سازوکار باشگاه کشور‌های تحریمی برای خنثی‌سازی تحریم‌های رژیم آمریکا/ شناسایی ۲۰ کشور

8:00 - 10 اسفند 1399
کد خبر: ۷۰۵۰۱۲
دسته بندی: سیاست
وزیر پیشین امور خارجه کشورمان گفت: در حال حاضر در شورای سیاست‌گذاری مقابله با تحریم، در حال بررسی و طراحی هستیم تا باشگاه مقابله با تحریم را در یکی از بدنه‌های رسمی و نهادی جمهوری اسلامی ایران به تصویب برسانیم و بعد از تصویب یک ساختار اداری، سیاسی و بین‌المللی برای آن تعریف شود.
منوچهر متکی در گفت‌وگو با میزان، در خصوص ساختار باشگاه کشور‌های تحریمی برای مقابله با تحریم‌های ظالمانه آمریکا اظهار داشت: از مدتی قبل، یعنی از مجلس دهم، یک ایده‌ای توسط برخی از مراکز پژوهشی و برخی از افراد و جوانان انقلابی، در خصوص نحوه برخورد با موضوع تحریم‌ها مطرح شد که بعد‌ها تحت عنوان باشگاه مقابله با تحریم بر سر زبان‌ها افتاد.
 
وی افزود: این مجموعه از یک هیئت سیاست‌گذاری و یک شورای سیاست‌گذاری برخوردار است که موضوع نحوه مقابله با تحریم‌های ظالمانه آمریکا را مورد بررسی قرار می‌دهد.
 
وزیر پیشین امور خارجه با اشاره به جلسات مختلف این مجموعه طی ۲ سال گذشته، اضافه کرد: اقداماتی را که به صورت جمعی می‌توان در مقابله با تحریم انجام داد، می‌شود از سوی این مجموعه ساماندهی و برای این کار اقدام به جمع‌آوری اسامی کشور‌هایی کرد که آن‌ها هم به نوعی همانند جمهوری اسلامی ایران از سوی آمریکا، مورد تحریم قرار گرفتند؛ بیش از ۲۰ کشور فهرست شدند.
 
متکی تصریح کرد: ایده، براساس این فکر شکل گرفت که ما در موضوعات سیاست خارجی و مناسبات بین‌المللی، باید از ۲ ابزار دیپلماسی و ظرفیت‌های دیگری که در اختیار داریم، استفاده کنیم. طبیعی است که ما به لحاظ خودمان به عنوان جمهوری اسلامی، مواضع‌مان را نسبت به تحریم‌های ظالمانه و اقدامات آمریکا همواره مطرح کردیم.
 
این دیپلمات خاطرنشان کرد:، اما اگر این کار با یک یارگیری بین‌المللی و تشکیل یک مجموعه بین‌المللی توأم شود، می‌تواند از قوام و تاثیرگذاری بیشتری برخوردار باشد. به همین دلیل کشور‌ها فهرست شدند و اولویت‌هایی بین آن‌ها تعیین و بنا شد که اگر مجموعه باشگاه مقابله با تحریم را یا در حوزه مجلس یا در حوزه دولت و یا در حوزه‌های دیگر تصمیم‌سازی کشور، ثبت و ضبط کنیم، مأموریت مسئولینی که برای این باشگاه تعریف می‌شوند، این خواهد بود که با کشور‌های دیگر مورد تحریم واقع شده وارد گفت‌وگو شوند و یک ساز و کار بین‌المللی را تاسیس کنند تا مقابله با این تحریم‌ها را به صورت جمعی پیگیری شود.
 
وی با بیان اینکه بخشی از این مقابله با تحریم، سیاسی، بخشی از آن اقتصادی و بخشی هم تبلیغاتی است، گفت: در حوزه سیاسی، ایجاد این اراده در بین کشور‌هایی که تحریم شدند، مبنی بر این که تحریم‌ها ظالمانه است و باید با آن برخورد کرد، نکته بسیار مهمی است که کشور‌ها باید روی آن اتحاد کنند.
 
متکی ادامه داد: مبارزه اقتصادی یعنی راه‌هایی که می‌شود به خنثی‌سازی تحریم‌های آمریکا دست زد. بخشی از این خنثی‌سازی در روابط دوجانبه کشور‌های مورد تحریم و بخشی از آن هم در ساز و کار‌های منطقه‌ای و بین‌المللی تعریف می‌شود که می‌تواند به لحاظ اقتصادی، مورد تصویب قرار بدهند.
 
وی اضافه کرد: مثلا ایران در مجموعه اوراسیا، کشور‌های آفریقایی در مجموعه خودشان و کشور‌های شرق آسیا در قالب‌های دیگر، می‌توانند اثرگذاری تحریم‌ها را در مناسبات تجاری، اقتصادی و فعالیت‌های بازرگانی خود، به حداقل و یا اگر می‌توانند، به صفر برسانند.
 
وزیر پیشین امور خارجه افزود: به لحاظ تبلیغاتی، بخش‌های مرتبط با دیپلماسی عمومی کشورها، برای اینکه به افکار عمومی جهان منتقل کنند که تحریم‌ها یک تصمیم ظالمانه است، بسیج بشوند.
 
این دیپلمات با بیان اینکه در این دیپلماسی هدف این است که ایران هم حوزه امنیتی آن کشور‌ها بشود و بخشی از تصمیمات آن کشور‌ها را تحت تاثیر قرار بدهد، تاکید کرد: که بنظر من موضوع بسیار مهم در محسبات با این کشور‌ها است.

متکی گفت: جمهوری اسلامی سعی کرده است کشور‌هایی مثل عراق، سوریه و یا کشور دیگری که در سطح بالایی از همکاری با آن‌ها است را به عنوان حوزه امنیتی خود تعریف کند. من فکر می‌کنم اگر همین نگاهی که ما به بعضی از کشور‌ها و به عنوان حریم و حوزه امنیتی خودمان نگاه می‌کنیم، نگاه کنند، می‌توان با تحریم‌های ظالمانه و یکجانبه آمریکا مقابله کرد.
 
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر در شورای سیاست‌گذاری مقابله با تحریم، در حال بررسی و طراحی هستیم تا باشگاه مقابله با تحریم را در یکی از بدنه‌های رسمی و نهادی جمهوری اسلامی ایران به تصویب برسانیم و بعد از تصویب یک ساختار اداری، سیاسی و بین‌المللی برای آن تعریف شود و آن ساختار اجرایی مامور می‌شود برای اینکه امورات مربوط به اجرای تحریم را دنبال کند.
 
سفیر پیشین امور خارجه افزود: من فکر می‌کنم همان سیاستی که آمریکایی‌ها با دنیا دارند، یعنی سیاست هم فشار سیاسی – اقتصادی، هم فشار اقتصادی و تحریم‌ها، ما هم متقابلا باید همین کار را بکنیم. یعنی آمریکایی‌ها احساس کنند که در یک حرکت جمعی کشور‌های مقابلشان، خلع سلاح خواهند شد.
 
این دیپلمات با بیان اینکه اگر آورده جدیدی در محیط بین‌الملل در مقابله با تحریم‌های یکجانبه آمریکا که زمینه آن زیاد است، ایجاد کنیم، در این عرصه هم آمریکایی‌ها را شکست می‌دهیم، گفت: این می‌تواند به معنای خنثی‌سازی تحریم، سیاست‌های اعلامی مقام معظم رهبری باشد.
 
وی ابرازداشت: این موضوع با کمک مجلس شورای اسلامی، دولت و مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح شده است و ساختار دقیق آن ظرف یکی دو ماه آینده مشخص خواهد شد.
 
سفیر پیشین امور خارجه ابراز امیدواری کرد: ما با برخی از مجموعه‌های جمهوری اسلامی در ارتباط هستیم و امیدواریم که پیشنهاداتی که آماده کردیم، ظرف یکی دوماه آینده مورد بررسی قرار بگیرد که ما جایگاه رسمی و حقوقی این مجموعه را در کنار جایگاه NGO آن، متصل به بخشی از نظام جمهوری اسلامی داشته باشیم.
 
متکی در پایان خاطرنشان کرد: ما این ساختار را پس از نهایی شدن آن تعریف، معرفی و رونمایی خواهیم کرد و فعالیت‌های آتی آن را به اطلاع افکار عمومی می‌رسانیم.

برچسب ها: منوچهر متکی متکی

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *