واکاوی رویکرد برجامی دولت آمریکا؛ بایدن و تیمش چه میخواهند؟
موضع گیری برجامی تیم جو بایدن برخلاف ادعاهای اولیه دستمایه یادداشتی در پایگاه تحلیل ریسپانسیبل استیت کرفت قرار گرفته است.
خبرگزاری میزان -
– پایگاه تحلیلی «ریسپانسیبل استیت کرفت»، در یادداشتی به بررسی روند احیای برجام پرداخته و این سوال را بررسی کرده که گام بعدی شامل چه چیزی خواهد بود.
این یادداشت با اشاره به بروز مشکلی در رویکرد «جو بایدن»، رییس جمهور آمریکا در قبال ایران که دلیلش مشخص نیست، آغاز شده است.
از این منظر تا زمانی که بایدن مسیر خود را اصلاح نکند، خطر از دست دادن برجام و بازگشت ۲ کشور به مسیر تنشها وجود دارد.
یادداشت در ادامه آورده است، بایدن در ماه نخست ریاست جمهوری خود به سرعت آسیب زنندهترین سیاستهای «دونالد ترامپ»، سلف خود در زمینههای آب و هوا، مهاجرت، مراقبتهای بهداشتی و ... را تغییر داد، اما سیاست وی در قبال ایران را بدون تغییر گذاشت؛ او تمامی تحریمهای علیه ایران را حفظ کرده و مبادلات دیپلماتیک را در حالت تعلیق باقی گذاشت.
به اعتقاد نویسنده یادداشت، بایدن همچنان به سیاست شکست خورده «فشار حداکثری» ترامپ ادامه میدهد در حالی که ظاهرا اقدامهای آزمایشی را برای از سرگیری گفت وگوهای دیپلماتیک با ایران انجام داد، نشریه «پولیتیکو» از ادامه بحث و اختلاف در میان دستیاران ارشد بایدن در مورد برجام خبر داد.
از نظر منطقی و قانونی، بایدن باید به توافقنامهای که به وی کمک کرده است،پیوندد؛ بحران کنونی از زمانی آغاز شد که ترامپ از برجام خارج شد؛ جالب است که بایدن در آن زمان، این اقدام ترامپ را به شدت مورد انتقاد قرار داد و آن را به عنوان بحران خودساختهای توصیف کرد که آمریکا، منطقه و جهان را ناامنتر میکند.
نویسنده در ادامه با اشاره به پایبندی کامل ایران به برجام تا سال ۲۰۱۸، زمان خروج آمریکا از این توافق، انتظار یک ساله برای رفع نقض توافق از سوی آمریکا و تاکید بر لغو اقدامهای کاهش تعهدات در صورت لغو تحریم ها، نوشت، در حالی که براساس ادعاهای بایدن در کارزار انتخاباتی پیش بینی میشد که وی سریعا به برجام بازگردد، در ماه نخست ریاست جمهوری بایدن، هیچ پیشرفتی اتفاق نیفتاد.
در عین حال، تیم بایدن تئوری اصلی «انطباق برای انطباق» خود را مطرح کردند که به معنای بازگشت ایران به تعهداتش پیش از آمریکاست.
از نگاه نویسنده یادداشت، شاید این شیوه از نظر تیم بایدن، اهرم فشاری باشد که میتواند ایران را به دادن امتیازهای بیشتر وادارد، اما باید توجه داشت که میتواند به سناریوی پاسخ متقابل ایران و ایجاد چرخهای خطرناک مانند آن چه در دوران ترامپ رخ داد و اخیرا نیز اتخاذ شده، منجر شود.
ضمن اینکه بازگشت سریع به برجام میتواند با دامن زدن به اختلافهای داخلی که بر مبارزه با شیوع کرونا تاثیر دارد، منجر شود.
هفته پیش «لس آنجلس تایمز» نیز به تیم بایدن توصیه کرده بود که با اعطای مجوز به «رابرت مالی»، فرصت برقراری کانال ارتباطی با تهران را فراهم کند.
ضمن اینکه واشنگتن باید پیشنهاد «محمد جواد ظریف»، وزیر خارجه ایران مبنی بر اقدام هماهنگ آمریکا و ایران برای بازگشت به برجام را به طور جدی بررسی کند.
«فرید زکریا»، تحلیلگر «سی ان ان» نیز هفته پیش به بایدن توصیه کرده بود که باید جسور باشد.
در نظرسنجی اخیر «واشنگتن پست» نیز ۷۵ درصد کارشناسان مسائل غرب آسیا از بازگشت آمریکا به برجام حمایت کردند.
نویسنده «ریسپانسیبل استیت کرفت» در پایان نوشت، در حالی که نگرانی دوره ریاست جمهوری ترامپ، کشیده شدن طرفین به جنگ بود اما در دوره بایدن نگرانی اصلی از بین رفتن توافقی است که به امضای قدرت های جهانی رسیده است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *