حماسه بزرگ رزمندگان غیور لُر در دوران دفاع مقدس به روایت «تشنگان قلههای برفگیر»
ساسان ناطق در گفتوگو با پیرامون مضمون کتاب «تشنگان قلههای برفگیر» گفت: راوی کتاب تشنگان قلههای برفگیر بیشتر از آن که از خود بگوید، از انسانهایی گفته که روزگاری در کنار او برای حفظ عزت و استقلال کشور جنگیدند. البته بیشتر راویان دفاع مقدس اینگونهاند، آنان با گذر از «من» به «ما» میرسند تا ما بتوانیم به واسطه روایتها صدای رزمندگان دیگر را هم بلند و رسا بشنویم. چاپ دوم کتاب «تشنگان قلههای برفگیر» در ۱۰ فصل از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
وی به نگاه نویسنده در کتاب «تشنگان قلههای برفگیر» اشاره و بیان کرد: در کارهایی که از من منتشر میشود، انسان در کانون توجه قرار دارد؛ چراکه شناخت انسان میتواند به بیشتر سوالهای ما از چرایی و چیستی رویداد تلخ و سیاهی مثل جنگ پاسخ دهد. در «تشنگان قلههای برفگیر» هم به این مهم توجه کردهام تا خواننده با شناخت کامل از راوی و همرزمانش، آنچه را که میبیند و میشنود، بپذیرد و باور کند.
ناطق شیوه نگارش کتاب «تشنگان قلههای برفگیر» را مورد بررسی قرار داد و تاکید کرد: در کتاب «تشنگان قلههای برفگیر» توجه به جزئیاتِ رویدادها با عبور از گزارش صِرف، شناخت و شخصیتپردازی انسان پشت خاکریز، باعث میشود تصاویر ارائه شده از خاطرات دوران دفاع مقدس، تاثیرگذار و واقعی باشد.
نویسنده کتاب «آسمان مال من بود» پیرامون ادبیات دفاع مقدس بیان کرد: مصاحبه یک گفتوگوی دو طرفه و هدفمند است در این روش نویسنده میکوشد تصاویر ذهنی راوی را با شیوههایی که به آن تسلط دارد، پیش روی مخاطب قرار دهد. طی درست این مسیر و میزان دستیابی به آن، خاطرات جنگ را متفاوت میکند و اگرنه بیشتر خاطرات شبیه هم میشوند، به همین خاطر، سعی کردم با حفظ مستندات و صداقت راوی از اتفاقهای پیش رویش، تصاویری داستانی، اما واقعی ارائه بدهم تا پس از خوانده شدن، جایی در گوشه ذهن مخاطب بماند و او را شگفتزده کند.
وی ویژگی کتاب «تشنگان قلههای برفگیر» را ابراز و افزود: کتاب «تشنگان قلههای برفگیر» تصویری از زندگی بومی، شوخیها و غم و غصههای راوی کتاب و رزمندگانی است که بیشترشان بین ما نیستند، ولی با خاطراتی که روای از آنها گفته، پیش چشممان زنده هستند، به گونهای که گاهی گمان میکنیم این کتاب، خاطرات چند نفر دیگر هم است. ثابتی جوانی خودساخته و برآمده از زندگی سخت و عشایری روستاهای کهگیلویه و بویراحمد است که با روایتش از جغرافیای متفاوت جنگ، تصویری دردناک، اما واقعی را از شجاعت و شهادت همرزمانش برایمان به یادگار میگذارد؛ تصویری که غرورانگیز هم هست.
وی نحوه نگارش «تشنگان قلههای برفگیر» را مورد بررسی قرار داد و بیان کرد: روایت خاطرات یکی از راههای مبارزه با فراموشی است و انتشار خاطرات با تجربههای تازه و قرائتهای درست، بازتاباندن نور به بخشهای تاریک و ناگفتههای جنگ تحمیلی است؛ این کتاب هم تصویری کوچک از حماسه بزرگ رزمندگان غیور لُر است، اما هنوز تصاویر و صداهای نشنیده زیادی وجود دارد که باید از گنجینه خاطرات رزمندگان استان کهگیلویه و بویراحمد بیرون کشیده شود. این خاطرات دارایی ملتی است که در شرایطی سخت و نابرابر، خوب جنگیده و تاوان سختی برای آزادی خود پرداخته است.
نویسنده کتاب «سرباز نیار» به یکی از فصلهای جذاب کتاب «تشنگان قلههای برفگیر» اشاره و اظهار کرد: گذشتن از روی ارتفاع صعبالعبور و برفگیر «شیخمحمد» از نفسگیرترین فصلهای کتاب است. در این فصل رزمندهها قبل از رویارویی با دشمن، با طبیعت وحشی و کوهستانی پر از برف شیخمحمد میجنگند.
وی ابراز کرد: خاطرات ثابتی در یاسوج مصاحبه و نوشته شده بود، اما برای اینکه سر و شکل بهتری داشته باشد، به من واگذار شد. وقتی کار را خواندم، متوجه شدم بعضی از دوستان و همرزمان راوی را نمیشناسم و به همین میزان، جای بعضی چیزها هنوز خالی بود و باید جوابهای درست و قانعکنندهای برای آنها پیدا میکردم. برای همین، در چند نوبت با راوی صحبت کردم تا جنبههای ناشناخته رفتاری او و علت بعضی رویدادها را بهتر به خواننده منتقل کنم در این مسیر تلاش کردم مخاطبان کتاب، در کنار اتفاقات جنگ، راوی و جغرافیای زندگی او را هم بشناسد.
ناطق نقش مطبوعات در معرفی کتاب را مورد بررسی قرار داد و خاطرنشان کرد: اگر به مطبوعات به منزله سخنگویان جامعه نگاه کنیم، کتابهای خاطرات هم سخنگویان نسلی از مردمان جامعه هستند برای کشورشان جنگیدهاند؛ این کتابها باید حرفهای تازهای برای گفتن داشته باشند، چه تلخ چه شیرین چرا که تاریخ گذشته عبرتآموز است و ملتی که نخواهد عبرت بگیرد، دچار زیان میشود.