عراقچی: حضور گروههای ترویستی تکفیری در قرهباغ نگرانی جدی ایران است
- سید عباس عراقچی روز دوشنبه (۱۱اسفند ۱۳۹۹) در همایش بین المللی «قره باغ ۱۷ ربیع، گفتمان برتر» در سالن امین مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، افزود: روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در حد اعلای خود است و برای ما جمهوری آذربایجان یک کشور بسیار مهم در همسایگی جمهوری اسلامی است و روابط شایسته دو طرف ادامه خواهد یافت.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: جمهوری اسلامی ایران سیاست حسن همجواری خود را با تمام همسایگانش دارد و این سیاست ظرفیتهایی برای بازیگری ایران برای حل مشکلات منطقهای فراهم میکند.
وی با بیان اینکه منطقه قفقاز منطقهای ویژه است، گفت: قره باغ همواره پس از فروپاشی شوروی و استقلال جمهوریهای آذربایجان و ارمنستان از شوروی به عنوان نقطه درگیری بوده است.
عراقچی گفت: پس از شروع جنگ و اشغال مناطق قره باغ، گروه مینسک متشکل از تعدادی از کشورها به ریاست مشترک آمریکا، روسیه و فرانسه برای حل و فصل این اشغال شکل گرفت، ولی این گروه در پیدا کردن یک راه حل عادلانه ناکام و ناتوان ماند.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای موضع منطقی خود را که همان مخالفت با اشغال بود همواره اعلام کرد و حتی در آن مقطع کمکهای بسیاری به جمهوری آذربایجان شد و شهدایی از ایران نیز در آن منطقه تقدیم شد.
عراقچی افزود: کشورهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان ترجیح دادند که این بحران را از طریق گروه مینسک دنبال کنند و با ناتوانی این گروه در حل این بحران، جنگ مجددی در سال جاری آغاز شد.
معاون وزیر امور خارجه ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران از ظرفیتهای خوبی برخوردار بوده و هست و همواره از این ظرفیت خود برای حل این مناقشه استفاده کرده است.
وی با تاکید بر اینکه در طول این جنگ، جمهوری اسلامی ایران بر مخالفت با این جنگ و اشغال مناطق جمهوری آذربایجان تاکید و این اشغالگری را محکوم کرده است، افزود: امضای ساخت سد خداآفرین میان ایران و دولت جمهوری آذربایجان در حالی که این سد در مناطق اشغالی بود، نشان دهنده مخالفت جدی ایران با اشغالگری ارمنستان و عدم مشروعیت این اشغالگری بود.
عراقچی با بیان اینکه هم اکنون این سند آبگیری شده و به سمبلی به روابط ایران و جمهوری آذربایجان تبدیل شده است، اظهار داشت: در این سالهای روابط ایران و جمهوری آذربایجان از شکوه خوبی برخوردار بود و تردد میان دو کشور به سطح قابل توجهی رسیده است.
وی با بیان اینکه جمهوری آذربایجان از جمله همسایههای مهم و تاثیرگذار ایران به ویژه در سالهای تحریم بوده است افزود: در طول دوران سخت تحریم، روابط اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان بدون کمترین تغییر ادامه داشته است.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه، اظهار داشت: موضع اصولی جمهوری اسلامی آزادی سازی مناطق اشتغالی قره باغ بوده و هست و به صورت شفاف این موضع را نیز اعلام کرده است.
عراقچی گفت: پس از آغاز مجدد جنگ، جمهوری اسلامی به صورت فعالانه برای حل این مشکل وارد میدان شد و با تبیین طرحی به دنبال حل این موضوع برآمد و این طرح را به طرفهای مختلف در میان گذاشت.
وی با بیان اینکه طرح صلحی که امضا شده تقریبا مشابه طرحی بود که ایران ارائه کرده است، گفت: توقف مخاصمات، آزادی سازی مناطق و بازپس گیری مناطق اشغالی و تعلق این مناطق به جمهوری آذربایجان و شروع گفتگو برای رسیدن به یک راه حل پایدار با حفظ حقوق مردم از جمله اصولی ایران است که در این بیانیه صلح نیز آمده است.
معاون وزیر امور خارجه تاکید کرد: چیزی که در نهایت در منطقه شکل رفت بسیار نزدیک به طرح جمهوری اسلامی بود و به همین دلیل با استقبال ما مواجه شد.
عراقچی گفت: طرحی برای ثبات منطقه به عنوان ۳+۳ معروف شد که با رویکردی منطقهای به دنبال رسیدن به آرامش در منطقه است.
معاون وزیر امور خارجه اظهار داشت: سیاست خارجی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران بر اساس رهنمودهای رهبر معظم انقلاب و تدابیر و رهنمودهای ایشان در ۱۷ ربیع الاول امسال بوده و همواره بر این مبنا حرکت کرده است.
وی با بیان اینکه ضرورت آزادسازی مناطق اشغال مبتنی بر اصل غیرقابل قبول تغییر مرزها مورد تاکید قرار گرفته است، گفت: با هرگونه تغییر در مرزهای منطقه و تهدید حاکمیت کشورها و هرگونه بازیگری کشورهای فرامنطقهای مخالف هستیم که این نگرانیهای جمهوری اسلامی ایران به طرفهای مختلف اعلام شده است.