رژیم سعودی از داعش برای فشار برکشورها استفاده میکند
کامران کرمی در گفتوگو با میزان، در خصوص حادثه تروریستی بغداد و نقش آمریکا و رژیم سعودی در آن، اظهار داشت: باید به چند نکته توجه داشت؛ نکته اول اینکه مدل ارتباط عربستان با داعش در سطح منطقه است. طبیعتاً سعودی از قدرت تخریبی داعش برای فشار بر کشورهای رقیب یا دشمن خود استفاده کرده و خواهد کرد.
وی افزود: در این میان، ارتباط با دیگر بازیگرانی که در این دیدگاه با عربستان دارای اشتراک نظر هستند، نیز در دستور کار مقامات آل سعود قرار خواهد گرفت.
این کارشناس مسائل منطقه در تشریح نکته دوم، گفت: تغییر فضای منطقه، هم از لحاظ تغییر رئیس جمهور آمریکا و تغییر احتمالی سیاستهای این کشور و هم تغییر قدرت داعش در منطقه و محدود شدن آن به برخی مناطق از سوریه، افغانستان و دیگر کشورهای درگیر است.
کرمی با بیان اینکه در این فضا احیای داعش امری سخت و دشوار است، افزود: نباید این تصور ایجاد شود که عربستان قادر خواهد بود تا در چنین فضایی بتواند مانند چند سال گذشته بر این موج سوار شود و از آن حمایت مالی و تسلیحاتی کند.
وی تصریح کرد: نکته سوم؛ تفاوت تفکرات سعودی - وهابی با داعش است که باعث شده تا نوع ارتباط عربستان با داعش در سطح تاکتیکی و مقطعی باقی بماند و تحلیل این رابطه بر اساس یک نگاه راهبردی و استراتژیک، ناصحیح و باعث خطا در تحلیل خواهد شد.
این کارشناس مسائل منطقه ابراز داشت: داعش اگرچه برآمده از تفکر وهابیت است، اما به لحاظ نحوه نگرش به مقوله حکمرانی، زمامدار و ساختار سازمانی و تشکیلاتی با مدل مطلوب عربستان تفاوت دارد.
کرمی اضافه کرد: از این زاویه است که نکته چهارم به فعال کردن گروههایی بر میگردد که مطلوب و مدنظر عربستان است که نمونه اخیر آن احیای گروههای سلفی در جنوب یمن است. این گروهها که برآمده از سلفیه مدخلی هستند، ارتباط بسیار راهبردی با ریاض دارند و به نوعی پیاده نظام عربستان در منطقه هستند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بنابراین در جمع بندی بحث باید در مدل ارتباط عربستان با گروههای سلفی به این متغیرها برای فهم و تبیین بهتر توجه داشت.