گزارش «نیوزویک» از اختلاف نظر سیاستمداران رژیم صهیونیستی درباره برجام
موضع گیری رژیم صهیونیستی در قبال برجام نقش تعیین کننده ای در آینده روابط تل آویو و واشنگتن در دوره ریاست جمهوری بایدن دارد.
خبرگزاری میزان -
– تماس اخیر «جو بایدن»، رییس جمهور آمریکا با «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی یک ماه پس از حضور در کاخ سفید، گمانه زنیهای زیادی در مورد آینده روابط «واشنگتن» و «تل آویو» شد.
«نیوزویک» در یادداشتی با اشاره به انگیزه های بایدن از تاخیر در برقراری تماس با نتانیاهو که میتوانست متاثر از انتقام جویی وی از حمایت و رابطه نزدیک نتانیاهو با جمهوریخواهان باشد یا عدم حمایت نتانیاهو از بایدن در یک سال گذشته یا شاید آشکار شدن اولویت مسائل غرب آسیا برای بایدن، موضوع مهم موضع گیری رژیم صهیونیستی در مورد رویکرد بایدن است.
یادداشت در ادامه به موضع گیری و اختلاف نظر میان مقامهای صهیونیست در مورد برجام اشاره میکند و مینویسد، اگرچه اسرائیل که اکنون به شدت درگیر مسائل اقتصادی ناشی از کروناست اما نتانیاهو بخش عمدهای از زمان نخست وزیری خود را درگیر موضوع برجام بوده و حتی میتوان او را عامل اصلی اختلال در اجرای این توافق از طریق دست زدن به اقدامهای پنهانی دانست.
نتانیاهو حتی پس از امضای توافق، به جای پذیرفتن آن، علنا علیه برجام موضع گیری کرد و با جمهوریخواهان کنگره در این مورد دست به تبانی زد.
این مخالفتها به جایی نرسید و توافق برجام در نهایت امضا شد اما خاطره این بی احترامی در ذهن متحدان و حامیان «باراک اوباما»، به عنوان رییس جمهور وقت آمریکا در زمان امضای توافق باقی ماند.
یادداشت در ادامه به پدیدآمدن فرصت برای نتانیاهو در پی ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» اشاره کرده و مینویسد، ترامپ که در پی لغو سیاستهای اوباما بود، بیش از هر چیزی آماده خروج از برجام بود.
دلیل تمایل ترامپ به خروج از برجام مشخص است، اما سوال بزرگتر حمایت نتانیاهو از این اقدام به عنوان ایده خوب بود.
از منظر نویسنده یادداشت، دکترین باصطلاح «فشار حداکثری» ترامپ شکست خورد و وی هرگز فرصت امضای توافق جدید و بهتر را نیافت؛ ضمن اینکه اقدامهای یکجانبه ترامپ مانند خروج از توافق اقلیمی پاریس، سبب شد تا کشورهای اروپایی دلیلی برای همراهی با وی در موضوع برجام نبینند.
علاقه مندی چین و روسیه به عنوان طرفین اصلی برجام به تعمیق روابط با ایران به موازات عدم تمایل به تحریمهای ترامپ علیه ایران را نیز باید مورد توجه قرار داد.
یادداشت در ادامه آورده است، ایران به خروج آمریکا از برجام با کاهش تعهدات اجرایی خود پاسخ داد؛ اکنون که دولت بایدن برای بازگشت به برجام ابراز تمایل کرده، اسرائیل دچار نگرانی شدید شده است.
شرایط نتانیاهو در حال حاضر بسیار پیچیده است؛ او که در چند سال اخیر تلاش کرده تا برجام را برای ساکنان و سیاستمداران اسرائیل، توافق بد جلوه دهد، باید در چهارمین انتخابات سراسری در ۲ سال گذشته شرکت کند؛ ضمن اینکه دادرسی پروندههای فساد قضایی اش نیز آغاز شده است.
در عین حال رقبایش به تبیین رویکرد خود در مورد برجام پرداخته اند؛ برعکس «گیدئون سار»، نامزد انتخابات پیش رو و رقیب پیشین نتانیاهو در حزب «لیکود»، «یائیر لاپید»، رییس حزب «یش عتید»، زمان را برای درگیر شدن با کابینه بایدن مناسب نمیداند.
«نیتزان هورویتز»، رییس حزب چپگرای «مرتز» نیز ضمن محکوم کردن موضع نتانیاهو در قبال برجام، مخالفت مانع تراشی نتانیاهو در مسیر بازگشت بایدن به توافق است.
نویسنده یادداشت در پایان با اشاره به تاکید مخالفان نتانیاهو بر فاجعه و شکست خورده بودن سیاست برجامی اش، نوشت، همانطور که تجربه «جیمی کارتر»، رییس جمهور آمریکا در ۴۰ سال پیش نشان میدهد، درگیر شدن با ایران تقریبا غیرممکن است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *