قبل از انقلاب سه چهارم نفت ایران توسط آمریکا و اروپا غارت میشد/ علیرغم تحریمها صادرات ما با واردات برابری میکند/ ضرورت احیای راه ابریشم
عبدالله سهرابی در گفتوگو با میزان، درخصوص تحول در مراودات ایران با کشورهای همسایه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ضمن تبریک چهل و دومین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی به رهبری امامگونه بنیان گذار جمهوری اسلامی، حضرت امام (ره) و آرزوی علو درجات برای همه مدافعان انقلاب و نظام و مدافعان حرم و گل سرسبد آنها شهید سلیمانی و شهید ابومهدی و دیگر شهدا به ویژه شهدای شکلگیری انقلاب اسلامی ایران، اظهار داشت: شرایط ما قبل از انقلاب با جمعیت حدود و ۳۰ میلیونی، جمهوری اسلامی با همین پهناوری و شرایط، حکومت شاه در منطقه حکومت میکردند که ایران ژاندارم منطقه بود و به واسطه شرایط نفتی که داشتیم و صادرات بیش از ۴/۵ میلیون بشکه نفت که بخش اعظمی از آن را اروپاییها به ویژه انگلیسها و آمریکاییها به یغما میبردند و فقط شاید ۲۵ درصد از آن را به مجموعه رژیم میدادند.
سفیر پیشین ایران در قطر افزود: اما در حوزه صادرات غیرنفتی مانند آجیل، فرش، خاوریار و ... یک مقدار تلاشها و فعالیتهایی بود و صادراتی انجام میشد؛ اما بخشی از صادرات غیرنفتی ما به جهت تسلطی که آمریکاییها به ویژه در زمینه زمینهای کشاورزی مستعد بعضی استانها مانند استان خراسان، خوزستان مخصوصا در منطقه دزفول و لرستان که به صورت به صورت سوبسیدی(یارانهای) مدیریت میشد، بخشی از آن صادرات میشد و بخشی از آن هم به کشورهای حاشیه خلیج فارس، به دلیل نزدیکی ذائقه آنها به ذائقه مصرف مواد غذایی ایران و تعاملات فرهنگی و اجتماعی، یک مقدار قاچاق صورت میگرفت.
سهرابی با اشاره با شکلگیری انقلاب و تشکیل جهاد سازندگی و مجموعه ارادهای که برای تولید مواد غذایی و خودکفایی، تصریح کرد: علیرغم همه تحریمهایی که در طول این ۴ دهه انقلاب بر مردم مظلوم و مقاوم ایران اسلامی اعمال شده، ولی امروز شاهد هستیم در شرایط بسیار سختی که حلقه تحریمها هر روز تنگتر شده، اما توجه به صادرات کشاورزی و خارج شدن از یوغ تحریمها و کم شدن وابستگیها به ویژه وابستگی به واردات ماشینآلات، مواد اولیه، سموم و خیلی از مجموعه امکاناتی که ما را برای دستیابی به تولیدات با کیفیت و حتی بسترسازی برای بستهبندی و صادرات با برندهای مختلف و ایزوهای تعریف شده بینالمللی، امروز ما به جایگاهی رسیدیم که صادرات محصولات کشاورزی ما تا همین ۹ ماهه گذشته، همانطور که مقامات مربوطه و مسئولین دستاندر کار تجارت مانند وزیر صمت و رئیس جمهور محترم هم اشاره کردند، ما ۳۰ میلیارد دلار اگر صادرات داشتیم، ۲۸ میلیارد دلار هم واردات انجام شده است.
وی با اشاره به قرار گرفتن ایران در شرایط تحریمی، ابرازداشت: ما در حالی این واردات را انجام میدهیم که شرایط نفتی ما به دلیل تحریم امکان صادرات نبوده و به حداقلها رسیده است. این نشان میدهد که در کشور پتانسیلهایی وجود دارد؛ اما نقاط ضعفی که ما امروز داریم، در ارتباط با کشورهای همسایه است. درست است که ما در شمال مرزها با توجه به مشکلات سیاسی – نظامی که بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان اتفاق افتاد، اما فرصتی هم هست برای تجار، بازرگانان و صادراتچیها و کمکهایی که سایر دستگاهها از جمله وزارت امور خارجه به عنوان دستگاه حاکمیتی میتواند کمک کند، با بسترسازی سفرهای مقامات ارشد، یادداشتهای تفاهم، تعرفههای ترجیحی گمرکی، برداشتن ویزاها، توافق بر سر موضوع مسائل تهاتر و مجموعه تصمیماتی که امروز در ستاد هماهنگی روابط اقتصادی وزارت امور خارجه اتخاذ میشود، فرصت بسیار خوبی است.
سهرابی تاکید کرد: به دلیل قرار گرفتن ایران در موقعیت ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیکی منطقه در بین دو دریای بزرگ، ما باید با همه توان به فکر احیای راه ابریشم باشیم، ترانزیت یکی از فرصتهای بسیار خوب برای جمهوری اسلامی است. پیوستن جمهوری اسلامی به اتحادیه اوراسیا یکی از برگهای برندهای است که امروز جمهوری اسلامی توانسته با ارتباط با کشورهای آسیای میانه فرصت دیگری فراهم کند. ما با پیمانهای منطقهای با کمیسیونهای مشترکی که در ۱۵ کشور همسایه داریم، علیرغم همه تلاشهایی که دشمنان مشترک برای ایجاد شکاف بین ما و همسایگان ما انجام میدهند، فرصت بسیار خوبی برای ایران است.
به گفته سفیر پیشین ایران در قطر همسایههای ما تقریبا همگی مسلمان هستند و جمهوری اسلامی هیچ مشکلی ندارد. ایران آمادگی همکاری همه جانبه در بحث اقتصادی، مبادلات کالا به شیوههای تعریف شده را دارد که مهمترین آنها بحث تهاتر است و یکی از معضلات اساسی تجار و بازرگانان ما است که مشکلاتی دارند، میتوانیم با سبک و تاکتیکی که در بحث تهاتر اتخاذ کردیم، فرصت طلایی است و از همه کسانی که تولید کننده هستند، تجارت کار کردند، اقتصاد میدانند و در بحث بازرگانی و ارتباط با کشورهای همسایه تجربه دارند، دعوت میکنیم وارد میدان شوند.
وی یادآور شد: این فرصت بسیار خوبی است و هر روز هم برای جمهوری اسلامی ایجاد میشود و این آخرین فرصت نخواهد بود. طبیعی است، ما در حاشیه جنوبی کشورهای حوزه خلیج فارس منهای عربستان که مشکلات جدی سیاسی داریم، ولی با کشورهایی مثل قطر، عمان و حتی امارات که امروز حجم روابط بالایی داریم، امیدواریم با تغییر روشها در سیاستهایشان، شاهد رشد و بالندگی باشیم.
سهرابی با تاکید بر اینکه باتوجه به تلاشهایی که در حوزه حمل و نقل ریلی و هوایی و کوریدورهای مناسبی که تعریف شده است، بسترهای مناسبی وجود دارد، گفت: حضور ایرانیان وسرمایههایی که دارند، نخبههایی که در اختیار داریم، چهرههای شاخصی که در مجموعه نهادهای بینالمللی و تصمیمگیر و چهرههای نخبهای که در حوزهها فناوری، نانو و بیوتکنولوژی داریم، هیچ مشکلی در این عرصه نداریم الا بحث سازماندهی، مدیریت و همدلی که انشاءالله بتوانیم دست به دست هم دهیم برای تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری که ۱۲ یا ۱۳ سال است که روی مسائل اقتصادی تاکید دارند.
سفیر پیشین ایران در قطر در پایان خاطرنشان کرد: امسال هم که سال جهش تولید است، بتوانیم با اتخاذ مواضع و مصوبات و قانونهایی که در مجلس شورای اسلامی تصویب میشود و تصمیماتی که سران سه قوه اتخاذ میکنند، ما بتوانیم بستر برای مبادلاتمان و دستیابی به نکتهای که مقام معظم رهبری در افق ۱۴۰۴ تاکید کردند که ایران باید جزو ۱۰ کشور برتر دنیا و قدرت اول منطقهای به حساب بیاییم دست یافتنی است و تاکیدات ایشان برای ما بسیار مهم است. اگر اعتماد داشته باشیم، فکر جهادی داشته باشیم و تلاش شبانه روزی برای خدمت به مردم داشته باشیم تا انشاءالله بتوانیم مشکلاتی که مردم با آنها درگیر هستند، برطرف کنیم.