مهاجرت ستاره مربعها به نرم افزارهای پرداخت
بررسی تراکنشهای دی ماه ۹۹ نشان میدهد پس از قطع کارمزد ستاره مربعها از سوی بانک مرکزی و وزارت ارتباطات، شرکتهایی که سهم بالایی در ارائه این خدمات دارند با تغییر رویکرد به سمت نرم افزارهای پرداخت مهاجرت کرده اند.
خبرگزاری میزان -
_ روزنامه ایران نوشت: داستان ستاره مربعها یا همان کدهای USSD طی سالهای اخیر به یکی از مهمترین چالشهای نظام پرداخت تبدیل شده بود، هرچند پس از ورود جدی بانک مرکزی و وزارت ارتباطات ارائه خدمات ارزش افزوده محدود شد، اما با تغییر شیوه شرکتهای ارائه دهنده خدمت پرداخت، همچنان فعالیت این نحوه از پرداخت ادامه دارد.
در سالهای نه چندان دور ستاره مربعها با وجود هشدار کارشناسان و بانک مرکزی نسبت به ناامن بودن آن سهم عمدهای درپرداختهای کشور داشتند و خدماتی مانند پرداخت قبض و خرید شارژ تلفن همراه را پشتیبانی میکردند که بعداً این خدمات به حوزه نظرسنجیهای تلویزیونی هم راه یافت؛ روشی که میلیاردها تومان درآمد برای این ستاره مربعها به همراه داشت.
درواقع شرکتهای ارائه دهنده این خدمت درآن دوره ازمحل هر تراکنش ستاره مربعی کارمزد قابل توجهی دریافت میکردند، بهطوری که کارمزد هر تراکنش USSD برای شرکتها ۱۷۵ تومان بود که از این رقم مبلغ ۱۰۰ تومان برعهده شرکت صادرکننده قبض و ۱۵۶.۳ تومان برعهده بانک صادرکننده کارتی که با آن پرداخت انجام میشد، بود.
به دنبال حواشی بسیاری که توسعه ستاره مربعها بخصوص در برنامههای پرمخاطب صدا و سیما به همراه داشت و باعث شد برخی از مراجع تقلید نیز دربرابر آن موضع بگیرند، موجب شد تا بانک مرکزی در سال ۱۳۹۷ محدودیتهایی برای این تراکنشها اعمال کند که مهمترین آن حذف کارمزد ستاره مربعها بود. بدین ترتیب درشرایطی که شرکتهای بزرگ ارائه دهنده خدمات ستاره مربعی تا آن زمان درآمد هنگفتی از این راه داشتند، باید مسیر خود را تغییر میدادند.
تراکنش ۹۱ هزار میلیارد تومانی پرداخت قبض در سال ۹۸
براساس اطلاعات ارائه شده از سوی شرکت خدمات کارتی (شاپرک) که وظیفه نظارت بر شرکتهای ارائه دهنده خدمات پرداخت کشور را دارد، در سال گذشته در مجموع تعداد تراکنشهای کارتی کشور به ۲۶ میلیارد و ۷۱۷ میلیون فقره میرسد که ارزش این تراکنشها به ۳۱۹۳ هزار میلیارد تومان میرسد؛ در این سال سهم پرداخت قبض و خرید شارژ از میان سرویسهای سه گانه کارتی (شامل خرید کالا، قبض و شارژ و مانده گیری) در تعداد تراکنشها ۱۱.۳۳ درصد و در مبلغ تراکنشها ۲.۸۷ درصد بوده است. بدین ترتیب دراین سال بیش از ۳ میلیارد و ۲۷ میلیون تراکنش برای پرداخت و قبض و خرید شارژ عملیاتی شده است که ارزش مبلغی آن به بیش از ۹۱ هزار میلیارد تومان میرسد. از سوی دیگر با توجه به این که عمده خدمت پرداخت قبض و شارژ بخصوص از طریق ستاره مربعها از طریق ابزار موبایلی و در میان ابزار کارتخوان و اینترنتی صورت میگیرد، شاهد سهم قابل توجه موبایل هستیم. در سال گذشته ۵.۶۴ درصد از تعداد تراکنشهای کارتی با ابزار موبایل انجام شده و بدین ترتیب بیش از ۱.۵ میلیارد تراکنش موبایلی داشتهایم. سهم موبایل در ارزش تراکنشها نیز ۳۲ صدم درصد اعلام شده که براین اساس ارزش تراکنشهای صورت گرفته از طریق موبایل در سال گذشته نیز به بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان میرسد.
بررسی تراکنشهای دی ماه ۹۹
باوجود اعمال محدودیتهایی که از سوی بانک مرکزی بر فعالیت کدهای دستوری انجام شد، بررسی تازهترین گزارش شاپرک که تراکنشهای دی ماه سال جاری را نشان میدهد همچنان گویای تداوم فعالیت کدهای دستوری است، هرچند طی ماههای اخیر از سهم ابزارهای موبایلی و اینترنتی کم و به سهم ابزار کارتخوان افزوده شده است، اما همچنان ارقام قابل توجهی از این طریق جابهجا میشود؛ در بخش خدمات ارائه شده نیز همین وضع وجود دارد، بهطوری که پرداخت قبض و خرید شارژ نیز باوجود کاهش درمقایسه با قبل بخشی از تراکنشهای کارتی کشور را به خود اختصاص میدهد.
اطلاعاتی که در گزارش دی ماه شاپرک منتشر شده نشان میدهد دراین ماه درمجموع بیش از ۲.۷ میلیارد فقره تراکنش انجام شده که ارزش آن به بیش از ۴۵۶ هزار میلیارد تومان میرسد. دراین ماه سهم پرداخت قبض و خرید شارژ در تعداد تراکنشهای کارتی ۸.۴۱ درصد بوده که با این حساب بیش از ۲۳۵ میلیون فقره تراکنش دراین بخش صورت گرفته است؛ از نظر مبلغی نیز سهم پرداخت قبض و شارژ ۲.۴۴ درصد بوده که نشان دهنده ارزش بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومانی این بخش است.
همچنین در دی ماه سال جاری، تعداد تراکنشهایی که از طریق موبایل انجام شده به بیش از ۱۰۸ میلیون فقره با ارزش بیش از ۱۰۲ میلیارد تومان میرسد. حال پرسش مهم این است که چرا پس از حذف کارمزد کدهای دستوری، همچنان تراکنشهای پرداخت قبض و خرید شارژ تداوم داشته است و حتی برخی از شرکتها تبلیغات خود را دراین زمینه ادامه میدهند.
تغییر رویکرد ستاره مربعها
پساز آن که کارمزد ستاره مربعها حذف شد، شرکتهایی که سهم بالایی در ارائه این دست از خدمات داشتند، همچنان و البته با یک تغییر رویکرد آن را دنبال میکنند؛ درواقع این شرکتها با دو تغییر مهم همچنان سودآوری بالایی دراین بخش دارند.
نخستین تغییر که باعث شده است تا همچنان بخشی از تراکنشهای کارتی کشور به این بخش اختصاص داده شود و برخی شرکتها درباره آن تبلیغ میکنند، سودی است که از تخفیف بهدست میآورند؛ برخی از شرکتها طی قراردادهایی که با ارائه دهندگان خدمت دارند خدمت را برای مثال شارژ موبایل را با چند درصد تخفیف دریافت میکنند و آن را به قیمت رسمی به مشتری میفروشند و دراین میان سود قابل توجهی به دست میآورند که گاه از کارمزدی که قبلاً دریافت میکردند نیز بالاتر است.
رویکرد دیگری که این شرکتها دنبال کردهاند، مهاجرت از کدهای دستوری به اپلیکیشنهای پرداخت است. بر همین اساس از سال گذشته به جای تبلیغ کدهای دستوری شناخته شده و ستاره مربعها، اکنون اپهایی هستند که جای آنها را گرفتهاند. این اپها با توسعه خدمات پرداختی که به مشتریان ارائه میدهند بازار بزرگی به دست آوردهاند.
این درحالی است که پرداخت قبض تعریف گستردهای نیز دارد، بهطوری که علاوه بر قبوض مصرفی آب، برق و... پرداخت حق بیمه تأمین اجتماعی و حتی خرید بیمه نامه را نیز شامل میشود.
بدین ترتیب با توسعه اپلیکیشنهای پرداخت، باید تعداد و مبلغ تراکنشهای آنها را علاوه بر ابزار موبایل در ابزار اینترنت هم جستوجو کرد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *