«اطلسیهای لگدمال شده» روی صحنه میرود/استمرار اجرای نمایش عروسکی زمینهساز رشد این هنر است
- سرانجام تئاتر کشور پس از نزدیک به یکسال تعطیلی در آستانه برگزاری سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر بازگشایی شد، اتفاقی که در دو ماه پایانی سال شاید تفاوتی برای اهالی هنر نمایش نداشته باشد اما می توان به آینده این بازگشایی در سال آتی امیدوار بود.
بازگشایی تئاتر در تابستان هم نتوانست بار سنگین شکست تولیدات تئاتری را جبران کند و این هنر همزمان با امیدواری تازه اهالی تئاتر بار دیگر به دلیل شیوع بیماری کرونا در موج سوم تعطیل شد، اتفاقی که بار دیگر مخاطبان را به تماشای آنلاین تئاتر سوق داد.
«اطلسی های لگدمال شده» روی صحنه میرود
«اطلسی های لگدمال شده» به نویسندگی تنسی ویلیامز و کارگردانی پوریا پورهمدانی از روز یکشنبه ۱۰ اسفند ماه ساعت ۱۷:۳۰ در خانه نمایش مهرگان روی صحنه میرود.
مجتبی کریمی، سارا جودت، فرید گلریز، مهران محجوب، مینا نوجوان، رسول عابدی، نیلوفر دلیر در این اثر به ایفای نقش میپردازند.
از دیگر عوامل این اثر میتوان به دراماتورژ: پویا پورهمدانی، تهیه کننده و مدیرتولید: مجید یارندی پور، دستیار کارگردان: امیرعلی خدیور، طراح گریم: پرتو راستینه، طراح لباس: آرزو باحور، طراح صحنه: آرش خمسه، نور و صدا: اوستا زادسر، منشی صحنه: نگین وکیلی، مدیرصحنه: محمد قدوسی، دستیار صحنه: محمد تواب اکبری، روابط عمومی: فاطیما جواهری، مشاور رسانهای: سیدمحمدصادق سیادت اشاره کرد.
در خلاصه داستان نمایش «اطلسیهای لگدمال شده» آمده است: خانم سیمپل که یک خرازی دارد عاشق اطلسی هایش است تا اینکه یک روز به مغازه خود میآید و متوجه میشود یک مرد غریبه آنها را از بین برده است ...
علاقه مندان جهت خرید بلیت این نمایش که از ۱۰ اسفندماه هر روز ساعت ۱۷:۳۰ در سالن شماره دو خانه نمایش مهرگان روی صحنه میرود، میتوانند از طریق سایت تیوال و یا گیشه خانه نمایش مهرگان به آدرس خیابان انقلاب، خیابان خارک، بن بست اول، پلاک ۵ اقدام کنند.
استمرار اجرای نمایش عروسکی زمینهساز رشد این هنر است
قادر آشنا مدیرکل هنرهای نمایشی در آستانه برگزاری هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران - مبارک پیامی را منتشر کرد.
متن پیام قادر آشنا به شرح زیر است:
«جشنواره نمایش عروسکی به عنوان مهمترین رویداد تخصصی نمایش عروسکی ایران در میان هنرمندان اهالی شریف این گونه نمایشی جایگاهی وجیه و ارزنده دارد.
در سالی که گذشت همانند رویدادهای مشابه در جهان، این رویداد نیز دستخوش بحرانهایی شد که تلخترینشان درگذشت هنرمند فقید سرکار خانم گلزار محمدی دبیر دلسوز و ارجمند این دوره از جشنواره بود. هنرمندان پرتلاش ایران و نمایشگران ارجمند عروسکی سراسر کشور اما با همتی بلند و عزمی استوار مسیر دشوار تولید آثار ارزشمندشان را با امید و تلاش دو چندان ادامه دادند تا چراغ پرفروغ نمایش را نورافشانتر و پر تلالوتر از پیش فراروی مخاطبانشان بر دستان استوار بگیرند.
امید که این همت و اراده بپاید و صحنههای دلنشین نمایش عروسکی کشور همواره پویا و پررونق باشد. بیگمان استمرار در اجرای نمایش عروسکی در طول سال و پیوستگی جریان این گونه ارزنده نمایش بر صحنههای تئاتر کشور و ارتباط پیوسته آن با مخاطبین رخداد مبارکی است که میتواند زمینهساز رشد و پویایی هرچه بیشتر نمایش عروسکی کشور باشد.
حضور و هنرنمایی ارزنده همه شما هنرمندان عزیز و تلاش شایسته دست اندرکاران و حامیان برگزاری هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران- مبارک را ارج مینهم و از پروردگار مهربان برای همهگان توفیق و سربلندی آرزو دارم.»
دسترسی مخاطبان به آثار جشنواره عروسکی در همه روزهای جشنواره
مهدی حاجیان دبیر اجرایی هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران - مبارک توضیح داد: به منظور دسترسی سهلتر مخاطبان به نمایشهای این دوره از جشنواره، تمام آثار شرکتکننده در بازه زمانی جشنواره از ۱۰ تا ۱۷ اسفند ماه در ۴ سامانه میزبانِ آثار قابل دسترسی هستند. به این معنا که تمام آثار در طول برگزاری جشنواره پخش میشوند و به همین دلیل جدول نمایش آثار نداریم.
حاجیان ادامه داد: مخاطبان عزیز فقط برای دیدن نمایشهای صحنهای جشنواره باید بلیت تهیه کنند یا از کدهای مخصوص استفاده کنند ولی تماشای نمایشهای بخشهای فضای باز، محیطی، سنتی، ایدههای نو و فضای مجازی رایگان است.
حاجیان در پایان بیان کرد: تلاش بر این است که نمایش آثار از ساعت ۱۸ روز یکشنبه ۱۰ اسفند ماه آغاز شود و این نمایشها تا ساعت ۱۸ روز یکشنبه ۱۷ اسفند ماه، یعنی تا پیش از آغاز اختتامیه، قابلیت استفاده و دسترسی را دارند.
هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران - مبارک با یاد زنده یاد گلزار محمدی، دبیر فقید این جشنواره و با دبیری اجرایی مهدی حاجیان با بهرهگیری از ظرفیتهای فضای مجازی دهم تا هفدهم اسفند سال جاری برگزار میشود.
معاون هنری به «مبارک» پیام داد/ رونمایی از پوستر نمایشگاه عکس
پیام سید محمد مجتبی حسینی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رونمایی از پوستر نمایشگاه عکس جشنواره نمایش عروسکی تهران - مبارک ۲ خبر از این رویداد هستند.
سید محمد مجتبی حسینی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با انتشار پیامی به هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران - مبارک، عروسکها را تبلور اسطورههای دیروز و تجسم رویاهای فردا دانست.
متن پیام معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به شرح زیر است:
«به آرمان و آرزو زیستن، غایت بندگیست که انسان، فرزندِ فروزنده امید و جانِ جویای جاودانگیست. شور عارفانهای که آیهآیه، مخلوق را به خالق شبیه میکند و نشاط آفرینش را تازه میدارد. عروسکها و پیکرکها، زاده همین خداباوری و خداوارگیست. حقیقتهای برساختهای که از کهنروزگاران تا به روزگار ما، در سور و سوگ، سهمی داشتهاند و بیاندک توقعی، شریک غمها و شادیها بودهاند. عروسکها، تبلور اسطورههای دیروز و تجسم رویاهای فردایند. خلق شدهاند تا یادآور زیباییها و کاشف فضیلتها باشند که به سادگی و صداقت و خوشباوری زیستن شاید از جهان؛ قرارگاه معصومانهتری بیافریند.
جشنواره تئاتر عروسکی هجدهمین هنگامه خود را با تاکید بر کشف خلاقیتهای فردی و کنشهای جمعی کودکان پشت سر میگذارد. در این دوره با مرور ظرفیتهای نمایش عروسکی در کارنامه تئاتر سنتی و بهرهگیری از گنجینه تجربی این نوع هنری، جنبههای تعاملی و الگوهای تکاملی تئاتر عروسکی در شیوههای تولیدی و شگردهای اجرایی مورد تاکید قرار گرفته است و به ضرورت دشواریها و احتیاط روزگار کرونا، بسیاری از بسترهای اجرایی و آموزشی در فضای رسانهای تدارک دیده شده است که قطعا بنا به حُسن سلیقه و دانش متولیان به مقصد رضایت و اقناع هنرمندان و مخاطبان منتهی خواهد شد. آن چه در جشنواره هجدهم اتفاق میافتد بیش و پیش از هر چیز مرهون مهر و مسئولیت دبیر جانآگاهش «گلزار محمدی» است که خاطره عاشقانه زیستنش در جهان عروسکها برای ما به یادگار باقی ماند و دستمریزاد به همکارانش که با زندهنگهداشتن نام و نشان آن هنرمند فقید نگذاشتند لبخند از لبان عروسکها دور شود.
روزی را آرزو میکنم که عروسکها و پیکرکهای ایرانی، سفیران شایسته فرهنگ و هنر این سرزمین در رفیعترین رویدادها و صحنههای جهان باشند. ایمان دارم که به چنین پویش و چنین جوشش ِ به غایت همدل و همدست، راه دوری نخواهد بود که: «آری به اتفاق جهان میتوان گرفت.»
پوستر نمایشگاه عکس جشنواره نمایش عروسکی رونمایی شد
پوستر نمایشگاه عکس هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران - مبارک شنبه ۹ اسفند در مجموعه تئاتر شهر رونمایی شد.
در این برنامه مهدی حاجیان دبیر اجرایی هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران - مبارک، از حاضران قدردانی و از آنان دعوت کرد در مراسم افتتاح رسمی نمایشگاه عکس جشنواره که امروز یکشنبه ۱۰ اسفند ماه در خانه هنرمندان ایران برگزار میشود، حضور داشته باشند.
همچنین امیر عابدی مدیر بخش عکس این دوره از جشنواره که طراحی پوستر آن را هم بر عهده داشته است، با گرامیداشت یاد و خاطره گلزار محمدی دبیر فقید این جشنواره و نیز زنده یاد محمدرضاالوند توضیحات کوتاهی درباره پوستر این نمایشگاه ارایه کرد.
وی با قدردانی از حاضران در این برنامه افزود: معمولا در طراحی پوستر به سمت گرافیک میرویم ولی من این پوستر را با بهرهگیری از عکس یک عروسک که خودم آن را عکاسی کردهام، طراحی کردم.
عابدی یادآور شد: در دورههای گذشته جشنواره نمایش عروسکی، بخش عکس تعریف نشده بود و به نمایندگی از عکاسان تئاتر از همراهی مرکز هنرهای نمایشی و معاونت هنری در برگزاری نمایشگاه عکس هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی قدردانی میکنم.
در این برنامه کوتاه سیدمحمدمجتبی حسینی معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاداسلامی، قادر آشنا مدیر کل هنرهای نمایشی، حسین مسافر آستانه، سعید اسدی، محمدمهدی بهداروند و تعدادی از مدیران ستاد برگزاری جشنواره حضور داشتند.
نمایشگاه عکس این دوره از جشنواره نمایش عروسکی امروز یکشنبه ۱۰ اسفند ماه به طور رسمی در گالری میرمیران خانه هنرمندان ایران افتتاح میشود. مدیریت بخش عکس این دوره از جشنواره بر عهده امیر عابدی است.
هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران - مبارک با یاد زندهیاد گلزار محمدی دبیر فقید این جشنواره با دبیری اجرایی مهدی حاجیان و با بهرهگیری از ظرفیتهای فضای مجازی از امروز دهم اسفند آغاز میشود و تا هفدهم همین ماه ادامه دارد.
«دو نمایشنامه تک نفره» منتشر شد/ تقدیم کتاب به امیرکاووس بالازاده
کتاب «دو نمایشنامه تک نفره» نوشته مشترک داریوش نصیری و مرتضی وکیلیان با موضوع شاهنامه، شهدای گمنام و بمباران شیمیایی و با تقدیم به زنده نام امیرکاووس بالازاده از سوی نشر هنر سرخ به چاپ رسید.
این اثر شامل ۲ نمایشنامه تک نفره با نام های «رستم و سهراب» و «مرگ به فاصله یک نفس» است که داریوش نصیری «مرگ به فاصله یک نفس» را به عنوان بازیگر و کارگردان با استفاده از شیوه های اجرایی نمایش های ایرانی و آمیخته کردن آن با سایر گونه های نمایشی (شیوه برشت و تئاتربی چیز) در سال های ۸۹ - ۸۸ در قالب موسیقی- نمایش در تماشاخانه سنگلج، تالار اندیشه، فرهنگسرای نیاوران و جشنواره بین المللی موسیقی فجر روی صحنه برده است.
همچنین این اثر نمایشی از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷ میلادی به عنوان یک اثر مونودرام نیز با بازی و کارگردانی نصیری در کشورهای ارمنستان (ایروان)، ترکیه (استانبول)، مالزی (کوالالامپور)، امارات متحده عربی (دبی و ابوظبی)، روسیه (مسکو و سنت پطرزبورگ) اجرا شد.
نمایش «رستم و سهراب» نیز در دومین جشنواره سراسری تئاتر تک نفره در سال ۱۳۸۹ حائز جوایز رتبه دوم نمایشنامه نویسی، رتبه سوم بازیگری مرد، تقدیر در موسیقی و جزو پنج اثر برگزیده جشنواره شده است..
در بخشی از مقدمه این اثر درباره ویژگی های اجرایی یک مونودرام چنین نوشته شده است: تئاترتک نفره یا مونودرام یعنی نبرد بازیگر با خودش روی صحنه. تئاتر تک نفره یعنی حرکت روی لبه تیغ. با کوچکترین لغزش، بازیگر به قعر «دره نابازیگری» سقوط می کند. ایستایی او برای نشان دادن قدرت بدنی و تمرکزش همچون کشمکش کشتی گیری با یک حریف خیالی است. حریفی که از ذهن خود می زاید و با نفس خود به آن جان می بخشد. حریفی که خودش را یکبار دیگر در آن متولد می کند و باز همچون ماری دو سر در دل خود می پیچد.
کتاب «دو نمایشنامه تک نفره» در ۳۶ صفحه توسط نشر هنر سرخ به چاپ رسیده و توزیع شده است.