طرز تهیه «مرصع پلو»
«مرصع پلو» یکی از انواع پلوها و غذای مجلسی و اصیل ایرانی است. به دلیل زیبایی که این غذا دارد به آن جواهر پلو هم میگویند.
خبرگزاری میزان -
_ بیتوته نوشت: شاید تا به حال به ذهن تان رسیده باشد که مرصع پلو چیست؟ مرصع پلو یکی از انواع پلوهای خوشمزهی ایرانی است که از ترکیبات زیادی تهیه شده است. اما بسیار راحت است.
ترکیبات مرصع پلو شامل:
برنج، مرغ، خلال پوست پرتقال، خلال بادام و پسته، هویج و کشمش و زرشک و زعفران هستند.
مرصع پلو با مرغ:
مواد لازم برای مرصع پلو:
برنج ۶ پیمانه
مرغ ۸ تکه
پیاز متوسط ۲ عدد
کشمش پلویی ۱۵۰ گرم
زرشک ۲۰۰ گرم
خلال بادام ۱۰۰ گرم
خلال پسته ۱۰۰ گرم
خلال نارنج تلخی گرفته نصف پیمانه
هویج متوسط رنده شده ۱-۲ عدد
گلاب به مقدار لازم
شکر به مقدار لازم
زعفران دم شده غلیظ به مقدار لازم
نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
زردچوبه به مقدار لازم
طرز تهیه مرصع پلو:
برای تهیهی مرصع پلو، ابتدا فیلهی مرغ را با پیاز و نمک و فلفل و زعفران و آبلیمو مزه دار کنید.
سپس خلالهای پسته و بادام را در گلاب خیس کنید تا نرم شوند.
خلال پوست پرتقال یا نارنج را حتما چند بار در آب سرد خیس کنید و چند بار آنها را بجوشانید تا تلخی آنها از بین برود.
زرشک و کشمش را جداگانه بشویید و داخل آبکش بریزید.
هویجها را یا ریز خلالی کنید یا با رندهی درشت به صورت اریب رنده کنید و با کمی شکر و کره یا روغن تفت بدهید.
پس از ۱-۲ ساعت مزه دار کردن مرغ پیازی را نگینی خرد کنید و با کمی روغن تفت بدهید سپس فیلههای مرغ را به آن اضافه کنید و تفت بدهید نمک و فلفل و زعفران به آن اضافه کنید. شعله را ملایم کنید و در تابه را بگذارید تا مرغها به آرامی بپزند اگر نیاز به آب داشت به آن کمی آب اضافه کنید؛ و اجازه بدهید مرغها بپزند، اما له نشوند.
آب برنج را بجوشانید و برنج خیس خورده را به آن اضافه کنید و مقداری نمک به آن اضافه کنید. زمانی که برنج جوشید آن را تست کنید اگر وسط آن کمی سفتی داشت و اطراف آن نرم بود آن را آبکش کنید.
داخل قابلمه روغن بریزید و ته دیگ مورد نظر را قرار بدهید و برنج را روی آن بریزید و آن را در وسط جمع کنید و با دستهی قاشق چند سوراخ روی آن ایجاد کنید. مقداری آب جوش را با روغن مخلوط کنید و روی برنج بدهید (میزان آب نباید زیاد باشد).
در قابلمه دمکنی قرار بدهید زمانی که بخار افتاد زیر آن را کم کنید.
اکنون به سراغ مواد دیگر برویم خلال پوست پرتقالها را با کمی شکر و کره یا روغن تفت بدهید تا حدی که رنگ آنها نارنجی خوشرنگ شوند. آنها را کنار بگذارید. خلال پسته و بادام را به صورت جدا آبکش کنید و با کمی روغن یا کره تفت بدهید.
کشمش را هم با روغن یا کره تفت بدهید. زرشک را با کمی شکر و کره یا روغن تفت بدهید.
این مواد تفت داده شده برای تزیین مرصع پلو میباشد. زمانی که برنج دم کشید مقداری از آن را بردارید و زعفرانی کنید.
برنج دم کشیده را در دیس مورد نظر بکشید و یک لایه مرغهای پخته شده را بدون آب به آن اضافه کنید و باز برنج ساده روی آنها بریزید و با مواد تفت داده شده به شکل دلخواه تزیین کنید.
*تفاوت مرصع پلو و شیرین پلو به جدا بودن مواد آن است؛ که به صورت لایهای استفاده میشود.
طرز تهیه مرصع پلو با گوشت:
برای تهیهی مرصع پلو با گوشت، میتوانید از گوشت چرخ کرده یا گوشت خورشتی استفاده کنید. گوشت خورشتی را مانند مرغ با پیاز و ... بپزید و بعد روی برنج بریزید.
اما برای پخت مرصع پلو با گوشت چرخ کرده یک پیاز را رنده کنید و آب آن را بگیرید و به گوشت با نمک و فلفل و زردچوبه اضافه کنید و خوب مخلوط کنید و ورز بدهید. آنها را به صورت قلقلی در آورید و در روغن تفت بدهید.
در تابه را بگذارید اجازه بدهید مغز پخت شوند و بعد در تابه را بردارید و آنها را سرخ کنید و هنگام سرو زیر برنج قرار بدهید و با آن و دیگر مواد بالا برنج تان را تزیین کنید.
نکاتی برای پخت مرصع پلو:
• برای پخت مرصع پلو حتما از برنج ایرانی استفاده کنید و آن را به صورت آبکش تهیه کنید نه کته.
• برای درست کردن مرصع پلو از زعفران زیادی استفاده کنید تا خوش عطر و بو شود.
• برای داشتن خلال پوست پرتقال باید از قسمت نارنجی پوست پرتقال را جدا کنید و چندین بار به مدت ۵ دقیقه در آب جوش، بجوشانید و آب را خالی کنید تا تلخی آن گرفته شود. البته میتوانید مقداری نبات هم به آب جوش اضافه کنید تا خلالهای پرتقال شیرین شوند.
• فیلههای مرغ را میتوانید به صورت نگینی خرد کنید و بعد از پخته شدن میتوانید کمی تفت بدهید تا ظاهری شکیلتر پیدا کند.
• این میزان برای ۶-۷ نفر میباشد برای تهیهی مرصع پلو دونفره از یک سوم این میزان مواد استفاده کنید.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *