو رازی در همین روزهای اخیر مورد آزمایش بالینی قرار گرفت، در کنار این کار ساخت واکسن مشترک ایران و کوبا نیز در حال انجام است.
مسئولان ذیربط بارها اعلام کرده اند در کنار تضمین سلامت انتخابات، تضمین تأمین سلامت رأیدهندگان نیز مهم بوده وبرای آن برنامهریزی کردهاند. تهیه مواد ضدعفونی و سلامت شعب اخذ رأی یکی از این راههاست که حتماً با قدرت مورد توج قرار خواهد گرفت.
از طرفی چون انتخابات در روزهای پایانی خرداد ماه است، پیشبینی میشود به دلیل مساعذد بودن هوا، صندوقهای اخذ رأی بجای استقرار در فضاهای سربسته در فضای باز مستقر شود و با تمهیدات اندیشده شده صفهای طولانی تشکیل نشود تا سلامت مردم تضمین شود.
همچنین شورای نگهبان پیشنهاد داده بهتر است سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و ششمین دوره انتخابات شوراها که طبق قانون باید با هم برگزار شود، تفکیک شده و انتخابات شورها چند هفته یا ماه با تأخیر برگزار شود تا هنگام اخذ رأی، شاهد تجمع سر صندوقهای رأی نباشیم.
البته این پیشنهاد تا کنون با روی خوش مسئولان اجرای مواجه نشده و هیئت نظارت بر انتخابات شوراها که یک سازوکار مجلسی است نیز آن را صرفاً یک ایده دانسته است.
بدیهی است این ایده به منظور تضمین سلامت مردم مطرح شده و در صورتی که عملیاتی شود نتیجه مطلوبی خواهد داشت.
به هر روی سناریوهای مختلفی برای تضمین سلامت رأیدهندگان مطرح هست و هدف هر یک از آنها حفظ سلامتی شهروندان است.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *