آقای مکرون! بایدی در کار نیست
– توافقی که میان ایران و ۱+۵ به امضا رسید مذاکره پذیر نیست، در واقع این توافق مستقل است و نمیتوان به آن چیزی تزریق کرد.
همه کشورهای عضو ۱+۵ آن را امضا کرده و تعهد دادهاند که اجرا کنند؛ این که ۵ سال است اجرا نمیشود، علاوه بر بدعهدی کشورهای غربی، ضعف در گنجاندن ابزار تنبیهی برای آنهایی است که با وجود امضای آن از اجرای تعهدات سرپیچی میکنند.
متخلفان برجام که تعهدات خود را اجرا نمیکنند، برای اجرای مفاد آن که وظیفه قانونی و بینالمللی آنهاست، شرط و شروطی را به میان آوردهاند که علاوه بر آنکه نشان میدهد قصد اجرای تعهدات خود را ندارند، بلکه مسائل و شروط تازه خود را میخواهند به ایران تحمیل کنند.
توافق هستهای خوب یا بد، هر چه هست همین است که همگان میبینند و درباره آن نظر میدهند.
هیچ تضمینی هم وجود ندارد که اگر جو بایدن به برجام بازگشت و آن را دوباره امضا کرد، تعهدات خود را اجرا کند و از همه مهمتر اینکه آیا پس از او نیز رییس جمهور بعدی آمریکا به این توافق پایبند خواهد بود یا نه؟!
و اما نکتهای که این روزها در فضای برجامی مطرح شده و پیگیری میشود این است که غربیها پیشنهاد دادهاند رژیمی چون عربستان سعودی بخشی از مذاکرات برجامی با ایران باشد!
امانوئل مکرون، رییس جمهور فرانسه که قطعا به نمایندگی از سوی آمریکا، انگلیس و آلمان پیگیر این پیشنهاد است که چندی بعد به شرط تبدیل خواهد شد.
مکرون به شبکه العربیه گفته که عربستان سعودی باید بخشی از مذاکرات بر سر توافق با ایران باشد.
وی با طرح این ادعا که «زمان باقی مانده برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای بسیار کوتاه است» گفت: باید از اشتباه توافق هستهای ۲۰۱۵ که در آن قدرتهای منطقهای از توافق با تهران خارج بودند، خودداری شود.
امانوئل مکرون که این روزها در شرایط بد سیاسی در داخل کشور روبرو است، همان فردی است که در ضرب المثل فارسی مصداق پیدا میکند؛ «فردی را به روستا راه نمیدادند سراغ خانه کدخدا را میگرفت!»
در حالی که برای احیای برجام مذاکراتی در کار نیست و در واقع نیازی به مذاکره دوباره ندارد، مکرون برای خود سناریو سازی میکند و از رژیمی نام میبرد که نه تنها هیچ ارتباطی به موضوع ندارد.
مکرون ابتدا ببیند که آیا اصلا قرار است مذاکرهای وجود داشته باشد که برای خود یارکشی میکند و از کشوری نام میبرد که محلی از اعراب ندارد؟!
سیاستهای عربستان سعودی در منطقه علیه صلح و امنیت برنامه ریزی شده است و تاکنون رفتارهای این رژیم در تبعیت از نظام سلطه در سوریه، عراق، یمن و لبنان باعث کشتار هزاران تن از مردم این کشورها شده است.
سعودیها بیش از ۵ سال است که در جنگ علیه یمن مرتکب جنایات جنگی شدهاند، چنین رژیمی چگونه به خود اجازه میدهد که در موضوع هستهای مقابل ایران بنشیند و اظهار نظر کند؟!
عربستان صلاحیت حضور در چنین مجامعی را ندارد، هر چند فرانسه و دیگر همراهان آن نیز در برجام صلاحیت سیاسی خود را از دست دادهاند چرا که قابل اعتماد نیستند.
فارغ از اینکه مذاکرات هستهای شکل خواهد گرفت یا نه، ایران هیچگاه با پیشنهاد فرانسه که در جمله مکرون با «باید» به آن اشاره شده است، موافقت نخواهد کرد.
با توجه به سیاستی که غرب در موضوع هستهای ایران در پیش گرفته است و با طرحها و برنامههایی که برای آن تدارک دیدهاند، روزنههای باقی مانده برای برجام در حال تضعیف است.
موضوع توافق هستهای مسئله پیچیدهای نیست که غربیها تا این اندازه سعی دارند آن را به «کلاف سر در گم» تبدیل کنند.
قراردادی امضا شده، هر دو طرف آن را امضا کردهاند و تنها کافی است اروپا و آمریکا تعهدات خود را اجرا کنند.
زمانی که غرب سعی دارد موضوع به این سادگی را پیچیده کند، نشان از آن دارد که قصد بازگشت به توافق هستهای را ندارد و از سوی دیگر در پی تحمیل خواستههای ناشروع و غیرقانونی خود در قالب برجام است و این روند ایران غیر قابل پذیرش است.