خواص کدام زیتون بیشتر است؛ سبز یا سیاه؟
- نمناک نوشت: زیتون یکی از میوههای شناخته شده و مفید برای سلامتی است. با این حال، بیشتر مردم با فواید سلامتی زیتونهای سبز آشنا هستند، اما بیشتر آنها هیچ نظری در مورد وجود زیتونهای سیاه ندارند. اما آیا میدانید که زیتونهای سبز و هم زیتونهای سیاه از یک نوع هستند.
مهمترین سوال مطرح میشود چه چیزی زیتونها را اینقدر متفاوت میسازد؟ خوب، همانطور که در بالا ذکر شد، زیتونهای سیاه و هم زیتونهای سبز از انواع مشابهی میآیند. تنها چیزی که آنها را متفاوت میکند زمانی است که چیده میشوند زیتونهای سبز قبل از رسیدن و یا خام انتخاب میشوند در حالی که زیتونهای سیاه در حالی که میرسند انتخاب میشوند زیتون رسیده از رنگ سبز به سیاه تبدیل خواهد شد و به همین دلیل زیتون سیاه نامیده میشود.
واقعیتهای غذایی زیتون
زیتون حاوی ۱۱۵ - ۱۴۵ کالری در هر (۱۰۰ گرم)، یا حدود ۵۹ کالری در هر ۱۰ زیتون است.
واقعیتهای غذایی برای ۱۰۰ گرم از زیتونهای رسیده:
کالری:۱۱۵
آب:۸۰ %
پروتئین:۰.۸ گرم
کربوهیدرات:۶.۳ گرم
شکر:۰ گرم
فیبر:۳.۲ گرم
چربی:۱۰.۷ گرم
اشباع شده:۱.۴۲ گرم
چربی تک غیراشباع:۷.۸۹ گرم
چندغیراشباع:۰.۹۱ گرم
سوال بعدی در مورد ارزشهای غذایی آن است، مواد مغذی زیتون سیاه بالاتر یا کمتر از زیتون سبز است؟ واقعیت این است که زیتونهای سبز و زیتونهای سیاه شامل مقادیر مغذی مشابهی هستند که غنی از فواید ویتامین ث، آنتی اکسیدانها مثل فلانوئید و پلی فنول ها، اولئوروپئین، هیدروکسی تیروزول، تیروزول، اسید اولانولیک، کورستین و چندین مواد معدنی ضروری مثل آهن و مس هستند. اما صرفنظر از رنگ، بافت و طعم نیز کاملا متفاوت هستند. زیتون سبز بافت سفت تری دارد و طعم آن در مقایسه با زیتونهای سیاه، تلخ است.
فواید زیتون سیاه و سبز:
بهبود سلامت چشم:
مصرف زیتون سیاه میتواند مصرف روزانه ویتامین آ را تامین کند. همانطور که میدانید یکی از مزایای ویتامین آ این است که سلامتی چشم و بینایی را بهبود میبخشد.
منبغ غنی آنتی اکسیدان:
همانطور که در بالا ذکر شد، زیتونها میتواند به مقداری از آنتی اکسیدان قوی مثل پلی فنولها و فلانوئید بدن شما را تامین کند نه تنها این، زیتونهای سیاه نیز غنی از ویتامین ث، ویتامینای و ویتامین آ هستند.
تقویت تولید گلبولهای قرمز خون:
آهن برای تولید گلبولهای قرمز خون یا سلولهای خونی قرمز ضروری است. نقش اصلی گلبولهای قرمز، توزیع اکسیژن و مواد غذایی به کل سلولهای بدن است. عدم وجود آهن میتواند منجر به تولید پایین گلبولهای قرمز و تاثیراتی مانند تهوع، سردرد، میگرن و کم خونی شود.
بهبود شکم:
زیتونها غنی از فیبر هستند و یکی از فواید سلامتی فیبر، شکم سالم است. نه تنها آن، بلکه ویتامین ایی موجود در زیتون نیز برای سلامت گوارش بسیار عالی است.
منبع عالی ویتامین ایی:
در مورد فواید سلامتی ویتامین ایی چه میدانید؟ این نوع ویتامین در میان آنتی اکسیدان موجود است و همچنین مسئول پوست و شکم سالم و کاهش خطر توسعه سلولهای سرطانی است.
کاهش ریسک سرطان کولون:
یک چیز دیگر که در مورد ویتامین ایی باید بدانید، زمانی که ویتامین ایی با تک چربی اشباع نشده ترکیب میشود، آنها میتوانند با سرطان روده بزرگ مبارزه و آن را کاهش دهند.
مفید برای استخوانها و بافت بدن:
برخی مطالعات نشان داده اند که خوردن زیتونهای سیاه میتواند نقش ایبوپروفن را در تسکین برخی دردها در مفاصل و یا بافتهای ارتباطی جایگزین کند. این به آن معنی است که زیتونهای سیاه هم میتوانند به عنوان کشنده درد عمل کنند.
درمان طبیعی پوست:
ترکیب ویتامین ث و ویتامین ایی که در زیتونهای سیاه یافت میشوند دلایلی هستند که چرا این میوه به طور مرتب به عنوان درمان طبیعی پوست در نظر گرفته میشوند. ویتامین ایی تولید کلاژن را افزایش خواهد داد در حالی که ویتامین ایی از بازسازی سلولهای بهینه پوست اطمینان حاصل خواهد کرد.
ویژگیهای ضد التهابی:
برخی مطالعات ثابت کرده اند که زیتونهای سیاه حاوی برخی ترکیبات فعال هستند که میتوانند رشد آنزیمهای خاص را مهار کنند که میتواند منجر به التهاب شود.
تقویت قلب:
ریشه مشکلات قلبی، التهاب است و همانطور که در مورد قبلی گفته شد، زیتونهای سیاه حاوی برخی خواص ضد التهاب قوی هستند که میتواند از برخی بیماریهای قلبی عروقی جلوگیری کند.
کاهش فشار خون بالا:
زمانی که از قلب محافظت میشود کاهش علایم فشار خون بالا بخشی از نتیجه است، اما باید در مورد زیتونهای سیاه کنسرو شده دقت داشته باشید، چون حاوی سدیم بیشتری است که میتواند سلامت قلبی و عروقی شما را به خطر بیندازد پس مهم است که همیشه برچسبها را بخوانید، چون ترکیبات نگهدارنده ممکن است برای سلامتی شما خطرناک باشند.
مدیریت سطح کلسترول:
اگرچه زیتونهای سیاه حاوی چربیها هستند، اما هنوز هم چربیهای تک اشباعی خوب هستند که میتوانند به مدیریت سطح کلسترول شما کمک کنند. به همین دلیل است که زیتونهای سیاه از غذاهای سالم هستند که سطح کلسترول پایینی را برای آنهایی که میخواهند سطح سالم کلسترول را داشته باشند، توصیه میکنند.
تنظیم سطح قند خون:
نه تنها برای قلب و کلسترول خوب نیست، خوردن زیتونهای سیاه نیز برای بیمارانی که مبتلا به انواع خاصی از دیابت تشخیص داده شده اند، خوب است. به عبارت دیگر، مصرف آن به طور منظم میتواند به تنظیم سطح قند خون کمک کند.
تقویت مو:
زیتونهای سیاه نه تنها برای پوست خوب بلکه برای مو خوب هستند این اتفاق در دوران کودکی میافتد. اگر کودکانی به با موهای نازک دارید آنها را تشویق کنید که زیتونهای سیاه را مصرف کنند تا موهای ضخیم و سالم داشته باشند.
تقویت حافظه:
زیتونها حاوی پلی فنول ها، یک ماده شیمیایی طبیعی است که استرس اکسیداتیو را در مغز کاهش میدهد. با خوردن روزانه زیتون میتوانید به بهبود حافظه کمک کنید.
کنترل اشتها:
با خوردن چند زیتون قبل از غذا، میتوانید اشتها خود را کنترل کنید. این امر به این دلیل است که اسیدهای چرب اشباع نشده موجود در زیتونهای سالم، فرآیند هضم را آهسته و هورمون را تحریک میکنند که پیام سیری و رضایت را به مغز ارسال کند.
کمک به کاهش وزن:
با مصرف زیتون چربی داخل سلولها تجزیه و چربی شکم کاهش مییابد هم چنین گفته شده این افراد کالری کمتری دریافت میکنند در نتیجه احتمال اضافه وزن در آنها پایینتر است و با مصرف زیتون ترشح هورمون سیری به نام سروتونین افزایش مییابد و به تولید آدیپونکتین که یک ماده شیمیایی موثر در سوختن چربی است کمک میکند. افرادی که به دنبال لاغری هستند میتوانند با خوردن ۱۰ زیتون قبل از غذا سرعت هضم و تا ۲۰ در صد اشتها را کاهش دهند.
افزایش گلوتاتیون در خون:
گلوتاتیون یکی از قویترین آنتی اکسیدانها در بدن است و مطالعهای نشان داد که خوردن زیتون به مقدار زیادی باعث افزایش سطح گلوتاتیون در خون میشود.
کاهش آلرژی:
از دیگر مزایای زیتون کاهش آلرژی است. بررسیهای انجام شده نشان میدهد عصارهی زیتون به عنوان آنتی هیستامین در بدن عمل میکند. زیتون میتواند واکنش هیستامین نسبت به آلرژنها که در بدن اتفاق میافتد، را کاهش دهد واکنشی که باعث میشود در حین تجربهی آلرژی نشانههای ناخوشایندی را تجربه کنیم.
مبارزه با استرس اکسیداتیو:
اولئوروپین یکی از ترکیبات آنتی اکسیدان موجود در زیتون است. اولئوروپین از آسیب رادیکالهای آزاد به سلولها و بافتها جلوگیری میکند و در نتیجه از پیری و بیماری جلوگیری میکند.
جلوگیری از لخته شدن خون:
زیتون سرشار از ترکیبات مفید برای قلب به نام فنول است که خطر تشکیل لختهی خون را در افرادی که کلسترول بالا دارند کاهش میدهد.
افزایش باروری:
بررسیهای نشان داده، بیمارانی که چربیهای تک اشباع نشده بیشتری مانند ماده موجود در زیتون، مصرف میکنند را در رژیم غذایی شان گنجانده اند ۳.۵ برابر شانس لقاح موفق تری داشتند.
بهبود سیستم ایمنی بدن:
زیتون مواد مغذی ضروری و اسیدهای چرب بدن را تامین میکنند که با التهاب و آسیب مبارزه میکنند و به روشهای مختلف سیستم ایمنی بدن را بهبود میدهد. بدن میتواند با ویروسها و باکتریهایی که مضر هستند، مبارزه کند هنگامی که سیستم ایمنی بدن عملکرد خوبی دارد.
مبارزه با بیماری آلزایمر:
آلزایمر یکی از شایعترین بیماریهای جهان بشمار میرود که بر اثر تحلیل رفتن عصبها رخ میدهد. از ویژگی اصلی این بیماری، میتوان تجمع پلاکتهای بتا آمیلوئید در سلولهای مغزی را نام برد، اما مواد موجود در زیتون ممکن است به از بین بردن این پلاکها از سلولهای مغزی کمک کنند. رژیم غذایی مدیترانهای که حاوی زیتون و روغن زیتون است، تأثیری خوبی بر عملکرد مغز دارد
پیشگیری از سرطان روده:
هنگامی که ویتامین ایی با چربیهای تک اشباع شده ترکیب میشود، میتواند با سرطان روده مقابله کند و احتمال ابتلا به آن را کاهش دهد. زیتون منبع سرشار از ویتامین ایی است.
کاهش ابتلا به سرطان سینه:
طبق پژوهشهای انجام شده زنان یونانی که در رژیم غذایی خود زیتون بیشتری داشتند ۲۲ درصد احتمال ابتلا به سرطان سینه در آنها کمتر بود.
درمان التهاب پانکراس:
سعی کنید زیتون و روغن زیتون را به رژیم غذایی تان بگنجانید، زیرا با خاصیت شفا بخشی که دارد در درمان بسیاری از بیماریها موثر است. زیتون فلاونوئید دارد که میتواند از آسیب به پانکراس محافظت کنند و به دلیل خاصیت ضد درد و ضد التهابی که دارد، میتواند برای رفع التهاب و درد شدید ناشی از التهاب پانکراس موثر واقع شود.
هشدارهایی در مورد خوردن زیتون:
مهمترین چیزی که باید بعد از انتخاب زیتونها بدانید و سپس به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنید اثر جانبی است که ممکن است رخ دهد.
آلرژی:
در حالی که آلرژی مربوط به گرده درخت زیتون، شایع است، اما آلرژی به خود زیتون نادر است.
پس از خوردن زیتون، افراد حساس ممکن است واکنشهای آلرژیک را در دهان یا گلو تجربه کنند.
فلزات سنگین:
زیتون ممکن است حاوی فلزات سنگین و مواد معدنی نظیر بورون، گوگرد، قلع و لیتیوم باشد.
مصرف یک مقدار زیاد از فلزات سنگین ممکن است به سلامتی شما آسیب برساند و ریسک ابتلا به سرطان را افزایش دهد. با این حال، مقدار این فلزات در زیتون به طور کلی زیر حد مجاز قانونی است. بنابراین، این میوه ایمن در نظر گرفته میشود.
آکریلامید:
آکریلامید با افزایش خطر ابتلا به سرطان در برخی مطالعات مرتبط است، اگرچه دیگر دانشمندان ارتباط را مورد سوال قرار میدهند.
با این حال، مقامات توصیه میکنند میزان مصرف آکریلامید را تا حد ممکن محدود کنند.
برخی از انواع زیتون - به خصوص - زیتونهای رسیده سیاه کالیفرنیا ممکن است حاوی مقادیر بالایی از آکریلامید به دلیل پردازش باشند.
میتواند باعث اسهال شود:
چربی بالای موجود در زیتون ممکن است باعث برخی مشکلات گوارشی مانند اسهال شود. زیتون خواص روان کنندگی دارد پس وقتی به مقدار زیاد از آن مصرف کنید، سیستم بدنی ما نمیتواند بطور کامل آن را هضم کند در نتیجه، باعث اسهال خفیف تا متوسط میشود.