مواضع برجامی دولت بایدن و میراث دونالد ترامپ
- شرایط حساس بر سر برجام از زمان خروج آمریکا از این توافق بیشتر شد و روز به روز شدت گرفت.
بدعهدی آمریکا و اروپا در برجام و سپس خروج واشنگتن از این توافق، عامل اصلی چالش های پیش آمده است و در این میان هیچ عامل مثبت دیگری نقش آفرینی نکرد تا مقابل غرب بایستد.
اگر جامعه جهانی با تبلیغات منفی که غرب علیه ایران به راه انداخته است موافق است که برجام مانع دستیابی ایران به سلاح هستهای شده است و این دستاورد برای آنها مهم است وظیفه همه کشورهای دنیاست که از اقدامات مخرب آمریکا و اروپا جلوگیری کند.
بسیاری از کشورهای دنیا با وجودی که اعتقاد دارند آمریکا باعث تضعیف و نابودی برجام است، اما دست روی دست گذاشتهاند و واکنشی از خود نشان نمیدهند در حالی که آمریکای کنونی آمریکای قبلی نیست و افول قدرت آن برای همگان آشکار شده است.
وجود رییس جمهوری، چون دونالد ترامپ در آمریکا که در طول چهار سال ریاست جمهوری، چهره واقعی آمریکا را برای جهان آشکار کرد، این نیاز در دنیا به وجود آوده است که سیاستهای آمریکا در جامعه جهانی نه تنها سازنده نبوده بلکه ویرانگر بوده است و اکنون نباید به سیاستهای غرب اعتماد و اکتفا کرد.
آمریکا در دوران جو بایدن با چالشهای بسیاری روبرو است که مهمترین آن را باید کرونا دانست.
آمریکا با وجود باصطلاح ابرقدرتی نتوانسته است این بیماری را مهار کند و شاهد آن نیز جان باختن روزانه بین ۲ تا ۴ هزار نفر بر اثر ویروس کروناست که اکنون جمع کشته شدگان بیش نیم میلیون نفر رسیده است.
تعداد مبتلایان نیز به ۳۰ میلیون نفر نزدیک شده و این در حالی است که واکسنهای ساخته شده نیز نتوانسته است این ویروس را در آمریکا مهار کند.
یکی از پرسشهایی که اکنون مطرح میشود این است که با وجود ضعف و افول قدرت آمریکا، چرا بایدن همچنان به چالش در برجام با ایران پایان نمیدهد و به تعهدات خود باز نمیگردد؟
پاسخ به این پرسش ساده است؛ یکی از دلایل این اقدام این است که آمریکا نمیخواهد خود را ضعیف نشان دهد برای همین است که تلاش میکند با وجود ضعف شدید راهبردی خود را همچنان سرپا نگهدارد در حالی که وضعیت متزلزل جو بایدن آشکار کننده وضعیت سیاستهای نابسامان آمریکاست.
میراثی که ترامپ از خود بجا گذاشته، باعث شده تا ضعیفترین دولت در آمریکا شکل بگیرد، دولتی که خود را با دوپینگ سرپا نگه داشته است، اما عوارض این دوپینگ به زودی آشکار خواهد شد.
اکنون با اقدامی که ایران در خروج از اجرای پروتکل الحاقی که البته آن را داوطلبانه اجرا میکرد و هیچ اجبار و الزامی در اجرای آن نداشت، آمریکا و اروپا را سراسیمه کرده و به دست و پا زدن انداخته است.
با این وجود غرب همچنان بر روی سیاست فشار و تهدید متمرکز است تا شاید ایران را بتواند وادار به بازگشت کامل به تعهدات خود کند.
در چنین شرایطی که مسئله برجام حساسیت برانگیز شده و به اعتقاد آمریکا و اروپا نزدیک به نقطه جوش رسیده است، وظیفه جامعه جهانی باید وادار کردن غرب به پایان دشمنیهای علیه ایران و بازگرداندن آمریکا و اروپا به برجام باشد.
ایران سیاست خود را در قبال توافق هستهای اعلام کرده است، عمل در مقابل عمل، آمریکاییها به طور کامل به برجام بازگردند ایران نیز به تعهدات خود باز خواهد گشت.
همگان میدانند که جو بایدن حتی اگر موافق بازگرداندن آمریکا به برجام باشد، عواملی وجود دارد که او را تاکنون برای این کار منع کرده است.
لابیهای صهیونیستی اصلیترین و مهمترین نقش را در این مسئله دارند.
صهیونیستها همواره از هر گونه سیاستی که علیه ایران شکل بگیرد حمایت میکنند و خود عامل بروز تنشها با ایران هستند.
دروغ بزرگ حرکت ایران به سوی ساخت سلاح هستهای از سوی رژیم صهیونیستی مطرح شد و باعث شد تا فشارهای اقتصادی و تهدیدات علیه ایران شکل بگیرد، در حالی که فعالیتهای هستهای رژیم صهیونیستی غیر صلح آمیز است و هم اکنون این رژیم دارای صدها کلاهک هستهای است.
آمریکا، اروپا و رژیم صهیونیستی مجبور به تحمل هستند و اگر میخواهند این تحمل سخت نشود باید تحریمها را لغو کنند، خروج ایران از اجرای پروتکل الحاقی آخرین واکنش نخواهد بود.